Romana Barboříková
7. února 2022 • 15:33

Brutální sjezd na ZOH: vítěz Feuz, senzační „staroch“ i krvavé šrámy

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Uff, to byly nervy. Kdo si v pondělí ráno nařídil budík na nepříjemných 5.00, aby sledoval olympijský sjezd mužů, nelitoval. Naskytla se mu podívaná na velmi náročný, napínavý a také velmi nebezpečný sjezd, v němž Beat Feuz potvrdil roli jednoho z favoritů. Johan Clarey, kterému je 41 let, bral jako černý kůň stříbro. V akci byly i sáně svážející do cíle zraněného závodníka a také krev v obličeji jiného borce.



Na olympijských hrách chce divák vidět to nejlepší. A přesně to náročný sjezd mužů v pondělí splnil. Na sjezdovce The Rock čekala favority jako Aleksander Aamodt Kilde, Vincent Kriechmayr či Beat Feuz hodně těžká práce. Jedním z nejtěžších úseků byla technická pasáž, která se jela v hlubokém korytu, a závodníky do ní přivedl skok, po němž následoval výjezd do traverzu.

A právě ten nezvládl Němec Dominik Schwaiger. Ten ještě před závodem dával na svůj Instagram fotku startovního čísla svého otce ze ZOH 1988 v Calgary, které bylo stejné jako jeho pondělní, tedy 2. Jenže pro následovníka rodinné tradice nebylo vůbec šťastné. V náročné technické pasáži nezvládl dopad, upadl a ve větší rychlosti jel několik metrů po nepříjemném tvrdém suchém sněhu, aby pak skončil v záchranné síti.

Jeho pád, po kterém ho se zjevně poraněnou rukou musely do cílového prostoru svézt na kanadských saních, ukázal všem, jak obtížný úkol je čeká.

O tom se přesvědčil krátce po něm muž se startovním číslem 5 Daniel Hemetsberger z Rakouska. Tomu dělal problémy už začátek trati, kde jednu z pasáží nezvládl, sice ji ustál, ale rukou se při tom silně bouchnul do obličeje. V pohodě, o nic nejde, jede dál, mohl si říct fanoušek doma v obýváku. Jenže to byl omyl. Jedny z prvních záběrů po zabrždění v cíli odhalily krev v obličeji, kterou měl po celé puse, a s největší pravděpodobností se mu spustila z nosu.

A to ještě nebyl všem pádům konec. Perné chvilky na trati zažil také s desítkou jedoucí Francouz Matthieu Bailet, který téměř ve stejném místě jako Schwaiger sjel část trati vleže po boku. Pro běžného lyžaře nepochopitelně se z toho ale dokázal opět postavit a dojet do cíle.

Dominik Schwaiger musel s poraněnou rukou zamířit do cíle na kanadských saních
Dominik Schwaiger musel s poraněnou rukou zamířit do cíle na kanadských saních

To byly nepříjemné okamžiky pro všechny. Ale po nich už pak přišla podívaná, na jakou bude lyžařský svět zase nějakou dobu vzpomínat. Samozřejmě do ní patří i výkon Matthiase Mayera (číslo 9), který vystřídal svého krajana Kriechmayra na prvním místě.

Tam se ale dlouho neohřál, i když jeden z největších favoritů Nor Kilde ho ještě neohrozil. Jenže pak přišel na řadu trojnásobný vítěz sjezdu v Kitzbühelu a čerstvý otec Beat Feuz. A Švýcar se konečně dočkal triumfu, který mu ještě ve sbírce chyběl. Doma už má čtyři malé glóby za sjezd, z Pchjongčchangu pak bronz z téže disciplíny a stříbro ze super-G. Ale olympijské zlato mu stále chybělo. Proto po své jízdě nervózně čekal, zda to konečně klapne. A povedlo se. Závodník, který jezdí na hraně zdravého risku a třeba někdejší kanadský a český reprezentant Jan Hudec má o něj pokaždé v Kitzbühelu, nejslavnějším sjezdu světa, strach, to dokázal.

„Je to neuvěřitelné, měl jsem už tolik úspěchů, ale tohle mi chybělo. Teď už ho konečně mám,“ hlásil s úsměvem od ucha k uchu za pár dnů (11. února) pětatřicetiletý lyžař.

Feuz je nyní nejstarším vítězem olympijského sjezdu, ovšem není v něm medailistou s nejvyšším počtem let. Tady má oproti Johanu Clareymu z Francie ještě značnou rezervu. Černý kůň závodu totiž bere stříbrný kov v 41 letech!

„Stále jsem si ještě neuvědomil, co jsem dokázal. Teď se ve mně mísí pocity, je to něco neuvěřitelného. Věděl jsem, že můžu zajet dobrou jízdu, ale nikdy nevíte, co se ve sjezdu může stát. Je to nejdelší závod, velmi těžký a mé pocity jsou teď fantastické,“ zářil sympatický Francouz.

Úplným favoritem sice nebyl, ovšem i soupeři věděli, že s ním počítat musí.

„Před dvěma týdny v Kitzbühelu jsem byl na čtvrtém místě, přede mnou byl Johan. Člověk si ani neuvědomí, že je mu 41 let, je to stále vitální muž, který dokáže nás mladší potrápit. U něj nikdy nevíte, co předvede,“ chválil ho Mayer, který tentokrát bral bronz.

Ostatně nejslavnější sjezd světa byl Clareyho hlavním cílem této sezony. „Můj plán byl dobře naladit formu už na leden, povedlo se to v Kitzbühelu, a forma vydržela i na olympijské hry. Je to neuvěřitelné, už nejsem nejmladší, budu to muset rozdýchat, pořád tomu nemůžu uvěřit. Ale jsem šťastný. Je jedno, kdy získáte medaili. Že je mi 41? No tak bože,“ smál se a při tom zároveň rezolutně odmítl, že bychom ho mohli vidět ještě na příštích hrách v Itálii.

Po těchto borcích, kteří předvedli úžasnou podívanou, pak byly k vidění ještě i další pády, ale vždy se po nich závodníci postavili zase na nohy a sjeli do cílového prostoru sami. A už v úterý od 4.00 je čeká další těžká mise – super-G.

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 20. 2. 2022
16:28
20. 2. 2022
Martina Sáblíková

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: „Zakončení se sportovci je vždy krásné, ale já upřímně mám radši zahájení. Když vidím, jak zhasíná oheň, tak končí čtyřletá etapa a mně to přijde hrozně smutné,“ řekla česká vlajkonoška Martina Sáblíková. Přiznala, že před začátkem her měla strach, jak bude olympiáda v Číně vypadat. „A myslím si, že jsem nebyla jediná. Ale myslím, že to bylo zvládnuté na jedničku,“ uvedla čtyřiatřicetiletá rychlobruslařka a pochválila vedení české výpravy za servis pro sportovce.

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:52
20. 2. 2022
 

Osmou držitelkou Ceny Věry Čáslavské za mimořádné zásluhy žen ve sportu a olympijském hnutí je bývalá mistryně světa v trojskoku Šárka Kašpárková.

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:38
20. 2. 2022
 

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: Podívejte se na sestřih z krásného loučení s olympiádou!

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:34
20. 2. 2022
 

Jen dvě medaile z Pekingu místo sedmi z Pchjongčchangu. Podle předsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala ale problém českého sportu není v počtu medailí, nýbrž v nefunkčním systému českého sportu. „Myslíme si, že to vždycky nějak utáhneme,“ říká Kejval. Rozhovor čte zde: Za čtyři roky se nezměnilo nic, hokejisti se scházeli jak švábi na pivo

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:20
20. 2. 2022
 

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: Olympijský oheň zhasl, nad Ptačím hnízdem se takhle rozzářil ohňostroj i nápisy Jeden svět, Jedna rodina...

Závěrečný ceremoniál olympiády v Pekingu a zhasnutí olympijského ohně Závěrečný ceremoniál olympiády v Pekingu a zhasnutí olympijského ohně Závěrečný ceremoniál olympiády v Pekingu a zhasnutí olympijského ohně Závěrečný ceremoniál olympiády v Pekingu a zhasnutí olympijského ohně

Vstoupit do diskuse
2
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud