2. listopadu 2017 • 14:05

Běžkařka Smutná: Vyhlídka na olympiádu za Česko mizí

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na olympiádě dvakrát závodila za Rakousko, start s českou vlaječkou na zimních Hrách ale běžkyni na lyžích Kateřině Smutné zřejmě není souzen. Na novou zimu se připravuje v laufařském týmu Lukáše Bauera. K cestě na Hry do Koreje jí brání nepřekonatelné rozpory s vedením reprezentace.



Bronzová oslava slavného štafetového týmu z Vancouveru zůstala Kateřině Smutné hluboko v srdci. Před téměř osmi lety v daleké Britské Kolumbie pozorovala oslavu českých mušketýrů jako reprezentantka Rakouska. Vloni si vyjednala návrat k české vlajce, i s myšlenkou na olympiádě v Koreji. Ta se ale teď rozplývá.

„Bylo to samozřejmě zklamání, čekala jsem, že zájem mít budou, ale asi mě nepotřebujou…“ říká Smutná, která byla vloni nejlepší z českých běžkařek, ačkoli většinu sezony absolvovala v maratonské sérii Ski Classics.

Minulou zimu se do Česka vrátila se svým životním partnerem Radimem Dudou, který dostal na starost ženský reprezentační tým. Na jaře však svaz dosadil nové trenéry.

„Po skončení minulé sezony jsme se rozmýšleli, jestli olympiáda jo, nebo ne. Ze svazu se nám vůbec nezvali. Pro nás to bylo vyřešené, olympiádu jsme škrtli. Budeme se soustředit na maratony,“ řekla Smutná, která podepsala smlouvu s maratonským týmem Lukáše Bauera.

Podle jejího trenéra i partnera Radima Dudy byl problém především s podmínkami na přípravu. „Snila o tom, že se zúčastní olympiády za Českou republiku, ale nastalo dilema. Svaz si představoval, že se Katka může nominovat, ale že svaz nebude hradit žádnou přípravu. Co se týče finančního zabezpečení, je to nula,“ líčí Duda.

Problém s distančními závody

Podle sportovního ředitele běžeckého úseku Lukáše Sachra se Smutná s Dudou před sezonou sešli s novým reprezentačním šéftrenérem Ilkkou Jarvou a dohodli se na podmínkách případné olympijské nominace. Základním požadavkem svazu bylo, aby Smutná prokázala výkonnost v závodech Světového poháru.

„Jsou jasné podmínky, že kvalifikovat na olympiádu se dá z normálních závodů Světového poháru, ne z distančních závodů,“ říká Sacher. „Že jsme jí nedali nic na přípravu, to tak je. My nikomu nedáváme na přípravu na olympiádu. Je zajištěná příprava reprezentace. Zájem jsme měli. Byli jsme domluvení na tom, na kterých závodech Světového poháru může startovat.“

V loňské sezoně Smutná vedle startu v maratonské sérii Ski Classics zvládla i účast na mistrovství světa v Lahti, ačkoli 31. místo na klasické desítce nebylo podle jejích představ.

Letos podepsala novou smlouvu se Ski Teamem Bauer, jehož principál Lukáš Bauer má ve stáji několik závodníků, kteří budou usilovat o olympijskou nominaci. Jsou mezi nimi Čech Adam Fellner, Francouz Alexis Jeannerod a Australanka Barbara Jezeršeková. „Jejich chut´a zájem účastnit se olympijských her respektuju,“ říká Bauer.

Se Smutnou, mimo jiné vítězkou Vasova běhu 2016, však už počítá jako se specialistkou na maratonský seriál Ski Classics. „S posilou v podobě Katky Smutné chceme aspirovat na top pětku, tajně doufám v umístění do třetího místa. Proč mít nízké cíle…“ líčí Bauer.

Pro Smutnou by bylo problémem skloubit závody maratonské série se závěrečnou přípravou na olympiádu i se samotným startem na Hrách.

„Nedovedu přestavit člověka, který v sobotu v Koreji jede třicet kilometrů a další neděli by startoval na jiném kontinentu na Vasově běhu. Museli jsme se rozhodnout,“ řekl Duda.

Sacher se ale zatím nevzdává naděje ani pro českou reprezentaci. „Předpokládám, že budou v kontaktu s šéftrenérem a budou se bavit o závodech, kde by mohla nastoupit. Doufám, že to není uzavřená kapitola,“ uvedl Sacher na adresu Smutné s Dudou.

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud