16. prosince 2021 • 10:17

Smůla pro Seemanovou. Finále MS v hlavní disciplíně jí uteklo o pět setin

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kraulařka Barbora Seemanová na mistrovství světa v krátkém bazénu nepostoupila do finále kraulařské dvoustovky. Stříbrná medailistka z listopadového evropského šampionátu v krátkém bazénu skončila v rozplavbách devátá. Od poslední postupové osmé příčky ji v Abú Zabí časem 1:54,75 dělilo pět setin. Seemanová tak poprvé letos na vrcholné akci nepoplave ve své hlavní disciplíně finále. Vedle stříbra v Kazani získala evropské zlato v dlouhém bazénu v Budapešti a skončila šestá na olympijských hrách.



Dnes se většinu rozplavby držela po boku evropské šampionky z krátkého bazénu Marrit Steenbergenové z Nizozemska. Dohmátla o pět setin za ní, ale obě ve finiši předstihla patnáctiletá Kanaďanka Sumer McIntoshová. Seemanové nakonec čas, který byl zhruba o sekundu a půl pomalejší než její český rekord, na postup nestačil.

Z Evropanek byly vedle Steenbergenové rychlejší ještě Francouzka Charlotte Bonnetová a Slovinka Katja Fainová. Časy byly velmi vyrovnané, od čtvrté Bonnetové dělilo Seemanovou 32 setin sekundy. Nejrychlejší výkon rozplaveb 1:52,86 předvedly stříbrná olympijská medailistka Siobhan Bernadette Haugheyová z Hongkongu a Kanaďanka Rebecca Smithová. Vedle Seemanové vypadla například i bronzová medailistka z ME v dlouhém bazénu Freya Andersonová z Británie.

Českým rekordem se v rozplavbě na 100 metrů prsa blýskl Matěj Zábojník, který vlastní maximum z ME v Kazani vylepšil o dvě setiny na 57,71 sekundy. Jednadvacetiletý plavec díky tomu postoupil z desátého místa do podvečerního semifinále.

V prvním finálovém bloku šampionátu se představí také Simona Kubová a Tomáš Franta v semifinálových závodech na 100 metrů znak. Kubová se časem 57,06 zařadila v rozplavbách na šestou příčku. Franta se výkonem 51,04 na tři desetiny přiblížil vlastnímu českému rekordu a postoupil z dvanácté příčky. Olympionik Jan Čejka byl v téže disciplíně o 46 setin pomalejší a dělil se o 18. příčku.

Sebastian Luňák skončil patnáctý na 200 motýlek. Nedařilo se Kristýně Horské v polohovém závodě na 400 metrů, v němž byla výrazně pomalejší než na ME a časem 4:39,90 se zařadila na 20. místo. Z dvojice českých kraulařů byl v závodě na 400 metrů rychlejší Ondřej Gemov, který časem 3:45,74 obsadil 30. místo. Jan Micka zůstal pět sekund za svým českým rekordem a výkonem 3:46,68 se zařadil na 35. pozici.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud