15. února 2022 • 18:47

Svět se vyřazení Čechů nediví, Rusové dloubou: Doma máte domov důchodců

Autor: ryp, zoh, inf
Vstoupit do diskuse
17
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Špatná zpráva. V zahraničí nikoho výsledek národního týmu na olympiádě nezaskočil. Termíny jako šok a nečekaný postup Švýcarska? Ne. „Česká republika na tom nikdy nebyla hůř,“ hodnotí stav hokeje švédský Aftonbladet. Zámořské servery se konci Pešánova týmu v turnaji nevěnují. Nakládají mu ale Rusové. „Počet nejlepších týmů by se mohl snížit na pět. Bez Česka,“ píše Sport-Express.



Národní tým se poprvé v historii nedostal na olympiádě nebo na MS mezi poslední osmičku. „Švýcaři chtěli pracovat, Češi ne,“ uvádí ruský list Sport-Express k porážce výběru Filipa Pešána a Petra Nedvěda 2:4. Jediný tým, který Rusy dokázal na turnaji porazit, je ze hry. Historický soupeř zmizel z olympiády dřív, než se začalo hrát o medaile. Rusové si mizerný český výsledek i celkem užili.

„V poslední době se stále častěji ozývají hlasy, že by Česká republika měla být z velké šestky vyřazena a počet nejlepších týmů by se měl snížit na pět. Jak jinak by to mohlo být? Česko, domov Haška a Jágra , už nemá tolik hvězd jako dřív,“ uvádí list Sport-Express.

Slovenský a třeba i švédský tisk referuje o nejhorším turnaji v hokejových dějinách, kde se Česko (dříve Československo) objevilo. „Česká republika na tom nikdy nebyla hůř,“ uvádí populární švédský server Aftonbladet.

Co se týká Švýcarska, tak třeba Blick hlavně oslavuje velké vzepětí národního týmu, který po třech porážkách poprvé vyhrál. Nezajímá se moc o poražené. „Bojovali jsme, herně jsme se semkli a byli soudržní,“ citoval list kouče Patricka Fischera.

Rusové se úpadkem českého hokeje zabývali nejvíc. Narážejí i na přestárlou extraligu, kde se tradičně daří veteránům: „Domácí liga se proměnila v domov důchodců, kterému dominují hráči nad 35 let. Česká seniorská i mládežnická reprezentace od roku 2014 zapomněla, co to znamená vyhrát mezinárodní medaili. A z kdysi kvalitní české trenérské školy zbyl jen název.“

Bum. Dřív v Rusku ukazovali svoje kouzla Vladimír Vůjtek nebo Miloš Říha . První vyhrál Superligu, druhý se dostal do finále KHL. O české trenéry zde byl zájem. Velkou práci zde odvedli i Marek Sýkora nebo Václav Sýkora.

Aktuálně ruské velkokluby nestojí fronty ani na české hráče, ani na české trenéry. Pak přidal Sport-Express ještě jedno dloubnutí: „Český hokej je v úpadku a ani zdaleka se neblíží Švýcarsku. Nejhorší bylo, že David Krejčí a spol. byli vyřazeni v den narozenin Jaromíra Jágra. Jaký dárek legendárnímu dědečkovi!“

A jestli čekáte nějaké vášně ve Finsku, že ve čtvrtfinále na ně vyjde Švýcarsko místo Česka? Samá voda. Deník Ilta Sanomat se výhradně věnuje vlastnímu týmu. Respektovaný novinář Vesa Rantanen už před turnajem napsal, že pokud všechno pojede podle plánu, Finsko má takovou sílu, že na olympiádě neprohraje ani jeden zápas. Zatím jeho tip vychází. A čtvrtfinále? „Soupeřem Finska bude Švýcarsko, které v úterý vyhrálo 4:2.“ Nic víc. A pak se řeší, že proti Suomi se postaví Santeri Alatalo, který v mládeži reprezentoval Finsko. Takže ve světě žádná senzace, že Česko chybí v TOP 8. To je na celé porážce asi nejsmutnější.

Expert Sýkora: Trenér zmůže hodně, ale... Tohle je problém českého hokeje
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 10:08. Klok, 55:59. R. Červenka

Hosté: 14:59. Ambühl, 15:12. Mottet, 29:53. Denis Malgin, 54:57. Diaz

Sestavy

Domácí: Š. Hrubec (Bartošák) – Mozík, Šulák, J. Jeřábek (A), Kundrátek, Knot, Klok, D. Sklenička – Hyka, David Krejčí (A), L. Sedlák – Sobotka, Jan Kovář, R. Červenka (C) – M. Stránský, Michael Špaček, M. Řepík – H. Zohorna, T. Zohorna, Smejkal – Lenc.

Hosté: Genoni (Berra) – Diaz (C), Mirco Müller, Y. Weber, Loeffel, Fora, Frick, Alatalo – S. Moser, G. Haas (A), Hofmann – Ambühl (A), Corvi, Thürkauf – Andrighetto, Denis Malgin, F. Herzog – Mottet, Bertschy, Vermin – D. Hollenstein.

Rozhodčí

Gofman, Kaukokari – Lundgren, Malmqivst

Stadion

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 20. 2. 2022
16:28
20. 2. 2022
Martina Sáblíková

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: „Zakončení se sportovci je vždy krásné, ale já upřímně mám radši zahájení. Když vidím, jak zhasíná oheň, tak končí čtyřletá etapa a mně to přijde hrozně smutné,“ řekla česká vlajkonoška Martina Sáblíková. Přiznala, že před začátkem her měla strach, jak bude olympiáda v Číně vypadat. „A myslím si, že jsem nebyla jediná. Ale myslím, že to bylo zvládnuté na jedničku,“ uvedla čtyřiatřicetiletá rychlobruslařka a pochválila vedení české výpravy za servis pro sportovce.

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:52
20. 2. 2022
 

Osmou držitelkou Ceny Věry Čáslavské za mimořádné zásluhy žen ve sportu a olympijském hnutí je bývalá mistryně světa v trojskoku Šárka Kašpárková.

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:38
20. 2. 2022
 

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: Podívejte se na sestřih z krásného loučení s olympiádou!

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:34
20. 2. 2022
 

Jen dvě medaile z Pekingu místo sedmi z Pchjongčchangu. Podle předsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala ale problém českého sportu není v počtu medailí, nýbrž v nefunkčním systému českého sportu. „Myslíme si, že to vždycky nějak utáhneme,“ říká Kejval. Rozhovor čte zde: Za čtyři roky se nezměnilo nic, hokejisti se scházeli jak švábi na pivo

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:20
20. 2. 2022
 

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: Olympijský oheň zhasl, nad Ptačím hnízdem se takhle rozzářil ohňostroj i nápisy Jeden svět, Jedna rodina...

Závěrečný ceremoniál olympiády v Pekingu a zhasnutí olympijského ohně Závěrečný ceremoniál olympiády v Pekingu a zhasnutí olympijského ohně Závěrečný ceremoniál olympiády v Pekingu a zhasnutí olympijského ohně Závěrečný ceremoniál olympiády v Pekingu a zhasnutí olympijského ohně
Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:01
20. 2. 2022
 
Zprávy ze dne 20. 2. 2022
14:39
20. 2. 2022
 

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: Domluveno, dětský sbor doprovodil závěrečné pasáže a zhasnutí olympijského ohně, olympijské vločky teď symbolicky míří do celého světa...

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
14:25
20. 2. 2022
 

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: Proběhlo ještě videopředstavení příští zimní olympiády, promluvil šéf pekingských organizátorů, řeční i šéf MOV Thomas Bach.

Slavnostní zakončení olympiády v Pekingu Slavnostní zakončení olympiády v Pekingu Slavnostní zakončení olympiády v Pekingu

Vstoupit do diskuse
17
Play off
Články odjinud


Články odjinud