20. ledna 2014 • 04:15

Eliáš: Hadamczik systém má. Některé detaily si ale musí řešit hráči sami

Autor: mir, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hodně rázně se postavil za svého kouče. Trenér české hokejové reprezentace Alois Hadamczik našel v asistentovi kapitána svého týmu pro ZOH v Soči mocného zastánce. Patrik Eliáš se sice nejdříve pořádně divil, že se jeho slova, která v neformálním rozhovoru řekl slovenskému novináři, objevila na veřejnosti, pro deník Sport ale své hodnocení sporných bodů české nominace prakticky zopakoval.



Článek na slovenském serveru SME s pořádně ostrými vyjádřeními Patrika Eliáše na adresu Jana Hejdy a Jiřího Hudlera opět pořádně rozvířil emoce – hlavně v Česku.

„Je to zajímavé hlavně tím, jak to oni podali. Nevyznělo to tak, jak jsem to říkal,“ vrací se k ožehavé záležitosti Eliáš, který také odmítl slova Jana Hejdy o absenci systému v Hadamczikově hře.

„Třeba Kanada nevzala Martina St. Louise. Skvělý kluk, skvělý hráč, a když jsem slyšel jeho rozhovor, vyšlo z něj jen, že je zklamaný, že pro nominaci na olympiádu udělal maximum. Konec. Nikoho nekritizoval, neřešil, jestli trenér nároďáku má systém, nebo nemá. Proboha, kdyby kouč neměl taktiku, nemůže vůbec trénovat, ne?“ uvedl útočník New Jersey v rozhovoru pro Nedělní Sport.

Hejda narážel zejména na to, že o svých chybách se hráči dozvídali, až když bylo pozdě. „S taktikou na krátkodobých turnajích je to složitější. Hráči přijíždějí na poslední chvíli, mnohdy i během turnaje. Tam je nutná spolupráce hráčů s trenérem, nemůže to stát jen na něm a jeho vizi,“ vysvětloval Eliáš.

Každá pětka samostatně si musí říct, co a jak hrát, řešit detaily, říká Eliáš. Tak to podle něho fungovalo na MS v Bratislavě
Každá pětka samostatně si musí říct, co a jak hrát, řešit detaily, říká Eliáš. Tak to podle něho fungovalo na MS v Bratislavě

Každá pětka samostatně si musí říct, co a jak hrát, řešit detaily. Takhle jsme to praktikovali v Bratislavě na mistrovství světa. Třeba první pětka Jardy Jágra, Plekyho a Červuse hrála s tím, že Tomáš se vždy vracel dozadu jako první. Naše lajna s Havlisem a Michym (Havlátem a Michálkem) to měla tak, že se vracel, kdo byl dozadu nejblíž,“ popisuje asistent kapitána.

„Tohle si řeší sami hráči. Každopádně, vždycky platí trenérův systém napadání a rozjíždění útoků. Chápu Honzu, že má rád způsoby dané v NHL, kdy je všechno doladěné a nalajnované do nejmenších maličkostí. Protože na porci 82 zápasů základní části je to nutnost. Ale na krátkých turnajích to nejde. Tam se musíte umět rozhodovat a reagovat sám za sebe, využít svoji chytrost, kreativitu a improvizaci.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud