25. února 2018 • 11:33

Spokojený Kejval: Plán jsme přeplnili, Ester je jednou z postav olympiády

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští sportovci sice na olympijských hrách v Pchjongčchangu nepřekonali rekordní medailovou bilanci z předešlých her v Soči, předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval byl však se ziskem sedmi medailí maximálně spokojený. Dvojnásobnou vítězku Ester Ledeckou navíc označil za jednu z hlavních postav celých her, ne-li úplně největší.



"Myslím si, že je to dokonce přeplněný plán," řekl Kejval v rozhovoru s ČTK. Ještě dva měsíce před začátkem olympiády se totiž obával, že medailí moc nebude. Zdravotní problémy měly Eva Samková, Martina Sáblíková nebo Gabriela Koukalová. Ta nakonec na hry neodcestovala, ale Samková i Sáblíková se dokázaly v Koreji probojovat na stupně vítězů.

"Zpětně si musíme říct, že až na čtvrté místo Martiny v závodu na 3000 metrů se v zásadě podařilo všechno, co jsme si přáli. Z toho pohledu je to vynikající," řekl Kejval. Speciálně vyzdvihl výkony Ledecké, která senzačně ovládla lyžařské super-G a poté potvrdila roli hlavní favoritky v paralelním obřím slalomu na snowboardu.

"Ester patří mezi největší postavy nejen české výpravy, ale celé olympiády," podotkl s tím, že úspěch Ledecké je ale hlavně zásluhou jejího týmu a samotné závodnice. "Jsme rádi, že jsme k tomu mohli přispět. Udělalo to velkou reklamu České republice. Je to důkaz, že sport obecně má obrovskou sílu vytvářet pozitivní image země," uvedl.

Česká výprava byla v Pchjongčchangu rekordně početná, což však podle Kejvala není podstatné. "Číslo jako takové moc neznamená. Potěšilo by mě, kdyby se nám podařilo kvalifikovat nějaký kolektivní sport. U hokejistek jsme byli první pod čarou, v curlingu jsme taky byli kousíček. Kolektivní sporty nám poslední dobou trošku pokulhávají, především u letních sportů. U zimních to ale taky není nic moc," uznal Kejval.

Podstatnější podle něj je, že si v Koreji připsala premiérové starty řada mladých závodníků. "Teď se jednalo především o účast, ale věřím, že na dalších olympiádách zkušenosti zúročí," poznamenal.

Zimní olympijské hry se v Koreji konaly poprvé, organizačně byly podle Kejvala zvládnuté dobře. "Osobně to považuji za jedno z milých překvapení. Nepochyboval jsem, že to budou mít dobře zvládnuté obecně. Korejci mají v nátuře, že jsou systematičtí. Hodně se ale mluvilo o tom, že mají sníženou schopnost improvizace. To si myslím, že neplatilo. I když na začátku přírodní podmínky nebyly jednoduché, tak se s tím vypořádali. Neslyšel jsem žádnou kritiku," uvedl Kejval.

Ocenil, že se nenaplnily ani obavy z malé návštěvnosti olympijských soutěží. "Myslím, že se na Pchjongčchang bude vzpomínat jako na skvělé hry," řekl.

16. den na ZOH: Na Ester jste krátký a bronzová radost javorových listů
Video se připravuje ...

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud