Martin Hašek
26. února 2018 • 14:30

Co čeká Ledeckou: díky olympijskému paragrafu pojede finále i v super-G

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z KOREJE | Olympijským zlatem nic nekončí. Ester Ledecká je na lyžích paradoxně stále na začátku kariéry a její možnosti sahají do nebe. Pro začátek si za tři týdny udělá radost při finále Světového poháru v Aare, kde bude kromě sjezdu startovat i v super-G. A kdo ví, co přinese budoucnost... Přijďte přivítat Ester Ledeckou na Staromák s lyžařskými brýlemi »



Takovou věc ještě šéf ženského Světového poháru Atle Skaardal řešit nemusel. Až když za ním přišel trenér Tomáš Bank, aby si ověřil možnost, že by mohla Ester Ledecká ve finále Světového poháru ve švédském Aare startovat kromě sjezdu také v super-G, kde před týdnem slavně zvítězila na olympiádě.

„Ptal jsem se Skaardala: Hele, olympijská šampionka může jet finále, i když se nekvalifikovala? A on: Tak to nevím, musím se podívat,“ líčil Bank s úsměvem. „Tak se podíval a je to tam napsané. Ale říkal, že se ještě nikdy nestalo, že by se musel použít paragraf o startu olympijského vítěze.“

Činovníci FIS tenhle případ nikdy nezažili.

Pro Ledeckou je to další skvělá zpráva. Její účast ve finálovém týdnu Světového poháru je dalším historickým úspěchem. Dosáhla ho přesto, že velkou část závodů vynechala kvůli svému nabitému programu, v němž dává prostor snowboardingu a také nutnému odpočinku.

Tohle je královna Super-G v Pchjongčchangu - Ester Ledecká
Tohle je královna Super-G v Pchjongčchangu - Ester Ledecká

„Je to super, to nikdo nečekal,“ radovala se Ledecká. „Když jsme jeli sem, vypadalo to, že se tam nevejdu ani ve sjezdu, protože jsem strašně moc závodů vynechala. Než jsme odjížděli, Tomáš mi to volal a já běhala po bytě a skákala: Pojedu sjezd! Ještě se svezu! Pro super-G se musel Skaardal podívat do pravidel a tam je, že si to můžu sjet.“

V posledních letech se do finále Světového poháru v rychlostních disciplínách mohl podívat jen Bankův bratr Ondřej, v roce 2015 však po hrozivém pádu na mistrovství světa v Beaver Creeku ukončil sezonu předčasně.

„Myslím, že to je docela historický úspěch,“ ocenil Tomáš Bank, který se svou závodnicí prožívá sen lyžařského kouče v přímém přenosu. Poprvé se na jejím tréninku objevil před deseti lety, když ho o odborný pohled požádali rodiče Ledecké. Tehdy bylo Ester dvanáct.

Další program Ester Ledecké

3. března, Kayseri (Tur.): paralelní obří slalom (snowboard)

10. března, Scuol (Švýc.): paralelní obří slalom (snowboard)

14. března Aare (Švéd.): sjezd (lyže)

15. března Aare: super-G (lyže)

Před dvěma lety ji pak Bank už jako kouč doprovázel v premiérovém závodě Světového poháru. A hned první trénink se stalo něco nečekaného. „Byla to skvělá jízda. Měla časy na úrovni první patnáctky, ale udělala velkou chybu a byla jednadvacátá. Ve svém prvním tréninku v životě! Řekl jsem si: To není normální,“ zavzpomínal Bank. „S tradicí rychlostních disciplín v Česku jsem věděl, že tohle je něco opravdu zvláštního.“

Po dvou letech je z Ledecké olympijská šampionka, Česko slaví největší úspěch sjezdového lyžaře ve své historii. A všechno tak nějak navíc, Ledecká lyžuje na úrovni Světového poháru necelé tři sezony.

„Je to úplně neuvěřitelný. S Ondrou jsme patnáct let závodili, je pravda, že jsme nemysleli na medaile. Nějaké přišly, ale nebylo jich moc. Tohle je... Nevím, jak jsme si to zasloužili, ale je to tam a jsme šťastní,“ usmívá se Bank.

Štěpánek: Ledecká? Znám se s Jankem, Ester šokovala nejen mě, ale celý svět
Video se připravuje ...

„Reakce lidí od lyžování je, že se vždycky začnou smát a kroutí hlavou. Já je chápu, taky bych kroutil. Pamatuju si, že jsme byli úplně hotoví, když Ondra musel vynechat nějaký závod, že ztratí pozice. Teď jsme svobodní, vůbec to neřešíme.“

Záleží jenom na Ledecké, co bude chtít vyzkoušet příště. Na lyžích si skvěle osvojila rychlostní disciplíny. Podle Banka má ale šanci i v těch točivých. „Může jezdit i slalom. Problém je, že nemáme čas. Máme to rádi, víme, jak to dělat. Ona se musí rozhodnout, co chce dělat,“ řekl Bank.

Teď se ale Ledecká vrací na prkno, aby bojovala o obhajobu celkového vítězství ve Světovém poháru. V sobotu ji čeká paralelní obří slalom v tureckém Kayseri.

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud