Ondřej Kuchař
9. února 2022 • 10:05

Češi jdou do akce. Kdo obstará góly? Čekají se ode mě, vnímá Stránský

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zvedá se závora. Konečně! Pro české hokejisty dnes začne olympijský turnaj zápasem s Dánskem (14.10, živě studio na iSport.cz). Jedničkou v brance bude dle očekávání Šimon Hrubec. Kdo bude ale trhat sítě soupeřů? Trenér Filip Pešán věří, že sestavu vyladil tak, že prakticky každá řada dovede lámat zápasy. „Tohle snad bude největší síla,“ doufá. Svoje dělo šteluje zejména Matěj Stránský. „Góly se ode mě čekají,“ nezříká se odpovědnosti.



Šest zápasů aktuální sezony, šest proher a pouhých jedenáct vstřelených gólů. Byť je tohle všechno na prahu olympiády pro vývoj nepodstatná historie. otázku to vyloženě nabízí. Kdo český tým v záplavě šikovných hráčů svými brankami potáhne?

Před čtyřmi lety do Jižní Koreje odlétali rození snajpři jako Dominik Kubalík, Martin Růžička nebo v tu chvíli třicetigólový extraligový bombarďák Tomáš Mertl. Ovšem teď? Vyloženého kanonýra abyste pohledali.

Deník Sport v české sestavě vidí dvě esa, co by mohla trumfnout soupeře. Lukáš Sedlák a Matěj Stránský. Jeden z nich by mohl být nejlepším střelcem výběru generálního manažera Petra Nedvěda a trenéra Filipa Pešána. Oba kolem sebe budou mít ty nejšikovnější hráče týmu. Sedlák utvoří elitní útok s mistrem přihrávek Davidem Krejčím a klubovým parťákem z Čeljabinsku Tomášem Hykou. To Stránský doplní tandem Jan Kovář – Roman Červenka.

„Jsou to páni hráči! Snažím se jim to hlavně moc nekazit,“ směje se forvard švýcarského Davosu. „Chci dělat, co umím nejlíp. Chodit do brány, vybojovat jim puky. Moc se na tu spolupráci těším. Doufám, že budeme pro tým přínosem.“

Možnost zahrát si s borci, kteří v národním celku dohromady odehráli neuvěřitelných dvacet velkých světových turnajů, bere Stránský jako odměnu. „Nečekal jsem to, ale jsem za to strašně rád. Udělám všechno pro to, abych s nimi zůstal, pomohl jim a hlavně pomohl týmu,“ hlásí pokorně.

Klíčovým faktorem by mohly být přesilovky. Zatímco Sedláka kouč Pešán posadil do druhého komanda, Stránský trůní v tom prvním s tím nejlepším, co česká soupiska nabízí. „Zatím tam je!“ zařval se smíchem během pokládání otázky kolem jdoucí Jan Kovář. Stránský se rozesmál, pak zvážněl. „Jak říká Kovy, zatím tam jsem. Těší mě, že mě tam trenér postavil. Musíme ale hlavně dávat góly, aby to mělo nějaký smysl. Uvidíme po prvním zápase, jak nám to půjde.“

Jeho místo je uprostřed mezi kruhy a před brankou. Tam by měl operovat, tam je nejsilnější. A že se od něj čekají branky? Žádný problém. Dobře ví, v čem je jeho přínos. Co umí nejlépe a proč ho kouč do týmu chtěl. Odpovědnosti se nezříká.

„Vždycky jsem rád dával góly. Teď, když hraju s Červusem a Kovym, tak se to ode mě určitě čeká. Vím o tom. Jdu do toho ale s chladnou hlavou. Udělám všechno pro to, abych týmu pomohl. Je pravda, že nejlíp to asi umím góly. Snad to bude padat a budeme vyhrávat,“ přeje si útočník, který nastřílel v minulém ročníku v dresu Třince 33 gólů a byl nejlepším kanonýrem extraligy.

Na posledním mistrovství světa se trefil jen jednou. Trápil se. Teď si přeje smazat nulu ze svého zápisu co nejdřív. „Určitě, vždycky to je pro sebevědomí lepší. Zvlášť, když jste střelec, od kterého se to očekává. Ideálně se trefit v prvním zápase. Když se to nepovede delší dobu, začne vám to šrotovat v hlavě. Nechci se k tomu nějak moc upínat, abych z toho zbytečně nebyl nervózní. Zatím v sobě cítím velkou chuť. Budu dělat všechno stejně, jak jsem dělal do teď, a uvidíme.“

Stránský v sobě má to, co musí mít každý snajpr. Oheň. Odvahu vzít to v klíčový moment na sebe. Nevyjde jedna střela? No a co! Klidně jich tam pošle dalších deset. Protože si věří. Věří své zbrani. Stránský tohle ukazuje nejen v zápasech, ale i při tréninku. Zahodí šanci na rozvlnění sítě? Zanadává si, švihne hokejkou.

„Tohle jsem měl v sobě vždycky. Odjakživa, odmala. Na tréninku se všechno šteluje k zápasu. Těžko na cvičišti, lehko na bojišti. Tím se snažím řídit, takhle to mám nastavené. Chci si cvičit situace, které pak musím řešit v zápasu. Když se do nich dostanu, ať vím, kam přesně střílet, jak to řešit. Ať nad tím nemusím ani přemýšlet a mám to zažité. Proto do toho jdu i v tréninku na sto procent. Strašně rád dávám góly i v tréninku, nabíjí mě to,“ usmívá se.

Má samozřejmě i limity. Pohybově nepatří mezi nejzdatnější, našli byste silnější stránky než bruslení. Na úzkém kluzišti by však tenhle hendikep šlo smáznout snáz. Naopak by mohl vyniknout silnou postavou a silou.

Kouč Pešán doufá, že ruku k ofenzivnímu dílu přiloží všichni. Na první pohled by opravdu každá lajna měla být schopná produkce. „Tohle vidím jako naši jednoznačně největší sílu. I naše v současné chvíli čtvrtá lajna bratrů Zohornových s Frolíkem může rozhodnout zápas. Jsem přesvědčený, že mezi naším prvním a třináctým útočníkem není velký rozdíl.“

Matěj Stránský v Davosu
zápasy 40
body 33 (17+16)
plus/minus +10

Lukáš Sedlák v Čeljabinsku
zápasy 49
body 43 (18+25)
plus/minus +19

Nejlepší střelci z olympioniků v sezoně

1. Niko Ojamäki (Podolsk/Finsko) 29
2. Vadim Šipačjov (Dynamo M./Rusko) 23
    Daniel Winnik (Ženeva/Kanada) 23
4. Michal Řepík (Sparta/Česko) 22
5. Harri Pesonen (Langnau/Finsko) 20
    Kenny Agostino (N. Novgorod/USA) 20

Góly

Domácí: 23:45. R. Červenka

Hosté: 11:21. M. Lauridsen, 17:23. F. Nielsen

Sestavy

Domácí: Š. Hrubec (Bartošák) – Kundrátek, Šulák, J. Jeřábek (A), D. Sklenička, Knot, Klok, Mozík – Hyka, David Krejčí (A), L. Sedlák – M. Stránský, Jan Kovář, R. Červenka (C) – M. Řepík, Sobotka, Lenc – Frolík, T. Zohorna, H. Zohorna – Smejkal.

Hosté: Dahm (Dichow) – Jensen Aabo (A), O. Lauridsen, M. Lassen, M. Lauridsen, O. Larsen, Nicholas Jensen, Kristensen – Nicklas Jensen, F. Nielsen (A), Boedker – P. Russell, Regin (C), Storm – N. Meyer, M. Madsen, Bau Hansen – Jakobsen, Poulsen, Jesper Jensen – Aagaard.

Rozhodčí

Gouin (CAN), Tscherrig (SUI) -

Stadion

Návštěva

891 diváků

ČESKÁ SESTAVA NA DÁNSKO

11 Hrubec
(32 Bartošák)

5 Jeřábek        9 Sklenička
88 Šulák         84 Kundrátek
3 Klok 31 Knot

45 Sedlák        46 Krejčí        38 Hyka
44 Stránský    43 Kovář         10 Červenka
25 Lenc           17 Sobotka     26 Řepík
20 H. Zohorna            79 T. Zohorna 67 Frolík
13 Smejkal

přesilovkové formace
první: Jeřábek, Krejčí, Stránský, Kovář, Červenka
druhá: Šulák, Řepík, Sedlák, Hyka, Sobotka

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 20. 2. 2022
16:28
20. 2. 2022
Martina Sáblíková

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: „Zakončení se sportovci je vždy krásné, ale já upřímně mám radši zahájení. Když vidím, jak zhasíná oheň, tak končí čtyřletá etapa a mně to přijde hrozně smutné,“ řekla česká vlajkonoška Martina Sáblíková. Přiznala, že před začátkem her měla strach, jak bude olympiáda v Číně vypadat. „A myslím si, že jsem nebyla jediná. Ale myslím, že to bylo zvládnuté na jedničku,“ uvedla čtyřiatřicetiletá rychlobruslařka a pochválila vedení české výpravy za servis pro sportovce.

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:52
20. 2. 2022
 

Osmou držitelkou Ceny Věry Čáslavské za mimořádné zásluhy žen ve sportu a olympijském hnutí je bývalá mistryně světa v trojskoku Šárka Kašpárková.

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:38
20. 2. 2022
 

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: Podívejte se na sestřih z krásného loučení s olympiádou!

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:34
20. 2. 2022
 

Jen dvě medaile z Pekingu místo sedmi z Pchjongčchangu. Podle předsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala ale problém českého sportu není v počtu medailí, nýbrž v nefunkčním systému českého sportu. „Myslíme si, že to vždycky nějak utáhneme,“ říká Kejval. Rozhovor čte zde: Za čtyři roky se nezměnilo nic, hokejisti se scházeli jak švábi na pivo

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:20
20. 2. 2022
 

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: Olympijský oheň zhasl, nad Ptačím hnízdem se takhle rozzářil ohňostroj i nápisy Jeden svět, Jedna rodina...

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:01
20. 2. 2022
 
Zprávy ze dne 20. 2. 2022
14:39
20. 2. 2022
 

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: Domluveno, dětský sbor doprovodil závěrečné pasáže a zhasnutí olympijského ohně, olympijské vločky teď symbolicky míří do celého světa...

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
14:25
20. 2. 2022
 

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: Proběhlo ještě videopředstavení příští zimní olympiády, promluvil šéf pekingských organizátorů, řeční i šéf MOV Thomas Bach.

 

Vstoupit do diskuse
0
Play off
Články odjinud


Články odjinud