21. června 2012 • 20:28

Člen olympijského čtyřkajaku Štěrba neprošel dopingovou kontrolou

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO | Kajakář Jan Štěrba měl v květnu na olympijské kvalifikaci v Poznani pozitivní dopingový nález na zakázaný stimulant. Český reprezentant, který se nominoval do posádky čtyřkajaku pro olympijské hry v Londýně, má od Mezinárodní kanoistické federace zastavenou činnost a nezúčastní se nadcházejícího mistrovství Evropy v Záhřebu.



Štěrba přiznává pochybení, látku beta-methylfenylethylamin prý užil v potravinovém doplňku, ale netušil, že jde o nepovolenou substranci.

"Užil jsem výživový doplněk, ale ne s vědomím, že by měl obsahovat nějakou zakázanou látku. Název látky, kterou mi Mezinárodní kanoistická federace sdělila jako zakázanou při soutěži, jsem nenašel v seznamu zakázaných látek ve skupině S6 stimulantů," uvedl Štěrba v tiskové zprávě s tím, že výrobek je běžně dostupný v obchodech jako doplněk stravy bez varování v souvislosti s dopingem. "Jeho užití jsem uvedl do oficiálního protokolu při odběru v Poznani," řekl Štěrba.

O analýzu kontrolního vzorku B žádat nehodlá. "Tím bych celou záležitost jen prodlužoval. Okamžitě požádám o osobní slyšení u arbitráže v Lausanne. Využiji práva o vyřízení ve zkráceném jednání z důvodu blížících se olympijských her v Londýně," konstatoval. Doufá, že o první start na olympiádě nepřijde. "Nemyslím si, že jde o takové pochybení, které by mi mělo zabránit startovat na olympijských hrách," míní.

Reprezentační trenér Martin Doktor označil Štěrbův dopingový nález zhruba pět týdnů před startem olympiády za vážnou komplikaci a zásah do složení čtyřkajaku.

"To, co nás potkalo, je hodně nepříjemné, ale nenaruší to naši cestu za olympijským úspěchem. Posádka čtyřkajaku se bude i bez Jana Štěrby nadále připravovat na start v Londýně. Máme široký tým velmi kvalitních závodníků, kteří musejí Honzu nahradit, než se věc vyřeší," uvedl Doktor, dvojnásobný olympijský vítěz z Atlanty.

Štěrba závodil v Poznani s Danielem Havlem na deblkajaku na trati 1000 metrů. Ve finále 17. května, po němž neprošel dopingovou kontrolou, byli druzí o desetinu sekundy za Portugalci Fernandem Pimentou a Emanuelem Silvou, kteří vybojovali jediné postupové místo na hry v Londýně.

Jednatřicetiletý závodník pražské Dukly byl členem čtyřkajaku na loňském mistrovství světa v Szegedu, kde si posádka šestým místem zajistila účast na olympijských hrách.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud