3. července 2012 • 22:55

Porazil rakovinu, teď bude badmintonista Koukal vlajkonošem

Autor: Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Porazil rakovinu, na poslední chvíli se probil na olympiádu a teď badmintonista Petr Koukal ponese českou vlajku na zahájení Her v Londýně 2012. „Je to pro mě obrovská pocta i bez těch událostí. Je to vrchol pro každého sportovce. Před dvěma lety jsem řešil úplně jiné věci,“ říká se vzpomínkou na dobu, kdy mu lékaři diagnostikovali zhoubnou nemoc.



Jenže postupně si začal plnit sny. Uzdravil se, z posledního místa se nominoval na olympiádu.

Důležitou roli v dokumentu z jeho cesty zpět ke zdraví a na sportovní vrchol budou hrát právě i záběry s českou vlajkou při velkolepé show 27. července. Teď Koukal sní o olympijském čtvrtfinále.

„Někdy nese vlajku sportovec, který má zvláštní charisma nebo za sebou má mimořádné úspěchy nebo se očekává, že je bude mít. A někdy to může být i odměna sportovci za to, s čím se popral a co mu dává i morální kredit, aby vlajku své země na olympiádě nesl,“ uvedl Milan Jirásek, šéf Českého olympijského výboru.

„Chceme podtrhnout i vlastnosti, které nabízí sport i do běžného života. To je příklad Petra Koukala, který vyhrál velký zápas se zákeřnou chorobou. Je to dobrý signál pro veřejnost, že stojí za to sportovat, protože se člověk dostane do různých životních situací a vlastnosti ze sportu mu je pomohou řešit,“ uvedl šéf výpravy František Dvořák, který vlajkonoše vybíral.

Koukal v boji se zákeřnou nemocí vítězí
Koukal v boji se zákeřnou nemocí vítězí

Této pozici by se býval nebránil ani desetibojař Roman Šebrle, nicméně Dvořák musel volit i podle toho, kteří sportovci budou už v den zahájení na místě.

Koukal teoreticky může začínat hrát olympijský turnaj hned den po nástupu. Nebojí se však, že by přišel o energii.

„Spíš myslím, že mě to nabije,“ říkal Koukal, jenž si roli vlajkonoše vyzkoušel na Olympiádě dětí a mládeže, kde nesl zástavu Jihomoravského kraje.

„Kamarádi mi tehdy z legrace říkali, že jsem si to nacvičil na olympiádu do Londýna.“ O víkendu jim mohl sdělit, že měli pravdu.

Kdo nesl vlajku na letních hrách
1996 Atlanta veslař Václav Chalupa

2000 Sydney kanoista Martin Doktor

2004 Atény plavec Květoslav Svoboda

2008 Peking kajakářka Štěpánka Hilgertová
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud