Lukáš Tomek
24. února 2018 • 07:28

ANKETA: Nejúžasnější příběh na OH? Ledecká, Zátopek, nebo Nagano?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští sportovci v historii olympijských her přepsali dějiny už několikrát. Naposledy nyní Ester Ledecká. To, že dokázala získat na jedněch Hrách dva zlata v tak rozdílných disciplínách, jakými jsou sjezdové lyžování a snowboarding, ohromilo bez přehánění celý sportovní svět. Je právě její výkon pro vás z těch českých pod pěti kruhy ten nejúžasnější? Anebo nad úžasnou Ester stále řadíte Zátopkův vytrvalecký hattrick, hokejové Nagano, nebo Věru Čáslavskou a její medailovou žeň? Hlasujte v unikátní anketě iSport.cz!



Zátopkův zlatý hattrick v Helsinkách
(zlaté medaile v běhu na 5 km, 10 km a v maratonu)

Fenomenální vytrvalec se stal největší postavou olympijských her v roce 1952. V Helsinkách nejdřív podle předpokladů obhájil zlato z Londýna v běhu na 10 kilometrů. Na poloviční distanci pak jen o čtyři dny později získal díky drtivému finiši druhé zlato před Francouzem Mimounem. V závěru olympiády se rozhodl poprvé v životě zkusit štěstí i v maratonu. Sebevědomí a dobrou náladu neměl jen díky svým triumfům, ale také díky vítězství jeho ženy Dany v hodu oštěpem. A nakonec Zátopek svůj první start v nejdelším olympijském závodě hned proměnil ve třetí helsinské zlato. Vyhrát pod pěti kruhy tento vytrvalecký hattrick se po něm zatím až dosud nikomu dalšímu nepodařilo.

Přepsané dějiny v Naganu a Dominátor
(zlatá medaile hokejové reprezentace)

Poprvé v historii se v japonském Naganu v roce 1998 sešli nejlepší hokejisté včetně všech hvězd z NHL, která kvůli olympiádě přerušila svůj program. Experti Česku před turnajem přisoudili pátou příčku, hrubě se však zmýlili. Tým sestavený Ivanem Hlinkou došel k nečekanému zlatu. V play off navíc porazil postupně všechny tři největší favority turnaje. Ve čtvrtfinále obrátil zápas s USA (4:1), v semifinále rozesmutnil Kanadu i s Waynem Gretzkym po samostatných nájezdech a ve finále sťal Rusko. Zlatý gól přitom vstřelil obránce Petr Svoboda, který nikdy před tím a nikdy po tom už Česko na velkém turnaji nereprezentoval. Hlavním hrdinou však byl Dominik Hašek. Asi nikdy v historii hokeje gólman svými skvělými výkony tak výrazně neovlivnil medailové pořadí jako právě on v Naganu. Co dnes dělají šampioni z Nagana? Čtěte ZDE>>>

Obojživelnice Ester
(zlaté medaile z lyžařského super-G a paralelního obřího slalomu na snowboardu)

Tahle slečna je samorost a sportovní talent na druhou. A na právě vrcholících Hrách v Pchjongčchangu ohromila celý svět. Čím? Svou univerzalitou. Když před pár roky začala vážně kombinovat jízdu na snowboardu s lyžováním, řada expertů jí od toho odrazovala s tvrzením, že v současné době naprostého profesionalismu není možné kombinovat dvě tak technicky rozdílná sportovní odvětví. Ester a její tým si postavily hlavu a nakonec na hlavu postavily i všechny prognózy. Už před Hrami o ní soupeřky při Světových pohárech v lyžování (jejím druhém sportu) sice mluvily s respektem, nicméně mezi olympijské favoritky jí nikdo neřadil. Na trati superobřího slalomu ale nakonec svou zlatou jízdou šokovala nejen svět, ale i sama sebe! „Ester je úžasná. Chtěla bych mít její talent, skákat ze sportu do sportu a všechno vyhrávat. Ale bohužel umím jen lyžovat. A ona mě pak navíc stejně porazí,“ řekla o ní s respektem Američanka Lindsey Vonnová. Svůj úžasný příběh sportovní obojživelnice pak Ester na snowboardu završila zlatou medailí v paralelním obřím slalomu, což se před ní nikomu nepodařilo. Svět této dívce nyní leží u nohou.

Železného zlatá série
(zlaté medaile v hodu oštěpem na OH 1992, 1996 a 2000)

První olympijskou medaili získal legendární oštěpař už v roce 1988 na Hrách v Soulu. Byla stříbrná a byla to jen předzvěst jeho dalších úžasných výkonů. Na olympiádách v Barceloně, Atlantě i v Sydney totiž Železný ani jednou nenašel soupeře. Stal se tak dosud jediným oštěpařem, který tento zlatý hattrick drží. V Sydney navíc výkonem 90,17m stanovil hodnotu nového olympijského rekordu. To, že aktuálně stále drží i ten světový (98,48m), jen podtrhuje jeho postavení suverénně nejlepšího oštěpaře všech dob.

Superjízda Sáblíkové ve Vancouveru
(zlaté medaile na 3 km a 5 km, bronz na 1500 m v rychlobruslení)

Je jediným českým sportovcem, který dokázal na jedněch zimních Hrách získat hned tři cenné kovy. Sáblíková ve Vancouveru 2010 nejprve ovládla závod na 3 kilometry, v němž patřila do okruhu favoritek. Poté překvapivě brala bronz i mezi sprinterkami na trati 1 500 metrů. Úžasnou formu pak prodala i ve své parádní disciplíně – jízdě na 5 kilometrů. Celkově už má česká rychlobruslařka v držení šest olympijských medailí ze zimních olympiád (další zlato a stříbro ze Soči a stříbro z Pchojngčchangu). To žádný jiný český sportovec nedokázal.

Valentův zlatý superskok
(zlatá medaile v akrobatickém lyžování)

Aleš Valenta se nemůže Zátopkovi či Čáslavské rozhodně rovnat co do počtu olympijských medailí. Na svém kontě má „jen“ jednu. Na druhou stranu způsob, jakým k ní došel je unikátní a stojí za pozornost. Akrobatický lyžař se totiž ve finále olympijského závodu v Salt Lake City 2002 rozhodl předvést skok, který před ním nikdo jiný na velkém závodě nedokázal skočit. Double-full, double-full, full – tento název pamětníkům možná ještě zní v uších. Česky to znamená trojité salto s pěti vruty. Skok mu vyšel a Valenta i za odvahu bral zlato.

Doktorův double v Atlantě
(2x zlatá medaile v rychlostní kanoistice)

Současný šéf české výpravy v Pchjongčchangu zažil svůj slavný moment v roce 1996 na olympijských hrách v Atlantě. S pirátským šátkem kolem hlavy tehdy nedal soupeřům šanci hned ve dvou disciplínách – v jízdě na 500 a 1000 metrů. Doktor se tak tehdy postaral hned o polovinu zlatých medailí celé české výpravy.

Šest medailí Věry Čáslavské z Mexika
(4x zlatá medaile a 2x stříbrná ve sportovní gymnastice)

Legenda světového sportu zářila hned na dvou olympijských hrách za sebou – v Tokiu 1964 a Mexiku 1968. Už v Japonsku byla třikrát zlatá a jednou stříbrná. O čtyři roky později ale svoje představení ještě vylepšila na čtyři zlata (víceboj, bradla, prostná, přeskok) a dvě stříbra (kladina, družstva). Stala se tak největší hvězdou olympiády a byla i zvolena nejlepší sportovkyní světa za rok 1968. Vedle toho se Věra Čáslavská stala symbolem odporu proti okupaci Československa sovětskou armádou. Její gesto, kdy na stupních vítězů odvrátila hlavu od sovětské zástavy, se stalo památným. Čáslavská je také nejúspěšnějším českým olympionikem celé historie.

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud