25. srpna 2014 • 13:18

Jako Zlatá Niké! Volejbalistům ukradli trofeje pro mistry světa

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Osud sportovních trofejí v Brazílii je prostě nejistý. Po slavné loupeži fotbalové Zlaté Niké zloději tentokrát v Riu de Janeiro ukradli poháry pro volejbalové mistry světa. Mužský turnaj přitom startuje už o víkendu.



Mezinárodní volejbalová federace FIVB musí narychlo shánět trofeje pro světové šampiony v kategorii mužů i žen. Originály byly totiž ukradeny z garáží poblíž sídla brazilské federace v Riu de Janeiru, kde byly obě ceny v rámci propagační tour před podzimními mistrovství světa.

Ženský turnaj se uskuteční v Itálii od 23. září do 12. října, mužské týmy začínají o titul bojovat už v sobotu ve Varšavě.

„Je to politováníhodná situace, protože FIVB pracovala velmi tvrdě, aby pro oba šampionáty vytvořila unikátní trofeje,“ povzdechl si Ary S. Graça Filho, prezident FIVB. „FIVB bude spolupracovat s místními orgány, aby tyto unikátní kousky získala zpět. Zatím bude ale rychle reagovat tak, aby trofeje byly na místě finálových zápasů v Katowicích i v Miláně a hráči se tak mohli dočkat odměny za své úsilí.“

V Riu de Janeiru už byla před 31 lety ukradena původní trofej pro fotbalové mistry světa. Tzv. Zlatou Niké získal brazilský národní tým do trvalého vlastnictví v roce 1970 díky třetímu vítězství na světovém šampionátu.

Trofej pak byla uložena v kanceláři brazilské fotbalové konfederace, odkud však byla 20. prosince 1983 odcizena. Originál se nikdy nenašel a předpokládá se, že byla slavná cena roztavena a prodána. O rok později byla vyrobena její replika.

VIDEO: Podívejte se, jak se slavné trofeje vyrábí

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud