22. února 2017 • 21:01

Budapešť pořádat olympijské hry 2024 nebude, stáhla kandidaturu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Budapešť stáhne kandidaturu na pořádání olympijských her v roce 2024. Oznámil to starosta maďarské metropole István Tarlós po dnešní schůzce s premiérem Viktorem Orbánem a se zástupci národního olympijského výboru. Petici odpůrců olympiády v Maďarsku podepsalo více než čtvrt milionu lidí. Zbylými adepty na pořádání her jsou Paříž a Los Angeles, Mezinárodní olympijský výbor vybere organizátora letos v září.



"Budapešť požádá městskou radu, aby na základě dohody s vládou maďarskou kandidaturu stáhla," oznámil Tarlós. "Vláda rozhodla, že navrhne budapešťskému zastupitelstvu a národnímu olympijskému výboru stažení kandidatury," potvrdil v prohlášení vládní kabinet. Že bude návrh vyslyšen, je všeobecně považováno za hotovou věc.

Maďarské politické hnutí Momentum, jež je proti organizaci mamutí sportovní akce, nasbíralo v petici více než 266.000 podpisů lidí, kteří chtějí o případném pořádání olympijských her rozhodnout v městském referendu.

Počet podpisů výrazně přesáhl minimální číslo 138.000, které je nutné k vypsání lidového hlasování. S ním už podle posledních informací politici ani organizátoři nepočítají, protože nejnovější průzkumy ukázaly, že proti olympiádě je jasná většina obyvatel Budapešti. Starosta už v minulém týdnu naznačil, že by v tom případě uvažoval rovnou o stažení kandidatury.

Hnutí Momentum založila skupina studentů narozených kolem roku 1989, kdy padl komunistický režim. Jeho lídři kritizují finanční náročnost olympiády a požadují, aby byly peníze využity spíše na zdravotní péči či vzdělání.

Už dříve stáhli olympijskou kandidaturu také představitelé Bostonu, Hamburku a Říma.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud