19. srpna 2016 • 12:47

Špotáková mezi elitou! Vyrovnala se nejen Čáslavské a Železnému

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
  • Legendární sportovci, kteří dosáhli na tři olympijské medaile z různých her.Legendární sportovci, kteří dosáhli na tři olympijské medaile z různých her.FOTO: Koláž iSport.cz

    Česká oštěpařka Barbora Špotáková v Riu zlatý hattrick nedovršila, přesto se zásluhou bronzové medaili dostala do výstavní společnosti. Pětatřicetiletá atletka jako jedna ze sedmi českých reprezentntů dokázala získat olympijské medaile na třech různých hrách. Podívejte se, kdo se nachází v elitní společnosti.

  • Jan Brzák-Felix, rychlostní kanoistika (1936-52)

    Jan Brzák Felix. Legendární kanoista ovládl na OH 1936 v Berlíně na deblkanoi s Vladimírem Syrovátkou kilometrovou trať.Foto Archiv Sportu

    Legendární kanoista ovládl na OH 1936 v Berlíně na deblkanoi s Vladimírem Syrovátkou kilometrovou trať. Kvůli druhé světové válce si musel Brzák na úspěšnou obhajobu počkat 12 let. V Londýně vybojoval "Felix" prvenství již s novým partnerem Bohumilem Kudrnou, s nímž o čtyři roky později v Helsinkách přidal na stejné trati ještě stříbro.

  • Eva Bosáková, sportovní gymnastika (1952-60)

    Eva Bosáková je sportovní gymnastkou, která získala tři olympijské medaile.Foto Archiv Sportu

    Při své premiéře pod pěti kruhy v Helsinkách byla ještě pod rodným jménem Věchtová oporou bronzového družstva. V Melbourne skončila na kladině druhá, o čtyři roky později v Římě získala na svém oblíbeném nářadí zlato. Kromě toho výrazně přispěla ke stříbru z víceboje družstev.

  • Věra Čáslavská, sportovní gymnastika (1960-68)

    Sedminásobná olympijská vítězka Věra ČáslavskáFoto archiv Blesku

    V Římě byla členkou stříbrného družstva, totéž zopakovala i o čtyři roky později v Tokiu, kde navíc ovládla víceboj, přeskok a kladinu a sesadila z trůnu sovětskou hvězdu Larisu Latyninovou. Galapředstavení na dalších hrách v Mexiku jí vyneslo dokonce čtyři zlaté (víceboj, bradla, prostná a přeskok) a dvě stříbrné (kladina a družstva), díky čemuž se stala největší hvězdou her.

  • Ludvík Daněk, atletika (1964-72)

    Diskař Ludvík Daněk patří k neúspěšnějším českým olympionikům.Foto Profimedia.cz

    Na svých prvních hrách v Tokiu, kam přijel jako úřadující světový rekordman, nestačil slavný diskař pouze na Američana Ala Oertera. Ten se na následujících OH v Mexiku stal prvním sportovcem v historii OH, který počtvrté ovládl svou disciplínu, Daněk bral bronz. Zlata se dočkal až v Mnichově, kde v dešti posledním pokusem přehodil své největší soupeře.

  • Jan Železný, atletika (1988-2004)

    Jan Železný při jednom ze svých pokusů na olympiádě v Aténách v roce 2004Foto Pavel Lebeda (Archiv Sport)

    V Soulu český oštěpař dlouho vedl, posledním hodem soutěže ho odsunul na druhé místo Fin Tapio Korjus. O čtyři roky později v Barceloně ukončil Železný čekání na velké zlato, na následujících hrách v Atlantě a Sydney prvenství obhájil. Medailově naprázdno vyšel světový rekordman jen v Aténách 2004, kde nepostoupil do finále.

  • Ondřej Synek, veslování (2008-2016)

    Ondřej Synek mává fotografům po předávání medailíFoto Michal Beránek (Sport)

    V Pekingu se skifař Synek po vlažnějším začátku dotáhl na čelo, v cíli za vítězným Norem Olafem Tuftem zaostal o necelou sekundu a získal stříbro. O čtyři roky později v Londýně se zase ve finále musel sklonit před Novozélanďanem Mahém Drysdalem. Ten jej porazil i v Riu, mezi dlouholeté rivaly se navíc vklínil Chorvat Damir Martin.

  • Barbora Špotáková, atletika (2008-2016)

    Česká oštěpařka Barbora Špotáková slaví bronzovou medaili z oštěpuFoto Barbora Reichová Sport

    Zatímco o vítězství na OH 2008 v Pekingu rozhodla oštěpařka Špotáková až posledním hodem, kterým o necelý metr přehodila do té doby vedoucí Rusku Abakumovovou, v Londýně vedla od prvního pokusu a vyhrála s velkým náskokem. V Riu se na medailovou pozici prodrala až v předposlední sérii, třetí příčku v dramatickém závěru udržela o pouhé dva centimetry.

    Vše o LOH Rio de Janeiro 2016 čtěte zde >>

     

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud