4. září 2012 • 16:25

Stříbrný Londýn. Čeští paralympionici zatím na zlato čekají marně

Autor: tem
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zase stříbro! Ani v úterním finále boccii se čeští paralympionici nedočkali zlata. Radek Procházka s Leošem Lacinou podlehli ve finále kategorie BC4 brazilské dvojici mistrů světa 3:5 a přidali na české konto už páté stříbro. To v celkovém součtu medailí doplňují dva bronzy, a tak se stále čeká – na zlato.



Na rozdíl od českých olympioniků nemusela výprava handicapovaných reprezentantů na první medaile čekat nijak dlouho. Už druhý soutěžní den zacinkal cenný kov rovnou třikrát. A právě pátek 31. srpna byl pro Čechy zatím medailově nejbohatším dnem.

O první úspěch se postaral Radim Běleš v hodu kuželkou, v němž vybojoval stříbro. V následujících hodinách pak medailovou sbírku české výpravy doplnili bronzem plavec Jan Povýšil a stříbrem v osobním rekordu diskař Rostislav Pohlmann.

Cyklista Ježek se zapsal do historie

Už desátou paralympijskou medaili, tentokrát stříbrnou, získal cyklista Jiří Ježek, největší hvězda české výpravy. Ve stíhacím závodě na čtyři kilometry podlehl pouze svému velkému soupeři Eduardu Novakovi z Rumunska.

Přestože neobhájil titul z Pekingu, byl sedmatřicetiletý závodník s výsledkem spokojený. Vždyť ziskem stříbra se stal nejúspěšnějším handicapovaným cyklistou paralympijské historie.

„Těžko se mi popisuje, jak moc jsem šťastný!“ jásal po závodě. „Ve finále jsem se samozřejmě snažil bojovat o zlato, ale soupeř byl jednoduše lepší. Ale i za něj jsem moc rád, protože Eduard Novak se v posledních letech ode mě hodně naučil, a nyní pokračuje v tom, co jsem já v paralympijské cyklistice začal,“ uvedl Ježek.

Z naplánovaných pěti disciplín už má Ježek za sebou tři. Vedle stříbrného stíhacího závodu obsadil desáté místo na kilometru s pevným startem a spolu s Jiřím Bouškou a Ivem Koblasou skončili těsně pod stupni vítězů v týmovém sprintu.

Na čtyři medaile jako v  Pekingu už sice nedosáhne, ale svou sbírku cenných kovů může ještě rozšířit v silničním závodě a v časovce, v níž obhajuje titul.

Lukostřelec Drahonínský zlato neobhájil

Stejně jako Jiří Ježek, ani lukostřelec David Drahonínský neobhájil paralympijský titul a domů si odveze stříbro. Česká favorit měl namále už ve čtvrtfinále, v němž s Italem Azzolinim prohrával 0:4 a 1:5.

ČESKÉ MEDAILE

Stříbro:

Radim Běleš, hod kuželkou

Rostislav Pohlmann, hod diskem (kategorie F57/58)

Jiří Ježek, cyklistika – stíhací závod na 4 kilometry

David Drahonínský, lukostřelba

Leoš Lacina a Radek Procházka, boccia (kategorie BC4)

Bronz:

Jan Povýšil, plavání – 50 metrů volným způsobem

Eva Berná, vrh koulí (kategorie F37)

Souboj však nakonec dokázal obrátit ve svůj prospěch a uspěl a v semifinále proti finskému lukostřelci Kinnunenovi už dominoval jednoznačně 6:0. Ve finále se však musel sklonit před Jeffem Fabrym ze Spojených států, který ho porazil 2:6.

„Jsem rád, že jsem to zvládl až do finále, tam jsem ani nebyl nervózní, koncentrovanost dobrá, ale Jeff byl lepší," zhodnotil závod.

Koulařka Berná potřetí bere bronz

V pořadí šestou medaili na české konto přidala v úterý brzy odpoledne koulařka Eva Berná. Šestadvacetiletá atletka, která je už na svých čtvrtých paralympijských hrách, zopakovala ziskem bronzu svůj výsledek z Pekingu a z Atén.

„Jsem ohromě spokojená,“ pochvalovala si po závodě, v němž poslala náčiní přesně do vzdálenosti jedenácti metrů. „Jedenáctku už jsem chtěla hodit dávno a tady na paralympiádě se mi to konečně povedlo.“ V příštích dnech se Berná představí ještě v soutěži oštěpařek a diskařek.

Překonat Peking není cílem

Před čtyřmi lety v Pekingu vybojovali čeští paralympionici 27 medailí, z toho 6 zlatých, 3 stříbrné a 18 bronzových. Zopakovat zisk tolika cenných kovů si ale česká výprava za cíl nestanovila.

„Myslím, že nelze počítat s takovým umístěním jako v Pekingu. Máme propad v počtu účastníků, ale i svět se řítí dopředu obrovským tempem. Jsme rádi, když držíme standardní kvalitu v těch našich sportech,“ avizoval již před zahájením Her vedoucí přípravného štábu Jaroslav Křeček.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud