Zdeněk Janda
6. ledna 2014 • 17:12

Hadamczikova dilemata: Jak kouč vyřeší TYHLE čtyři otazníky?

Autor: Zdeněk Janda, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
První Čech, který prorazil Nadalovu antukovou auru: Lehečkův úžasný večer
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po půl osmé večer bude definitivně jasno. Alois Hadamczik, kouč hokejové reprezentace, se nadechne a v živém televizním přenosu vyřkne nominaci na olympijský turnaj do Soči. Seznam ale ještě definitivně hotový není, kouč se svými nejbližšími spolupracovníky stále řeší pár otazníků. A bude kolem nich ještě dost zjitřených debat. Deník Sport se snažil ty nejzásadnější dilemata najít.



Aleš Hemský versus Jiří Hudler

Vyhlášený technický šikula, nebo útočník, který má aktuálně v sezoně výbornou formu? A dlouho byl jasně nejlepším českým hráčem v NHL? Trenér zatím podle zdrojů Sportu favorizuje Hemského, a to především kvůli jeho napojení na Davida Krejčího. Právě oni dva by mohli vytvořit údernou českou dvojku. Dařilo se jim spolu na mistrovství světa v roce 2012, zahráli si i v Pardubicích. Hudler je rovněž dobrý technik, má podobně šikovné ruce. Akorát pohybově na tom není tak dobře. I když v reprezentaci dlouho nemohl prorazit, postupně vyzrál. I tato sezona ukazuje, že umí být lídrem. Proto má kouč zamotanou hlavu...
Verdikt Sportu: Hadamczik se spíše rozhodne pro Hemského, Hudler se mu v jeho úvahách nevejde do prvních dvou pětek.

Vzít Petra Nedvěda?

Ještě před pár týdny by to byla spíš úsměvná myšlenka. Ano, je to pořád prvotřídní kalibr. Ale brát ho na olympiádu? Teď už to ale vůbec k smíchu není... Nedvěd, i když je mu už 42 let, i na poslední akci v rámci Euro Hockey Tour ukázal, že se pořád může prosadit také na mezinárodním poli. Jako ideální „žolík“ pro situaci, kdyby to nešlo některé z hvězd z NHL. Nedvěd může nahradit kohokoli, a když na branku pošle svůj zabijácký švih, gólmani se většinou pouze ohlédnou. Navíc se nabízí i jeho napojení na Jaromíra Jágra, jsou to velcí kamarádi. Otázkou zůstává, jestli by ve svém věku příliš nezaostával v bruslení. A jestli není lepší dát prostor mladším.
Verdikt Sportu: Trenér nakonec vyhodnotí pozitivní Nedvědův přístup v reprezentaci v posledních letech a do nominace ho zařadí.

Michal Barinka versus Roman Polák

Ano, tvrďáka v sestavě trenér potřebuje. Proto bere Radka Gudase, jenž dokázal, že se umí postarat o to, aby si na hvězdy nikdo nedovolil. Přesto potřebuje ještě někoho podobného. Nabízí se Roman Polák, brousek ze St. Louis (rozhovor s ním čtěte na straně 4). Ovšem dá se skutečně do olympiády stoprocentně zdravotně do pořádku? Pokud by byl nominovaný zraněný a nestihl by se uzdravit, už by kouč nejspíš nemohl vzít náhradu. Proto má v hlavě i Barinku, vítkovického beka, který zahrál výborně na posledním turnaji v Soči. Jenže trenér má, logicky, obavy z reakcí. Barinka je totiž jeho zeť. Zase na druhé straně by klidně přijal roli osmého beka.
Verdikt Sportu: Hadamczik se nejspíš nakonec rozhodne pro Poláka - i proto, že se zdá, že by řízný obránce mohl brzo začít opět hrát.

Vsadit na Jana Hejdu?

Na první pohled se dá říct: proč trenér váhá? Hejda prožívá životní sezonu, v Coloradu je klíčovým zadákem. Patrick Roy, někdejší legendární gólman, si ho nemůže vynachválit. Dostává mimořádný prostor. Je vyhlášeným psem obranářem, skvěle blokuje střely, je specialistou i na hru v oslabení. Zároveň však umí pořádně vystřelit. Jenže trenér nemůže zapomenout, že mu poslední šampionát zrovna nevyšel. Navíc není žádným tajemstvím, že si lidsky nesedli úplně ideálně. Hadamczik také není přesvědčený, že by Hejda, mistr světa z Vídně z roku 2005 a účastník olympijského turnaje ve Vancouveru, zvládl hru na širokém kluzišti.
Verdikt Sportu: Kouč se pro něj nakonec nerozhodne, protože by se mu nevešel mezi první čtyři beky. A jinak by bylo zbytečné ho brát...

Hadamczikovy otazníky: Aleš Hemský (na snímku), nebo Jiří Hudler?
Hadamczikovy otazníky: Aleš Hemský (na snímku), nebo Jiří Hudler?

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud