20. září 2019 • 17:55

Dvojrole Aleše Opatrného: Na Prague Playoffs bude jako jezdec i trenér

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Osminásobný mistr České republiky v parkurovém skákání Aleš Opatrný právě prožívá zlomovou sportovní sezonu, jejíž vrchol proběhne v druhé půlce listopadu při galashow světového parkuru Global Champions Prague Playoffs. Letos má již za sebou celou řadu dílčích úspěchů, ale také sportovní zklamání v podobě neúspěšné týmové olympijské kvalifikace. Pozvánky do O2 areny získal dokonce dvě. O využití té druhé měl hned jasno.



K polovině roku 2019 se váže jedno důležité rozhodnutí Aleše Opatrného, po konci aktivní sportovní kariéry svého koňského svěřence VDL Fakira ukončil své angažmá v Czech Equestrian Teamu. „Od Czech Equestrian Teamu jsem dostal nabídku, že by mi pronajali koně od Paula Schockemöhleho, ale bylo tam stěžejní to, že bych za ním musel dvakrát týdně dojíždět do Německa. Po dlouhém váhání jsem se rozhodl, že tuto možnost nevyužiji,“ prozradil Aleš Opatrný.

„Na ukončení spolupráce jsme se oboustranně dohodli při společné schůzce s vedením Czech Equestrian Teamu a jako takový dárek jsem dostal příležitost startovat při listopadové Global Champions Prague Playoffs. Jsem moc rád, že jsem se mohl s Czech Equestrian Teamem pokusit o kvalifikaci na olympijské hry a následně se dvě sezony účastnit série Global Champions. Bez nich bych se určitě nikdy nepodíval do Mexika, Miami, Paříže, Šanghaje či Dauhá. Objel jsem spoustu závodů a nasbíral mnoho zkušeností. Za to ještě jednou zpětně mnohokrát děkuji,“ říká česká parkurová jednička.

Aleš Opatrný sice dostal od Czech Equestrian Teamu možnost startu na této prestižní události jako dárek na rozloučenou, ale ještě jednu „zlatou jízdenku“ získal díky vítězství na republikovém šampionátu. „Hned po mistrovství mi bylo vzkázáno, že druhý startovní tiket mohu použít, pro koho chci. Věnuji ho samozřejmě přítelkyni Natálce Roučkové, aby na Prague Playoffs mohla také startovat. Udělalo mi to velkou radost,“ říká Opatrný. Natálie Roučková startovala v O2 areně i minulý rok, tak i letos bude Aleš současně v roli jezdce i trenéra.

To pro něj však není žádná novinka. „Za ty roky jsem si na to už zvykl. V roli trenéra, partnera i jezdce jsem opravdu na závodech často a myslím si, že nám to funguje úplně bez problémů.“

Po loňské zkušenosti už Aleš Opatrný ví, do čeho jde. Zejména před loňským Prague Playoffs zažíval velkou mediální pozornost, dával jeden rozhovor za druhým. „Bylo to opravdu bláznivé období. Před loňskou Prahou jsem měl třeba i tři rozhovory denně nebo různá natáčení. Ale ukázalo se, že dokážu takové věci zvládnout, a jakmile sednu na koně, umím se ihned zase soustředit na sport.“

Podle Opatrného je pražské finále série Global Champions diametrálně rozdílné od ostatních, byť mezinárodních mítinků u nás. „Přípravy i průběh loňského Prague Playoffs se nedají srovnat s žádnými jinými mezinárodními závody na české půdě, jednalo se o absolutně jiný level, mediální pozornosti bylo daleko víc. Jde o závody na té nejvyšší úrovni, které se netýkají jen České republiky, ale mají celosvětový význam.“

Opatrný se bude letos oproti loňsku účastnit soutěží kategorie CSI2*. Parkury budou pro něj jistě snadnější oproti úrovni CSI5*, ale do O2 areny dorazí s méně zkušenými koňmi, než byl VDL Fakir. „Aktuálně mám dva mladé koně, proto mi to pro letošní rok sedí, oba se na této úrovni teprve rozkoukávají. Novinkou pro ně bude zejména tak náročné prostředí, jako je O2 arena. Hala je opravdu obrovská, mají tam jiná světla, než když vyrazíme například do Wiener Neustadtu nebo Magna Raciny, takže jsem rád, že se Prague Playoffs mohu účastnit a získat tam s nimi potřebné zkušenosti.“ A o jaké koně jde? „Určitě do Prahy počítám s Forewerem a jako druhého vezmu nejpravděpodobněji Sangris Boye. Do startu ovšem zbývá ještě řádka týdnů, takže se plány určitě mohou změnit.“

Galashow světového parkuru Global Champions Prague Playoffs se koná v O2 areně od 21. do 24. listopadu. Pozvání k účasti v soutěžích úrovně CSI2* mají od pořádajícího Czech Equestrian Teamu zdarma zajištěné mistři České republiky 2019 v kategoriích mladší a starší junioři, jezdci do 25 let, ženy a senioři. Jsou jimi Natálie Kovářová, Sára Finsterle, Linda Portychová, Vladislava Fenclová a Aleš Opatrný. Poslední místo získá vítěz finále Českého skokového poháru 2019, jenž bude znám 22. září. Na účastníky finále mistrovství Evropy dětí, juniorů a mladých jezdců v nizozemském Zuidwolde, jimiž se stali Štěpán Filip a František Stružinský, čekají dvě volné vstupenky na celé GC Prague Playoffs. Dvě vstupenky dostanou i letošní vítězové finále Czech Junior Cupu (skupina A i B), který je součástí Českého skokového poháru.

 Vstupenky na Prague Playoffs jsou v prodeji

Vrcholem sezony Global Champions League bude Global Champions Prague Playoffs, které se uskuteční od 21. do 24. listopadu v pražské O2 areně. Vstupenky na prestižní galashow světového parkuru jsou v prodeji v síti Ticketportal.cz. Ceny denních vstupenek v 1. kategorii, tedy do 1. patra O2 areny, se pohybují od 1290 Kč do 2190 Kč. Vstupenky do 4. patra lze zakoupit již od 290 Kč. Pro ty, kteří si chtějí užít všechny čtyři závodní dny jedinečné galashow světového parkuru, jsou připraveny permanentky od 1490 Kč.

Podrobné informace o programu Prague Playoffs a o předprodeji vstupenek najdete na adrese www.pragueplayoffs.com.

ZÁKLADNÍ INFORMACE

Název: Global Champions Prague Playoffs

Termín: 21. - 24. listopadu 2019

Dějiště: O2 arena, Praha

Účast: 16 nejlepších týmů světa + 18 nejlepších jezdců

Prodej vstupenek: Ticketportal.cz

denní vstupenky - 1. patro: 1290 Kč - 2190 Kč, 4. patro: 290 Kč - 990 Kč

                                   balíček vstupenek na celý mítink: 1490 Kč - 6990 Kč

Kalendář Longines Global Champions Tour 2019

27. 9. – 29. 9. New York

21. 11. – 24. 11. Praha – Global Champions Playoffs

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud