2. června 2018 • 19:05

Čeští deblíři se na domácím ME rozloučili zlatem, Francouzi řezali loď

Autor: rb
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl to poslední závod jejich profesionální kariéry. Smutný fakt, ale čeští deblkanoisté se s tím museli smířit. Lepší rozlučku si ale nemohli přát. Byla v domácím prostředí a navíc pro Jonáše Kašpara s Markem Šindlerem zlatá, Ondřej Karlovský a Jakub Jáně si před zaplněnými tribunami v Troji dojeli pro bronz. Francouzská posádka Gauthier Klauss a Matthieu Peche prezentovala svou frustraci z konce kategorie rozřezáním své lodi.



Závody kategorie C2 muži byly včera velmi emotivní. „Mám co dělat, abych udržel slzy,“ přiznal Jonáš Kašpar. Ten společně se svým parťákem Markem Šindlerem získal první velké zlato ve své profesionální kariéře.

Slzy se mu do očí draly ale proto, že bylo zároveň i poslední. Jejich kategorii, ve které Česko posbíralo řadu úspěchů, totiž vyřadili nejprve z olympijských her a později Mezinárodní kanoistická federace i z mistrovství světa a světových pohárů.

Ačkoliv nikdo oficiálně nevyhlásil, že jde o poslední závod této kategorie, fakticky tomu tak je. Jakmile se totiž tato disciplína octla mimo program OH, v mnohých zemích okamžitě místní svazy stoply podporu svých deblových posádek.

I české debly ohlásily už před ME v pražské Troji konec profesionální kariéry. „Vždy jsme chtěli končit na vrcholu, a tak jsme skončili. Bohužel trochu dřív, než jsme chtěli, ale aspoň jeden bod našeho plánu vyšel,“ řekl po včerejším zlatu Šindler.

Jeho parťák Kašpar také nesl konec hodně pohnutě. „Teď se snažím, aby na slzy nedošlo. Nevím. To umírání kategorie je strašně dlouhé a spoustu věcí jsme měli šanci si vnitřně vyřešit sami v sobě i třeba s novinářskou obcí. Takže doufám, že to máme za sebou a budeme pokračovat normální život.“

Od dnešního dne už tak nejsou profisportovci a půjdou si každý svou cestou. Zatím ale nechtěl ani Šindler, ani Kašpar prozradit, jaká bude.

sport,vodní slalom,deblkanoe
Video se připravuje ...

Největší medaili kariéry získali i Karlovský s Jáněm. „Jsem hodně dojatej, protože to byl poslední závod, poslední šance, poslední naše medaile, konec kariéry. Nemám k tomu slov. Jsme nadšenej a ty pocity si budu pamatovat do konce života,“ prohlásil Karlovský. A zatímco jeho parťák Jáně se přesune do kategorie C1, od podle svých slov věší pádlo na hřebík.

Češi byli smutní, ale snažili se své pocity udržet na uzdě. To Francouzi Klauss a Peche frustraci neskrývali a před zraky všech kolegů, teď už bývalých závodníků, rozřízli svou loď.

Kategorie C2 muži byla z olympijského programu vyřazena v rámci genderové vyváženosti a místo deblířů pojedou na OH v Tokiu 2020 singlkanoistky. Mezinárodní federace se také snaží na mistrovstvích světa prosazovat kategorii C2 mix, tedy smíšenou posádku.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud