29. srpna 2021 • 09:38

Koulař Kisý má z paralympiády bronz, navázal na sobotní stříbro lukostřelců

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Aleš Kisý obsadil na paralympijských hrách třetí místo ve vrhu koulí a získal pro českou výpravu v Tokiu druhý cenný kov. Své první medaile se čtyřicetiletý vozíčkář dočkal při páté účasti na paralympiádě.



Tetraplegik Kisý, jenž byl v Pekingu 2008 a Londýně 2012 čtvrtý, dosáhl na bronz díky vyrovnanému osobnímu rekordu 8,25 metru. Zvítězil Elvin Astanov z Ázerbájdžánu v paralympijském rekordu 8,77.

„Super, konečně je to tam. Být dvakrát čtvrtý je peklo. Už si ze mě každý dělal srandu, byl jsem Pan bramborový. Když se mě někdo na tohle zeptal, už bych ty lidi občas tloukl, ale holt je to tam a Pan bramborový končí, doufám,“ řekl Kisý s úsměvem České televizi.

Kisý, který je od roku 1999 ochrnutý po skoku po hlavě do vody, navázal na sobotní stříbro lukostřelců Davida Drahonínského a Šárky Musilové v soutěži smíšených dvojic.

Drahonínský s Musilovou si ve vyřazovacích bojích kategorie W1 poradili s Brazilci i favorizovanými Korejci, ve finále prohráli s čínským párem Čchen Min-i, Čang Tchien-sin 132:138.

Česká dvojice vylepšila společný výsledek z Ria de Janeiro, kde vybojovala bronz. Pro devětatřicetiletého matadora je to už pátá paralympijská medaile, tu nejcennější získal v individuálním závodě v Pekingu 2008.

„Mix týmy jsou za námi, Šárka to zvládla excelentně. Máme medaili, kterou jsme vám slíbili, a brzy ji přivezeme do České republiky,“ řekl na svém facebookovém profilu Drahonínský.

Vlajkonoška výpravy Eva Datinská zahájila svou šestou paralympiádu pátým místem ve vrhu koulí. František Serbus obsadil ve finále hodu kuželkou sedmé místo. Adam Peška vstoupil do turnaje v boccii výhrou, naopak Kateřina Cuřínová si připsala dvě porážky.

Z trojice plavců se nejlépe vedlo Vendule Duškové, osmé v polohovém závodě na 200 metrů. Doyen výpravy Miroslav Smrčka na znakařské stovce i Dominika Míčková v polohovce na 150 metrů vypadli v rozplavbách.

První medaili na paralympiádě v Tokiu získala smíšená dvojice Drahonínský, Musilová
První medaili na paralympiádě v Tokiu získala smíšená dvojice Drahonínský, Musilová

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud