Květoslav Šimek
11. března 2021 • 10:35

Taxis bude jiný. Mělčí příkop, zemina, na bílé kládě ale není shoda

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velký taxisův příkop čekají úpravy. Dostihový spolek je připravuje s expertní skupinou a Českou asociací steeplechase. Upravovat se budou i další vybrané skoky.



„Věříme, že se nám společně s odborníky podařilo nalézt vhodnou variantu zvýšení bezpečnosti koní a jezdců na Pardubickém závodišti,“ vysvětluje v oficiálním prohlášení Jaroslav Müller, ředitel Dostihového spolku a.s. „Shodli jsme se s expertní skupinou, že její činnost bude pokračovat i nadále. Bude sledovat vývoj dostihů a dopad přijatých opatření, abychom je mohli průběžně vyhodnocovat a případně činit další kroky.“

Zásadními úpravami prošel Taxis už v roce 1994, kdy byl hluboký příkop za překážkou odvodněn a částečně zasypán. Teď se plánují další. I proto, že se po poslední Velké pardubické zvedla po pádu a smrti talentovaného Sottoventa na Taxisu vlna emocí.

Jaké změny Taxis čekají? Změlčení příkopu vytvoří pozvolnou plochu bez doskokové hrany, k optickému zvýraznění příkopu přispěje hnědá zemina. Živý plot bude zešikmen.

Diskutuje se také o takzvané odskokové bariéře – bílé kládě před živým plotem, která je umístěna u většiny překážek na závodišti. V této otázce ovšem nepanuje jednotný názor, experti se tak budou otázkou umístění či neumístění bariéry ještě zabývat.

První skupina Taxisův skok zvládla bez problémů...
První skupina Taxisův skok zvládla bez problémů...

„Expertní skupina se sešla opakovaně a problematiku bezpečnosti na Pardubickém závodišti řešila komplexně,“ říká Jaroslav Müller. „Podklady a návrhy řešení postoupila k projednání i Výboru České asociace steeplechase a Překážkové komisi. Všechny výstupy dostali k dispozici členové představenstva společnosti Dostihový spolek, kteří na základě odborných doporučení rozhodli přistoupit k úpravám některých překážek. V první etapě to bude překážka číslo 2, ve druhé pak překážka číslo 4, tedy Taxisův příkop.“

Překážka číslo 2 vizuální podobou odpovídá Taxisovu příkopu. Jedná se o živý plot s příkopem za ním. „Rozhodli jsme se změlčit příkop a odstranit doskokovou hranu. Tu naznačíme vysypaným pásem pilin tak, jak to bývá u Taxisu. Příkop zvýrazníme opticky, a to zeminou bez trávy. Překážka se tak typově stane menší „kopií“ Taxisova příkopu a koně budou mít příležitost během sezony tento skok natrénovat,“ dodal Müller.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud