Petr Malík
8. října 2022 • 14:30

Archivy promluvily, Eva Palyzová je ještě větší legenda, než se myslelo

Autor: Petr Malík
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nepodařilo se jí jako komtese Latě Brandisové vyhrát Velkou pardubickou. Podrobné zkoumání archivů ale až letos odhalilo, že se hvězdě šedesátých a sedmdesátých let Evě Palyzové, rozené Vítové, podařilo vyhrát 100 překážkových dostihů. V české historii to zvládlo jen 18 jezdců.



Výkon Palyzové zaslouží mimořádný obdiv už jen z toho pohledu, že se stala první jezdkyní, která na 100 překážkových výher dosáhla. Kariéra Jana Havlíčka, dalšího člena elitní společnosti, začala v roce 1976, rok poté, co Palyzová dosáhla posledního triumfu.

Kariéra legendy Velké pardubické Josefa Váni se psala na začátku osmdesátých let 20. století a drtivá většina „stovkařů“ se mezi legendy zapsala v posledních dvou dekádách, tedy v 21. století.

Dlouhá léta zářil na piedestalu výkon 150 rovinových triumfů Míly Hermandorferové, počet vítězství Palyzové však nebyl znám. Projít dostihové kalendáře a zjistit počty triumfů od padesátých let se podařilo až v letošním roce.

Hermansdorferovou v počtu rovinových vítězství v roce 2018 překonaly Martina Havelková a Vendula Korečková. Slečna nebo paní, která by se mohla dotáhnout na Palyzovou, je zatím v nedohlednu. Zatím i padesát překážkových triumfů je pro ženu v novodobé historii naprosto nedostižná meta.

Kurz Velké pardubické
Kurz Velké pardubické

Palyzová se mohla zapsat i po bok Laty Brandisové, jediné ženské vítězky v sedle koně ve Velké pardubické. V roce 1965 se před zraky své předchůdkyně snažila vyhrát s Cavaletem, až do poslední proutěnky byla v čele, ale tam slábnoucí Cavalet klopýtl a do čela se dostala Mocná s Františkem Vítkem. Rozdíl mezi první dvojicí v cíli byl dvě délky.

Druhou šanci na vítězství jí osud nabídl o šest let později, kdy byla v sedle Metála. Opět o dvě délky prohrála, tentokrát s Korokem vedeným Václavem Chaloupkou. Celkem se ve Velké pardubické představila osmkrát, o jednu účast více má Brandisová.

Palyzová zemřela 6. července 2011 ve věku 75 let, od té doby se v den úmrtí na její počest běhá v Lysé nad Labem její překážkový memoriál na 4600 metrů.

Nejlepší jezdci historie

(počty vítězství od 50. let 20. století)

1. Josef Bartoš 791
2. Jan Faltejsek 543
3. Josef Váňa ml. 355
4. Dušan Andrés 340
5. Jaroslav Myška 331
6. Josef Váňa 254
7. Jiří Kousek 242
8. Marek Stromský 238
9. Marcel Novák 237
10. Jan Havlíček 213
18. Eva Palyzová 100

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud