24. února 2018 • 06:50

Královna Ledecká má druhé ZLATO! Ovládla i obří slalom na snowboardu

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Olympijská pohádka Ester Ledecké má svůj happy end! Potom, co česká reprezentantka senzačně před týdnem získala zlato v lyžařském super-G, potvrdila v Pchjongčchangu roli favoritky jako snowboardistka v paralelním obřím slalomu. V něm dnes vyhrála kvalifikaci i všechny vyřazovací jízdy. Ve finále porazila Němku Selinu Jörgovou a má na kontě další nejcennější kov.



Ledecká v obřím slalomu na snowboardu vyhrála pět ze šesti závodů aktuální sezony Světového poháru. Při olympijské soutěži s převahou ovládla kvalifikaci a větší komplikace nepřipustila ani ve vyřazovacích jízdách.

V prvním kole o 71 setin porazila obhájkyni olympijského zlata Patrizii Kummerovou ze Švýcarska. Ve čtvrtfinále pak oplatila Rakušance Daniele Ulbingové porážku z finále neolympijského slalomu na loňském MS, předstihla ji bezmála o sekundu. 

16. den na ZOH: Na Ester jste krátký a bronzová radost javorových listů
Video se připravuje ...

V úvodu semifinále na ni útočila Němka Ramona Theresia Hofmeisterová, ale pak ji Ledecká předstihla a soupeřka pod tlakem chybovala a upadla. Ve finále v oblíbené červené dráze měla od začátku mírný náskok před další Němkou Jörgovou, který postupně navyšovala. 

"Byl to fajn den, užila jsem si to," pochvalovala si Ledecká v rozhovoru pro Českou televizi.

Pro Ester Ledeckou se chystá oslava na Staroměstském náměstí. Více čtěte ZDE>>>

Připustila, že přechod z lyží na prkno tentokrát nebyl úplně hladký. "Těch pár dní bylo krušných, nedokázala jsem se do toho moc dostat. Nakonec jsem se stihla rozjezdit," řekla. 

Znovu ocenila práci realizačního týmu. "Mám radost za to, že jsem mohla dokázat, že i můj snowboardový tým šlape jako hodinky," poznamenala a jmenovala všechny, kdo jí k titulu pomohli v čele se snowboardovým trenérem Justinem Reiterem. "Je to skvělý mít tyhle lidi za sebou, všechny ty lidi, kteří se o mě starali až do teď. Je to vaše zásluha, já už jenom jezdím z kopce dolů," vzkázala.

Ledecká se do dějin olympijských her zapsala jako první žena, která získala na jedněch hrách dvě zlata v odlišných sportech. Mezi muži to v minulosti dokázali dva, a to před téměř stoletím a shodně v běhu na lyžích a severské kombinaci. Prvním byl Nor Thorleif Haug na premiérových ZOH v Chamonix 1924, o čtyři roky později ve Svatém Mořici ho napodobil krajan Johan Gröttumsbraaten. 

Bronz v Pchjongčchangu získala Hofmeisterová, protože v souboji o třetí místo upadla Ruska Aljona Zavarzinová. Mezi muži triumfoval Švýcar Nevin Galmarini, druhý skončil domácí Korejec I Sang-ho.

Snowboarding - obří slalom:

Muži: 1. Galmarini (Švýc.), 2. I Sang-ho (Korea), 3. Košir (Slovin.), 4. Dufour (Fr.), 5. Karl (Rak.), 6. Baumeister (Něm.), 7. Fischnaller, 8. Coratti (oba It.), 9. Payer (Rak.), 10. Wild (OSR).

Ženy: 1. Ledecká (ČR), 2. Jörgová, 3. Hofmeisterová (obě Něm.), 4. Zavarzinová (OSR), 5. Takeučiová (Jap.), 6. Zoggová (Švýc.), 7. Ulbingová, 8. Meschiková (obě Rak.), 9. Langenhorstová (Něm.), 10. Bykovová (OSR).

Jdu si pro zlato! Ester Ledecká skáče na nejvyšší stupínek po paralelním obřím slalomu snowboardistek
Jdu si pro zlato! Ester Ledecká skáče na nejvyšší stupínek po paralelním obřím slalomu snowboardistek

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud