27. června 2018 • 11:39

Čeští volejbalisté bojovali o Světovou ligu. Nyní cílí na evropský šampionát!

Autor: pap
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šance, která se už nemusí opakovat každý rok. Čeští volejbalisté skončili letošní pouť těsně pod vrcholem, tedy ve finále kvalifikace na Světovou ligu. V neděli prohráli v Portugalsku s domácím týmem 1:3. „Po odchodu některých opor jsme do týmu začleňovali nové mladé hráče. Z tohoto pohledu to vidím jako úspěch. Je však škoda, že jsme se do vybrané společnosti nakonec nedostali už nyní, byť je to dlouhodobý cíl,“ hodnotil vystoupení reprezentačních volejbalistů Marek Pakosta, předseda svazu.



Evropská liga? Finále! Kvalifikace na Světovou ligu? Rovněž finálová účast… Více však už nic. Kde se stal problém? „Bohužel jsme nezopakovali semifinálové výkony,“ hodnotil Javůrek, manažer reprezentace. Volejbalisté se na začátku letošní sezony nejprve sehrávali, sestavu rotovali. Až v Karlových Varech na začátku června se výkony ustálily….

„Soupeře jsme se snažili přetlačit hlavně na servisu. Když sedne, dokážeme tím hodně škodit. Je to naše zbraň číslo jedna. Navíc se od finále Evropské ligy v Karlových Varech se zlepšila také sehranost. Oproti základní fázi Evropské ligy vidím zlepšení,“ hodnotil manažer reprezentace Miloslav Javůrek. Český tým sázel také na univerzála Jana Hadravu, volejbalistu roku každoroční ankety.

Jeden z nejlepších volejbalistů polské ligy pořádně své spoluhráče hecoval, podával a smečoval. Zklamání však neskrýval. „Je to škoda, že nám to uteklo takhle na konci. Takovou šanci, jako v letošním roce už mít jen tak nebudeme. Belgičani a Slovinci nehráli v úplné sestavě, odpočívali a šetřili sestavu na světový šampionát,“ konstatoval Jan Hadrava. Příští ročník Světové ligy by měly hrát Brazílie, Argentina, USA, Írán, Čína, Japonsko, Itálie, Polsko, Německo, Srbsko, Rusko a obhájce titulu Francie. Čtyřmi vyzyvateli pak jsou celky Austrálie, Koreje, Kanady a Bulharska.

A jaké jsou další cíle české volejbalové reprezentace? Připravovat na příští ročník Evropské ligy a mistrovství Evropy, kam jsme kvalifikovaní a zabudovávat mladé hráče. „Po loňském roce odešli prakticky tři hráči základní sestavy a díky Evropské lize mohl trenér začít nahrazovat tyto odchody. Cíl je ten, aby v letošním srpnu prakticky začala příprava na ME 2019, kdy dostanou příležitost další hráči z širšího kádru,“ popsal Javůrek, manažer reprezentace. V příštím roce se tak opět rozběhne od května Evropská liga a poté se v září uskuteční mistrovství Evropy

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud