Květoslav Šimek
23. září 2022 • 13:09

Sbírka pro trenérku po pádu: poranění mozku i plic. Koně z Velké stáhli

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Extraligový šerif má v play off víc práce. Jak se rodí tresty? Ujčík už ví, co bude po sezoně
Požár: Říkali mi, že Krejčího jako stopera neprodáme. Pomůže mu, když...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nadační fond Jockey Clubu ČR se obrací na dostihovou veřejnost s naléhavou prosbou. Po veřejné sbírce ve prospěch léčby a rehabilitace zraněného trenéra Ivana Kuba rozjel pomoc pro Tamaru Křídlovou. Bývalá jezdkyně a nyní trenérka se stejně jako Kub těžce zranila při tréninku.



Tamara Křídlová po pádu z koně utrpěla vážné poranění mozku, zlomeniny lebečních kostí, obratlů a poškození plic. Stále je v umělém spánku a teprve ji čekají náročné operační zákroky.

Jedenáctiletý hnědák Beau Rochelais (Stáj Habich), kterého připravovala pro třetí start ve Velké pardubické se Slavia pojišťovnou, byl z přihlášek stažený.

„Obracíme se na všechny s prosbou o pomoc,“ píše se v oficiálním prohlášení Jockey Clubu. „Vybrané finanční prostředky budou poskytnuty na léčbu a rekonvalescenci a dále na pomoc, kterou je nyní nutné zajistit pro zajištění nakládání s její stájí.“

Příspěvky zaštiťuje transparentní účet Nadačního fondu Jockey Clubu ČR – číslo tohoto účtu je: 123-2242620287/0100 (do zprávy heslo TAMARA). Podle Nadace je akutně nutné zaopatřit šestnáct koní stáje Aliance Jičín. „Pokud by někdo chtěl a mohl pomoci materiálně, nechť kontaktuje pana Daniela Habicha (605 729 241).“

Trenérka Křídlová v letošní sezoně připravila v tréninkovém středisku Labouň českou odchovankyni Vadetaberry ke dvěma vítězstvím v Karlových Varech a Brně.

Na 132. ročník Velké pardubické chystala jedenáctiletého valacha Beau Rochelaise. Ten byl ve druhé kvalifikaci v červnu s Adamem Čmielem pátý, podmínky startu splnili.

„Po kvalifikaci dostal volno, bohužel po tom nešťastném zranění paní trenérky ho neměl kdo připravovat,“ doplnil Adam Čmiel.

Francouzský polokrevník startoval ve Velké pardubické dvakrát. V roce 2019 ho těsně před uzávěrkou přihlášek koupil Jiří Trávníček pro svoji stáj DS Pegas. „Rozjíždí se jako lokomotiva. Čím delší vzdálenost, tím lépe. Sám jsem zvědavý, co ve Velké ukáže,“ komentoval trenér Čestmír Olehla, který tehdy dostal koně v tréninku na poslední chvíli na starosti.

Beau Rochelais skončil s francouzským žokejem Alexandre Orainem na Velkém TaxisuFoto Michal Beránek / Sport

Při premiéře v roce 2019 skončil Beau Rochelais s francouzským žokejem Alexandre Orainem na Velkém Taxisu. Poté rok neběhal, přesunul se k trenérce Tamaře Křídlové do Stáje Habich.

Na dráhu se vrátil v srpnu 2021, díky šestému místu z poslední kvalifikace se dostal na start loňské Velké pardubické.

Ani na druhý pokus ji ale nedokončil. S Adamem Čmielem sice po nezaviněné kolizi na Malých zahrádkách smazali obrovskou ztrátu, ale před poslední překážkou jezdec vyčerpaného koně zastavil.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud