1. listopadu 2017 • 15:15

BAROMETR formy nadějí na OH: silnější Samková, obavy o Koukalovou

Vstoupit do diskuse
0
  • Kdo získá na OH medaili?Kdo získá na OH medaili?FOTO: Koláž iSport.cz

    Ještě 100 dní a olympijský oheň zase zaplane. V mrazivých korejských horách kolem Pchjongčchangu se budou reprezentanti snažit navázat na medailové úspěchy ze Soči, kde padl s osmi medailemi rekord českých dějin na zimních Hrách. Závodní sezona se teprve rozjíždí, ale zima už se blíží. Léto se jim většinou povedlo, jen z nejistoty kolem biatlonistky Gabriely Koukalové mrazí. Jak si momentálně vedou české medailové naděje?

  • Eva Samková, 24 let - Snowboardcross

    Eva Samková se může radovat z velikého úspěchuFoto profimedia.cz

    INDIKÁTOR FORMY: 90 %

    Nejbližší závod: 12. prosince (SP Val Thorens)

    Stejně jako před zlatým Soči i tentokrát Samková strávila velkou část léta na jižní polokouli. S týmem trénovala na Novém Zélandu, v Chile a Argentině, kde ve středisku Cerro Catedral začátkem září vstoupila i do sezony Světového poháru. V kvalifikacích suverénně vládla, v závodech skončila druhá a sedmá poté, co upadla v semifinále. Na rozdíl od loňska, kdy byla po operaci ramene, je fit. A navíc má v těle povedený letní trénink. „Evka je silnější než v Soči. Budeme dál rozvíjet vytrvalost, sílu a rychlost, přičemž věřím, že před olympiádou na tom bude trochu lépe. I tak ale Evka jezdí nejlíp, co kdy jezdila,“ říká její trenér Marek Jelínek. A to loni Samková vyhrála Světový pohár…

  • Ester Ledecká, 22 let - Snowboarding, alpské lyžování

    Ester Ledecká vybojovala na MS stříbroFoto Iva Roháčová

    INDIKÁTOR FORMY: 87 %

    Nejbližší závod: lyžování: 1. prosince (sjezd SP Lake Louise), snowboarding 14. prosince (paralelní obří slalom SP Carezza)

    Na olympiádě v Pchjongčchangu se z ní může stát STR globálního významu. Unikátní kombinace snowboardingu a alpského lyžování (v Pchjongčchangu zřejmě super G a obří slalom) bude přitahovat pozornost. Ledecká už si minulý víkend ve větrném Söldenu vyzkoušela lyžařský obří slalom. Lyžařský tým rozšířila o bývalého reprezentanta Ondřeje Banka. Zvládla letní přípravu s dědečkem Janem Klapáčem, evropské ledovce na snowboardu i lyžařské soustředění v Chile. Její zlatou disciplínou je paralelní obří slalom na prkně, kde je úřadující mistryní světa. „Z předešlých sezon jsem na to natrénovaná a měla bych to úplně v pohodě fyzicky zvládnout,“ říkala v průběhu léta.

  • Martina Sáblíková, 30 let - Rychlobruslení

    Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková během olympijských závodů v Soči (archivní snímek)Foto Barbora Reichová Sport

    INDIKÁTOR FORMY: 85 %

    Nejbližší závod: 10. – 12. listopadu (SP Heerenveen)

    Jednu medaili už v sobotu dostala od prezidenta Miloše Zemana, Sáblíková ale touží, aby se počet jejích placek z OH nezastavil na už tak úchvatném čísle 5. Na startu přípravy nemohla čtyři měsíce trénovat kvůli přetíženým kolenním vazům. S trenérem Petrem Novákem improvizovali a věnovali se speciálnímu tréninku. Na prvních mezinárodních závodech v Inzellu však Sáblíková před třemi týdny zajela na trojce nejlepší světový čas 4:01,80 minuty. Její hlavní disciplínou zůstává závod na 5000 metrů, v němž už jedenáct let na vrcholné akci neprohrála, a v Pchjongčchangu tak bude útočit na čistý hattrick.

  • Roman Koudelka, 28 let - Skoky na lyžích

    Český skokan Roman KoudelkaFoto Barbora Reichová Sport

    INDIKÁTOR FORMY: 85 %

    Nejbližší závod: 17. – 19. listopadu (SP Wisla)

    Až se zima zeptá, Roman Koudelka bude moci směle prohlásit: V létě jsem poctivě pracoval na parádním comebacku! Poslední dvě sezony se dlouhodobý český lídr trápil, v letní Grand Prix ale už od jeho lyží opět jiskřila genialita. Ze čtyř závodů skončil nejhůř hůř šestý, v Courchevelu a Hinzebachu se dostal na stupně vítězů. Pomohl mu čas, díky kterému se srovnal s leteckými prvky, na nichž dlouhodobě pracoval, a také agresivnější lyže značky BWT. Na nedávném soustředění v Garmisch-Partenkirchenu svými skoky zahanboval i hvězdy favorizovaného polského týmu. „Tohle léto je pro mě zadostiučinění. Jenom doufám, že si tuhle pohodu přenesu i do zimy,“ řekl Koudelka nedávno pro server skoky.net.

  • Karolína Erbanová, 25 let - Rychlobruslení

    Kateřina Erbanová může zaútočit na medailiFoto Profimedia.cz

    INDIKÁTOR FORMY: 80 %

    Nejbližší závod: 10. – 12. listopadu (SP Heerenveen)

    Bez výrazných zdravotních komplikací, ani markantních výkyvů. Aktuální mistryně Evropy ve sprinterském čtyřboji má za sebou takřka bezproblémovou přípravu a nová sezona pro ni skýtá prostor na další úspěchy. „Olympijská sezona je vždy speciální a mám to dobře rozehrané. Přípravu jsem si užila a těším se, že navážu na minulý rok,“ přiznávala po vyhlášení ankety Sportovec ministerstva vnitra, kde obsadila 5. místo. Začíná se jí tak vyplácet volba odchodu do Nizozemska? „Technicky jsem poslední rok udělala velký krok a dostavily se i zkušenosti. Díky té kombinaci jsem se dostala na nejvyšší příčky,“ usmála se. Přijde další senzace i v Pchjongčchangu?

  • Ondřej Moravec, 33 let - Biatlon

    Ondřej Moravec se raduje ze druhého místa v závodě SP v KontiolahtiFoto Petr Slavík/Český biatlon

    INDIKÁTOR FORMY: 65 %

    Nejbližší závod: 26. listopadu – 3. prosince (SP Östersund)

    Ani on nebyl léta zdravotně fit, kvůli infekci jater potkalo i jeho v červenci a srpnu několikatýdenní tréninkové omezení – dobrá zpráva však u trojnásobného medailisty z posledních Her v Soči je, že se na začátku října obul do plné přípravy a necelý měsíc před startem Světového poháru již trénuje bez omezení. „Už v Pokljuce jsem měl z tréninku dobré pocity, tělo reagovalo dobře. A ke konci soustředění už jsem byl schopen trénovat s ostatními. To mi i psychicky hodně pomohlo,“ vyprávěl Moravec . Že je již zdravotně fit, pak ukázaly i testy u profesora Libora Vítka z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. „Z pohledu pana profesora jsou Ondrovy výsledky dobré. To znamená, že se může zapojit do tréninku bez úlev na objemu nebo intenzitě,“ uznal šéftrenér Rybář.

  • Gabriela Koukalová, 28 let - Biatlon

    Gabriela Koukalová při nástřelu před sprintem SP v KontiolahtiFoto Petr Slavík/Český biatlon

    INDIKÁTOR FORMY: 10 %

    Nejbližší závod: ???

    Velká naděje se u ní během léta změnila ve velké obavy. Zdravotní stav české biatlonové hvězdy a vítězky Světového poháru 2016 totiž zle ovlivňují potíže s lýtky, které se snažili dát dohromady jak týmoví lékaři, tak profesor Pavel Kolář. Výsledek je však stále nejasný, tréninkové manko obrovské a Koukalová sama přiznala, že vynechá i úvodní díl SP v Östersundu. „Dokud nezačne na sto procent trénovat, nemá smysl se o jejím začátku sezóny bavit,“ uvedl šéftrenér Ondřej Rybář. Jiskrou naděje tak může alespoň být, že odjela s týmem na přípravu do finské Imatry. „Zatím jsem dělala jen to, co mi bolest dovolila, a toho nebylo mnoho. Nepřemýšlím proto teď vůbec nad tím, kdy bych mohla zahájit sezónu nebo zdali pojedu v únoru na OH. Nedokážu na to odpovědět,“ uvedla Koukalová.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud