Martin Hašek
24. července 2023 • 11:37

Phelps přišel o nejstarší rekord. Vzal ho „podvodník“ Marchand. Jak uspěl?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejstarší plavecký světový rekord padnul a legendární Michael Phelps už v žádné disciplíně není na vrcholu individuálních historických tabulek. Francouzský mladík Léon Marchand mu na MS ve Fukuoce výkonem 4:02,50 minuty na dlouhé polohovce sebral pozici krále dějin téměř po 21 letech. V čem byl lepší? Podle vědecké studie byl jedním z důvodů jeho výkon pod vodou.



U bazénu ve Fukuoce to vypadalo jako po boxerském zápase. Michael Phelps, v růžovém saku a s copánkem jako od kadeřníka Jiřího Procházky, nejdřív Léonu Marchandovi osobně pověsil na krk zlatou medaili. A potom mu zvedl ruku nad hlavu, jak to dělávají ringoví rozhodčí.

„Čas na něj velmi zapůsobil. Řekl mi, že můžu plavat ještě rychleji,“ líčil Marchand.

Jednadvacetiletý Francouz výkonem 4:02,50 zdrtil Phelpsův poslední rekord z OH 2008 v Pekingu o masivních 1,34 sekundy. Phelps ve své éře historický čas v závodě na 400 metrů polohový závod posunul celkem osmkrát, nejlepší výkon držel dohromady 20 let a 342 dní. Poprvé v disciplíně zaplaval rekordní čas tři měsíce poté, co se Marchand narodil.

Jak je možné, že legendárního plavce v historickém souboji tak výrazně udolal? Podle výzkumníka Ricarda Petersona Silveiry, který se zabývá analýzou lidské výkonnosti, za to do značné míry mohl Marchandův výkon pod vodou.

Jde o to, že špičkoví plavci můžou z každé padesátky trávit podle pravidel až patnáct metrů pod vodou poté, co se odrazí od stěny. Pokud vše udělají správně technicky a dobře využijí energii po odrazu, můžou při každé obrátce získávat důležité desetinky. Silveira zjistil, že Marchandovy časy na prvních patnácti metrech každé padesátky byly v souhrnu o 2,04 sekundy rychlejší, než při jeho loňském vítězství na MS v Budapešti, kdy ještě na Phelpse celkem ztratil 44 setin. Zároveň byl na těchto úsecích o 1,78 sekundy rychlejší než Phelps při starém světovém rekordu v roce 2008 na OH v Pekingu. Při plavání nad vodou se podle Silveiry Marchandův výkon příliš nelišil od loňského světového šampionátu.

Marchand ve srovnání s Phelpsem ztratil ve znaku i závěrečném kraulu. Byl lepší v motýlku, ale především v prsařském stylu, v němž bývalému rekordmanovi nadělil téměř tři sekundy.

Při jakémkoli srovnávání je nutné myslet na to, že Phelps na olympijských hrách v Pekingu závodil v polyuretanových plavkách LZR Racer od Speeda. Aktuálně je nejstarším plaveckým rekordem výkon Němce Paula Bidermanna na 400 metrů kraul (3:40,07), kterého dosáhl ve splývavém úboru se vzduchovými kapsami Powerskin X-Glide od firmy Arena z takzvaných Umělohmotných her na MS 2009 v Římě.

Doba však pokročila a současná generace už se umí poprat i s dávným dědictvím rychlého plastu. Maďar Kristóf Milák na Phelpsově nejoblíbenější disciplíně 200 metrů motýlek drží pět nejrychlejších časů dějin. Rumun David Popovici vloni na mistrovství Evropy v Římě srazil čas Césara Ciela na 100 metrů kraul ve stejném bazénu, v kterém probíhalo MS 2009.

Phelps je na šampionátu ve Fukuoce jako komentátor americké stanice NBC a pád svého rekordu přečkal s velkou grácií. Rozesmátý Marchandovi gratuloval a povzbuzoval ho do další práce.

„Bylo docela cool vidět, jak komentuje závod. Řekl mi spoustu věcí, které bych mohl zlepšit,“ líčil Marchand, z něhož bude příští rok jedna z tváří olympijských her v Paříži. „Myslím, že s tlakem se peru docela dobře. Není to dokonalé, můžu se stále zlepšit. Mám na to ještě rok.“

Francouzský plavec Léon Marchand oslavuje vítězství v závodě na 400 metrů a nový rekord
Francouzský plavec Léon Marchand oslavuje vítězství v závodě na 400 metrů a nový rekord

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud