30. července 2016 • 15:46

Bratr terorista se odpálil v Bruselu. On jede za Belgii na olympiádu do Ria

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeho situaci si umí asi málokdo představit. Mistr Evropy v taekwondu Mourad Laachraoui vyráží s výpravou Belgie na olympiádu do Ria, jenže letos na jaře na to neměl ani pomyšlení. 22. března se totiž dozvěděl, že jeho bratr Najim byl jedním z atentátníků, kteří se vyhodili do povětří na letišti v Bruselu a zabili tak 32 lidí.



Mourad si pak prošel peklem, kdy šel sport stranou. „Zažíváme strašně těžké časy. Já, rodiče, mí mladší bratři,“ svěřoval se týdeníku Spiegel.

„V minulosti jsem se s jakýmikoli těžkostmi uměl rychle vypořádat a zapomenout na ně, ale tohle je jiné. Nikdy bych si nedokázal představit, že můj bratr udělá tohle,“ zoufal si mladík, jehož bratr v roce 2013 zmizel s marockým džihádistou v Sýrii a zcela ukončil kontakty s rodinou.

Co dělat v takové situaci? „Radili nám, ať si změníme jméno, ale to přece není řešení,“ vykládal upřímně. „Nikdo si nevybírá svého bratra. A pokud můžeš, začni zase co nejrychleji trénovat,“ slyšel ale od svého kouče povzbuzující slova.

Nakonec se Mourad dokázal sebrat a postavit se osudu; v květnu získal titul mistra Evropy a pocestuje i na olympiádu, i když zatím není jasné, jestli bude bojovat o medaile.

Belgická jednička v jeho váze Si Mohamed Ketbi ale má problémy splnit váhový limit (kvůli tomu už nebyl na evropském šampionátu) a národní federace tak bude s největší pravděpodobností vybírat jeho náhradníka. A tam má Laachraoui větší šanci, protože je ve světovém žebříčku na lepší pozici než další konkurent Salaheddine Bensaleh.

Více o příběhu dvou bratrů, z nichž jeden se stal teroristou a druhý olympionikem, čtěte na webu Reflex.cz ZDE »

Vše o LOH v Riu 2016 čtěte ZDE »

Úsilí se vyplatilo a Mourad se stal v květnu ve švýcarském Montreux mistrem světa.
Úsilí se vyplatilo a Mourad se stal v květnu ve švýcarském Montreux mistrem světa.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud