1. října 2017 • 12:54

Zimní olympijské hry 2018 v Pchjongčchangu - kompletní info k olympiádě

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Olympijské hry jsou největším sportovním svátkem na světě. XXXIII zimní olympijské hry se konají v jihokorejské Pchjongčchangu od 9. února do 25. února 2018. Celkem se na ZOH 2018 v Koreji rozdá 102 sad medailí. V Jižní Koreji se konají olympijské hry podruhé v historii, v roce 1988 proběhla letní olympiáda v Soulu.



Pořadatelským městem ZOH 2018 je sice Pchjongčchang, ale v samotném městě soutěže ani ceremoniály probíhat nebudou, část disciplín se bude konat v přilehlých horských střediscích (především Alpensia), halové sporty a hokejový turnaj pak v pobřežním městě Kangnung - přehled všech sportovišt a stadionů na ZOH 2018 najdete ZDE »

Zimní olympijské hry se konají od roku 1924 a českoslovenští a poté čeští sportovci na nich získali celkem 49 medailí, samostatná Česká republika má na kontě 7 zlatých medailí (hokejová reprezentace - Nagano 1998, Aleš Valenta - Salt Lake City 2002, Kateřina Neumannová - Turín 2006, Martina Sáblíková - 2xVancouver 2010, Soči 2014, Eva Samková - Soči 2014).

Vůbec nejúspěšnější českou sportovkyní na ZOH v historii je rychlobruslařka Martina Sáblíková (3 zlaté, 1 stříbrná a 1 bronzová medaile).

ZOH 2018: Rusové pod neutrální vlajkou

V Jižní Koreji na ZOH 2018 se představí sportovci 83 národů, kteří se utkají ve 102 medailových disciplínách. Rusové ovšem kvůli trestu od MOV za systematický státní doping nebudou moci reprezentovat pod vlastní vlajkou, pečlivě vybraní a dopingově čistí sportovci se zúčastní jako neutrální závodníci.

Rusové zuří kvůli ZOH: Bojkot! Fak jů, Bachu, vzkázal rusky exministr - více ZDE »

Sáblíková a Samková obhajují zlato ze Soči

Na ZOH 2018 v Koreji budou české zlato ze Soči obhajovat rychlobruslařka Martina Sáblíková a snowboardistka Eva Samková.

Medailovými nadějemi v Pchjongčchangu 2018 budou i čeští biatlonisté (Gabriela Koukalová, Ondřej Moravec, Veronika Vítková, Michal Krčmář či smíšená a ženská štafeta), Ester Ledecká v paralelním slalomu snowboardistek nebo česká hokejová reprezentace.

Velké obavy českých fanoušků ovšem před ZOH 2018 vzbuzuje zdravotní stav největší biatlonové hvězdy Gabriely Koukalové. Ta se potýká s chronickou bolestí lýtek a od začátku sezony nezávodila. Je tak dost dobře možné, že v Pchjongčchangu nakonec závodit nebude. Nejnovější informace o zranění Gabriely Koukalové najdete ZDE »

Nové disciplíny v Koreji: Big Air i další šance pro Sáblíkovou

Olympiáda v Pchjongčchangu začne slavnostním zahájením 9. února 2018, závěrečný ceremoniál pak proběhne 25. února - kompletní program olympijských her najdete ZDE »

Pchjongčchang bude premiérový místem hned pro čtyři disciplíny. Poprvé se představí snowboardový Big Air, který nahradí paralelní slalom, curlingová soutěž smíšených dvojic, závod s hromadným startem v rychlobruslení a týmová soutěž lyžařů.

Vedle toho nebudou chybět klasické disciplíny, které už tolikrát udělaly radost i českým fanouškům. Rychlobruslení žen na 5 000 metrů, snowboardcross, biatlonový sprint mužů i žen, vytrvalostní závody biatlonistek a biatlonistů, paralelní obří slalom snowboardistek, skoky na lyžích. Český curling se bohužel do Pchjongčchangu těsně neprobjoval.

Zlatá bunda alá Samková i Raškovka

Češi budou reprezentovat v Koreji už tradičně v jednotné kolekci oblečení. Jejím hitem je oboustranná bunda, jejíž vnitřní část září zlatě. Jde o vylepšený vtípek z posledních Her v Soči, kde Češi po triumfu Evy Samkové ukázali světu zlatou podšívku. Dalšími zajímavými kousky jsou čepice Raškovka připomínající padesátileté výročí vítězství skokana na lyžích Jiřího Rašky nebo batoh s voděodolnou pláštěnkou v designu české vlajky.

Olympijskou kolekci pro Pchjongčchang testovali sami sportovci
Video se připravuje ...

Hokej bez hvězd NHL, v ohrožení i hráči z KHL

Trochu smutný bude olympijský hokejový turnaj, na který se čeští fanoušci ovšem těší i tak. Poprvé od roku 1998 totiž bude olympiáda bez hvězd z NHL a stále je možné, že bude chybět ruský tým. Po vyloučení ruských sportovců ze strany MOV by musela sborná nastoupit pod neutrální vlajkou a není jisté, jestli to ruští šéfové dovolí. Problémy by pak mohli dělat i ostatním zemím s uvolňováním hráčů z KHL (Otázky a odpovědi kolem hokejového turnaje v Pchjongčchangu najdete ZDE »)

Program olympiády: Hokej na ZOH 2018, kdy hrají Češi? »

Časový posun v Pchjongčchangu

Pchjongčchang je od Česka vzdálený 8 350 km a časový posun je plus 8 hodin. Pokud tedy biatlonové závody začínají většinou kolem 20. hodiny večer místního času, v Česku začne televizní přenos ve 12 hodin.

Olympijského dění se můžete zůčastnit i v Česku, stačí se vydat do jednoho z už tradičních olympijských parků. Olympijské parky 2018 Brno a Ostrava: program a sporty najdete ZDE »

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud