7. ledna 2014 • 04:00

Nic lepšího nemáme, říká Augusta. A co Hudler? oponuje Janecký

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

NÁZORY EXPERTŮ | Olympijský vítěz z Nagana František Kučera věří, že se hokejová reprezentace na turnaji v Soči dostane mezi nejlepší čtyřku. Přesto ho některá jména v sestavě, kterou ohlásil kouč Alois Hadamczik, překvapila. „Chybí mi Hudler, tohle jméno bych vyzdvihnul nejvíc. A překvapili dva beci z Evropy,“ dumá nad nominací.



Sto lidí, sto názorů, to je jasný fakt. Do diskuse nad konečnou podobou výběru pro olympiádu v Soči se zapojili i bývalí výborní reprezentanti. Podobně jako fanoušci skloňovali i držitelé titulů mistrů světa a medailisté z olympiád nejvíc jména útočníků Petra Nedvěda a Jiřího Hudlera, potažmo beka Jana Hejdy.

„Jednoho čtyřicetiletého šéfa už máme, to je Jarda Jágr. Petr Nedvěd je vynikající hráč, jeden z nejlepších, ale nevím. Jeden čtyřicátník stačil a místo Nedvěda mohl jet někdo jiný,“ říká bývalý útočník Otakar Janecký. A hned nabízí variantu: „Hudler. To je hráč do přesilovky a střelu má stejně dobrou jako Nedvěd, když jsme u tohoto argumentu.“

Existují ale i silné argumenty pro Nedvěda. Experti většinou kvitují, že se mu vyvedl poslední reprezentační turnaj, hraný právě v Soči. „Byl tam platný. Turnaj zvládl, prokázal, že dovede mezinárodní hokej hrát,“ zdůrazňuje někdejší reprezentant i trenér mistrů světa Josef Augusta.

On sám připomíná, že roli v nominaci sehrál i přechod na širší evropské hřiště. A při pohledu na národní tým pokyvuje hlavou. „Není tam moc jmen, o kterých by se dalo diskutovat. Nic lepšího nemáme. Z hráčů, které máme, mi chybí jen Hertl, a ten je zraněný. Jinak nechybí nikdo,“ říká Augusta.

To třeba František Kučera jde s polemikou o něco dál. Hudlera postrádá a lituje neúčasti dalšího útočníka Martina Erata. I když si uvědomuje, že Erat neprožívá ve Washingtonu zrovna ukázkovou sezonu. „Byl by to risk. Škoda, že si letos ve Washingtonu nesednul s trenérem. I tak věřím, že je v kondici, dlouhá léta odváděl výbornou práci a mohl by pomoct,“ říká Kučera.

Částí mužstva, nad kterým se pozastavuje nejvíc, je však obrana. Tolik hráčů (tři) z evropských soutěží Kučera nečekal. „Překvapili mě tam Krajíček a Barinka. A to si řekněme, že u Krajíčka to až tak velké překvapení není… Na druhou stranu je to turnaj na evropském kluzišti,“ vrací se vítěz z Nagana k důležitému faktoru. „Honza Hejda má vynikající sezonu a odvádí vynikající práci pro Colorado. Asi se trenér obával na tom letišti jeho rychlosti. Jestli by to stíhal,“ diskutuje Kučera.

Janecký je přesvědčený, že opomenout Hejdu byla chyba. Stejně tak by vzal Petra Čáslavu, beka otřískaného řadou mezinárodních akcí.

„Trenérem je Lojza, do toho mu nikdo mluvit nebude. Ale jestli řekne Čáslavovi, že pokud chce jet na olympiádu, že musí do KHL, on tam jde, a pak v nominaci není stejně jako Hejda... Místo nich tam jsou beci, kteří tu výkonnost nemají," říká Janecký. „Přeju Lojzovi hodně štěstí, ať má výsledek, ale pokud ho nebude mít, tak jsem zvědav, na co se vymluví."

Hejdu a Čáslavu by raději viděl na místech obsazených Barinkou a Kaberlem. „Tihle (Čáslava a Hejda) jsou na defenzívu výborní. Já si myslím, že Barinka stoprocentně nemá tu výkonnost jako Čáslava nebo Hejda. A Kaberle, ač je vynikající obránce, letos ještě nenastoupil v NHL a hraje v extralize,“ dodává Janecký.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud