7. září 2012 • 11:16

Po stříbru na OH extrémní závod! Hradilek se zúčastní Dolomitenmanna

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Celkem 67 českých vyznavačů adrenalinu mezi profesionály i amatéry se v sobotu postaví na start 25. ročníku slavného extrémního závodu Red Bull Dolomitenmann. Nechybí mezi nimi ani známí sportovci, například stříbrný olympijský medailista ve vodním slalomu Vavřinec Hradilek v týmu Odlo, který si dělá zálusk na stupně vítězů, a to rovnou ten nejvyšší.



Závodníci v okolí tyrolského Lienzu absolvují řádné porce extrémního sportu. Na prvním úseku běžce čeká 11 kilometrů do kopce s převýšením 1950 metrů, což nejlepším bude trvat minimálně hodinu a půl. Na vrcholu ve výšce 2441 metrů nad mořem dostanou pomyslný štafetový kolík paraglidisté, kteří v případě dobrých povětrnostních podmínek přeletí údolí na protilehlý kopec, kde je čeká druhý start a následné přistání na přesnost.

Na třetím úseku kajakáři skočí ze sedmimetrové rampy, provedou eskymácký obrat a pojedou pět kilometrů v divoké vodě, v závěru proti proudu. Poslední část obstarají bikeři, kteří pojedou 17,4 kilometru do kopce s převýšením 1695 metrů. Pak sjedou 9,4 kilometru do údolí s extrémně náročným klesáním skoro 27 procent.

Z České republiky startuje sedm týmů v kategorii profesionálů a dalších deset štafet mezi amatéry. "Několik let jsem o tomto závodu přemýšlel a letos to konečně vyšlo. Je to výzva," řekl Hradilek, vyznavač extrémního sportu, který si v Lienzu v týdnu vyzkoušel i tandemový let na paraglidu. "Skvělý zážitek," prohlásil. Jeho kolegy v týmu jsou keňský běžec Isaac Toroitich Kosgei, paraglider Jakub Beňo a biker Kristian Hynek.

Za tým Fackelmann poběží člen bronzové lyžařské štafety ze zimních olympijských her ve Vancouveru Jiří Magál, za amatérský český tým Technika Brno Extreme A+ nastoupí bronzový muž z olympijského závodu kajakářů Němec Hannes Aigner. V charitativní štafetě Wings for Life běží bývalý skokan na lyžích Andreas Goldberger a objeví se i sdruženář Mario Stecher.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud