9. srpna 2018 • 14:48

Micka šel po rekordu na ME v Glasgow dohola: Je mi zima na hlavu!

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Krauler Jan Micka pojede z mistrovství Evropy z Glasgow se třemi finálovými umístěními v olympijských disciplínách, ale také bez vlasů. Ve středu sice ve finále na 800 metrů zaplaval národní rekord, ale zároveň prohrál sázku a tak šel dneska pod strojek. „Naposledy jsem měl holou hlavu jako malý,“ smál se Micka.



Micka skončil na osmistovce pátý, což byl jeho nejlepší výsledek na ME, aby vyhrál sázku nad parťákem z pokoje Romanem Dmytrijevem, musel by však být ještě o místo lepší.

„Sám jsem tu sázku vymyslel, byl to další impulz do závodu, aby byla taky trochu sranda,“ vysvětloval Micka, který už ráno přišel na bazén bez vlasů.

„Podílel se na tom kde kdo, byl u toho celý tým kromě trenérů a Roman v tom hrál hlavní roli,“ líčil  Micka. „Nejdřív mi to zkrátili hodně nakrátko, pak do toho Roman zajel a šlo to pryč všechno.

Naposledy jsem měl holou hlavu jako malej, když jsem ještě chodil do školy. Je to v pohodě, ale je pravda, že mi je trošku zima na hlavu. Snad mě takhle pustí do letadla…“

Micka má za sebou složité jaro, během něhož pauzíroval kvůli horečnatému onemocnění.

„Nemusel tady vůbec být,“ upozorňuje jeho trenérka Jaroslava Passerová.

Ale Micka přijel a udělal dobře. Na mistrovství Evropy v Glasgow už skončil šestý na čtyřstovce, osmý na patnáctistovce a na osmistovce z bazénu Tollcross konečně vytáhl vysněný národní rekord, premiérový čas pod hranici sedmi minut a padesáti sekund (7:49,73) mu stačil na páté místo.

„Páté místo? Čert to vem. Hlavně ten čas. Poslední závod, poslední šance, kdy jsem mohl splnit, pro co jsem přijel, což je posunout hranici českého rekordu. To se mi podařilo, jsem za to hrozně moc rád.“

Výsledek z osmistovky je o to cennější, že Mezinárodní olympijský výbor pro Hry v Tokiu zařadil osmistovku mezi olympijské disciplíny.

„Je to úspěch. Nikdy předtím jsem na seniorské akci tři finálka neměl. U mě to jsou už tři olympijské disciplíny,“ uvědomuje si Micka.

Barbora Závadová naopak odejede z Glasgow bez finálové účasti. Poslední šanci měla v závodě na 400 metrů kraul, v čase 4:14,54 minuty ale skončila jedenáctá.

„Je to jedenácté místo, což si myslím, že ve vedlejší disciplíně není úplně špatné,“ hodnotila Závadová. „Abych pravdu řekla, chtěla jsem plavat čas, který dnes znamenal postup (4:12,85). Věřila jsem, že pod 4:13 by to mohlo padnout, ale nepadlo, což mě mrzí.“

Závadová ale nehodlá ustoupit ze své australské cesty a na podzim se opět vrátí do Sunshine Coast k trenérovi Chrisu Mooneymu.

„Nemohu být spokojená, protože se mi nepodařilo proklouznout do finále, což by pro mě byl fajn odrazový můstek, ale já si myslím, že Austrálie byla krok správným směrem. Už jen po psychické stránce a tím, když tam vidím, že ty holky jsou rychlejší než já,“ říká Závadová.

Filip Chrápavý sbíral zkušenosti také na trati, kterou obvykle neplave, a na dlouhé polohovce se umístil na 28. Pozici (4:29,48).

Jan Micka na startu rozplavby na 1 500 metrů kraul na ME 2018
Jan Micka na startu rozplavby na 1 500 metrů kraul na ME 2018

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud