Romana Barboříková
29. května 2015 • 10:56

Prskavec podruhé obhajuje zlato na ME. Jsem v dobré formě, říká

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vodním slalomářům začíná sezona hodně zostra. V pátek startuje mistrovství Evropy v Lipsku, kde by Češi rádi předvedli dobré výkony stejně jako minulý rok ve Vídni. Zlato obhajuje kajakář Jiří Prskavec a Češi mají ještě jedno prvenství – nejstarší závodnicí mistrovství je Štěpánka Hilgertová.



Získat zlatý hattrick. Na to útočí na mistrovství Evropy ve vodním slalomu v Lipsku český kajakář Jiří Prskavec. Kontinentální šampionát vyhrál v roce 2013 v Krakově a vloni ve Vídni. A také letos už jeden cenný kov získal – vyhrál světový šampionát do 23 let v Brazílii. „Ambice mám asi největší, co jsem kdy měl. Obhajoba je samozřejmě vždycky těžší než ta první medaile, ale udělám maximum, aby se mi to povedlo,“ prohlásil Prskavec.

Trať v Marrkleebergu patří k těm, které má rád. „Odjezdil jsem tam před mistrovstvím několik tréninků, pocity jsou určitě skvělý. Je to moje oblíbená trať a navíc se cítím v hodně dobré formě,“ říká sebevědomě dvaadvacetiletý závodník.

Medaili na ME naopak určitě neobhájí Vít Přindiš. Ten se v nabité konkurenci českých kajakářů nevešel do reprezentačního týmu. Předvést se v dobrém světle by tentokrát chtěl stříbrný z londýnské olympiády Vavřinec Hradilek. Toho v minulé sezoně trápila zranění, takže toho moc neodzávodil. Závodní kanál v Markkleebergu navíc moc dobře nezná.

„Díky tomu, že jsem tady mockrát nebyl, tak to bude těžký,“ přiznal. „Na této trati je hrozně těžké závodit. Není to extra těžké jejími parametry a vzhledem, ale není jednoduché najít správnou stopu,“ vysvětluje Hradilek. Minimálně finále si ale vyjet chce.

Na další závody své dlouhé kariéry (letos už je v reprezentačním týmu 28. rokem) se těší také kajakářka Štěpánka Hilgertová. Tu při nominačních závodech na Trnávce v polovině května trápily potíže s ramenem. „Vynechala jsem soustředění v Lipsku, tak snad to pomohlo,“ doufá dvojnásobná olympijská vítězka. Oteklé rameno už je na tom prý mnohem lépe a také ona je na mistrovství Evropy připravená.

Češi budou závodit ve všech kategoriích. Mezi kanoisty se po roční pauze ukáže Stanislav Ježek, prodrat se mezi evropskou elitu se pokusí také mladí deblkanoisté.

Nominace: Muži:K1: Prskavec, Hradilek, Tunka. C1: Rak, Jáně, Ježek. C2: Kašpar, Šindler; Karlovský, Jáně; Koplík, Vrzáň. Ženy: K1: Kudějová, Galušková, Š. Hilgertová. C1: Hošková, Jančová, Fišerová.

Program: Pátek 29. května: 10:00 kvalifikace C1 muži, C1 ženy, K1 muži, 15:30 kvalifikace K1 ženy, C2 muži. Sobota 30. května: 9:00 semifinále C1 ženy, C1 muži, K1 muži, 13:36 finále C1 muži, C1 ženy, K1 muži, 16:19 finále 3xC1 muži, 3xK1 muži, 3xC1 ženy. Neděle 31. května: 9:05 semifinále K1 ženy, C2 muži, 12:06 finále K1 ženy, C2 muži, 14:34 finále 3xK1 ženy, 3xC2 muži.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud