25. července 2016 • 14:47

Třináct ruských sportovců má dopingovou minulost a nesmí na OH

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Třináct sportovců z ruské nominace mělo podle šéfa Ruského olympijského výboru Alexandra Žukova v minulosti dopingový nález. Podle nedělního nařízení Mezinárodního olympijského výboru tak na hrách v Riu de Janeiro nesmějí startovat. Žukov žádná jména neuvedl, Mezinárodní plavecká federace (FINA) však už jmenovala sedm provinilců, mezi nimiž nechybějí ani olympijští medailisté.



Do Ria se po vyloučení ruských atletů a vzpěračů chystalo 321 sportovců, mezi nimi deset olympijských vítězů, dvacet dalších medailistů a celkem 32 mistrů světa.

MOV v neděli nesáhl k vyloučení Ruska z her kvůli rozsáhlé dopingové aféře. Rozhodnutí o účasti ruských sportovců na olympiádě ponechal na federacích jednotlivých sportů, nastavil však přísná kritéria.

Rusko například nesmí do Brazílie nominovat žádného sportovce, který v minulosti dostal trest za doping. To dveře do Ria de Janeiro zavřelo například čtyřnásobné mistryni světa v plavání Julii Jefimovové, která v Londýně získala bronz. Olympijské medaile nebudou smět obhajovat ani Nikita Lobincev a Vladimir Morozov, kteří figurují ve zprávě WADA.

Za užití nedovolené látky v minulosti pykali také cyklisté Ilnur Zakarin, vítěz jedné z letošních etap na Tour de France, a Olga Zabelinská, která v Londýně získala dvě bronzové medaile. Z ruské osmiveslice ze stejného důvodu pravděpodobně vypadne Anastasja Karabelščikovová.

Závodit na hrách nesmí ani běžkyně Julia Stěpanovová, která pomohla aféru odkrýt a na hrách chtěla startovat jako neutrální sportovkyně. Kvůli dopingové minulosti MOV její žádost zamítl, pozval ji však do Brazílie jako svého hosta.

Ruští funkcionáři však boj nevzdávají. Šéf plaveckého svazu a čtyřnásobný olympijský vítěz Vladimir Salnikov uvedl, že se obrátí na Mezinárodní sportovní arbitráž. Ta bude zasedat přímo v Riu de Janeiro a může doslova na poslední chvíli start vyloučených sportovců povolit.

Dobrou zprávu naopak dostali ruští judisté, jimž mezinárodní federace start na hrách povolila. Většina z těch, kteří se chystají na olympijské tatami prošla v minulých dnech úspěšně dopingovými testy. Ve zprávě WADA o systematickém dopingu v Rusku však bylo uvedeno i osm případů z juda.

Všichni ruští reprezentanti v Riu pak budou podrobeni dodatečným mimosoutěžním kontrolám a sportovní svazy mají při rozhodování o jejich účasti na hrách mimo jiné přihlížet jen k výsledkům antidopingových testů provedených mimo Rusko.

Žukov v neděli v první reakci uvedl, že se zákazem startu pro sportovce s dopingovým škraloupem nesouhlasí, odvolávat se však proti němu nebude. Nevyloučil nicméně individuální odvolání některých ruských reprezentantů. V roce 2011 označil arbitrážní soud CAS za protiprávní takzvané "Ósacké pravidlo" MOV, jež zakazovalo účast sportovců na následujících hrách, pokud si odpykali minimálně šestiměsíční trest za doping.

Rusku hrozilo vyloučení z her kvůli státem organizovanému dopingu. Podle vyšetřování nezávislé komise antidopingové agentury WADA docházelo v Rusku od roku 2011 k manipulacím se vzorky a doping ve spolupráci s tajnými službami krylo i ministerstvo sportu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud