24. února 2018 • 08:32

Jakšovo maximum! Na 50 kilometrů byl osmý, vyhrál Fin Niskanen

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Finský lyžař Iivo Niskanen vyhrál na olympijských hrách běh na 50 kilometrů klasickou technikou a na nejdelší trati vybojoval pro svou zemi první zlato od roku 1960. Stříbro a bronz získali Rusové Alexandr Bolšunov a Andrej Larkov. Martin Jakš obsadil osmé místo a zaznamenal nejlepší individuální výsledek pod pěti kruhy v kariéře. Norové vyšli poprvé v Pchjongčchangu bez medaile.



Rusové v čele s Alexandrem Legkovem zcela ovládli stupně vítězů na padesátce v Soči, ale dopingový skandál jim nedovolil v Koreji medaile obhajovat. S podstatně omlazeným týmem však opět bojovali o zlato a málem se jim to povedlo. Zabránil jim v tom jen šestadvacetiletý Fin Niskanen, který má doma čtyři roky staré zlato z týmového sprintu a teď i nejcennější běžeckou medaili.

Ve třetím ze šesti okruhů vyrazili dopředu Niskanen a Kazach Alexej Poltoranin, který se snažil navázat na slavného krajana Vladimira Smirnova. Ten získal v roce 1994 v Lillehammeru na padesátce dosud jediné zimní zlato pro Kazachstán. Za nimi se vydal v sólové stíhací jízdě Bolšunov. Pole se hodně roztrhalo a tempu nestačili ani favorité jako Nor Martin Johnsrud Sundby a Švýcar Dario Cologna.

Poltoranin, který v této sezoně vyhrál dvě klasické patnáctky v Planici a ve Val di Fiemme, v Koreji šetřil síly na závěrečný závod a jel jen sprinty a štafetu. Tempo ale přepálil a v závěru se propadl až na patnácté místo.

Bolšunov se zavěsil za Niskanena a vzhledem k tomu, že v Koreji získal už dvě stříbra a bronz ze sprintu a ze štafety, měl být ve finiši rychlejší. Jenže Fin si v předposledním okruhu vyměnil lyže, ve sjezdech mu jely očividně lépe a Bolšunov souboj o zlato vzdal ještě před stadionem. V cíli zaostal o osmnáct sekund, jeho krajan Larkov si o více než dvě minuty později dojel pro bronz.

Nejlepší z českých běžců Jakš se po většinu závodu pohyboval kolem dvacátého místo, ale v závěru měl víc sil než soupeři před ním. Osmým místem o jednu příčku vylepšil svůj výsledek ze skiatlonu. Až za ním doběhli například hrdina první poloviny závodu Poltoranin nebo zlatý z patnáctky Cologna.

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud