13. října 2021 • 20:44

Karlovarsko o krok blíž Lize mistrů. Drama proti Rumunům rozhodl zlatý set

Autor: Miroslav Mazal
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přímá účast ve skupinové fázi Champions League jim těsně unikla, byli první pod čarou. O nejprestižnější klubovou soutěž Evropy tak musejí tvrdě bojovat ve třech předkolech. Úvodní krok volejbalisté Karlovarska zvládli, i když s odřenýma ušima po nervydrásající bitvě. V domácí odvetě porazili rumunského mistra Galati 3:2 a postup si zajistili ve zlatém setu výhrou 15:10.



Delší a dramatičtější měření sil to mezi týmy Karlovarska a Galati být ani nemohlo. Minulý týden se český šampion v Rumunsku bil statečně, jenže na lepší počin než tie-breakovou prohru 2:3 nedosáhl. A stejný výsledek přišel ve domácí odvetě, jen v opačném gardu.

O postupujícím tedy musel rozhodnout extra set do 15 bodů a v něm hráli prim domácí. „Jsme moc rádi, že jsme vyhráli zlatý set. Bylo to těžké dvojutkání takhle na začátku sezony, neměli jsme moc času na přípravu, ale zahráli jsme skvělý volejbal,“ jásal polský reprezentant Lukasz Wiese ve stručném rozhovoru, který pro Českou televizi zprostředkoval manažer klubu Ondřej Hudeček.

Ve středu to byl v karlovarské hale pořádně dlouhý večer a domácí se na sladkou výhru pořádně nadřeli. Po dvou oťukávacích sadách přišel jeden z klíčových momentů v koncovce třetího setu. Karlovarsko odvrátilo celkem pět setboů soupeře, při třetí šanci domácích na ukončení sady pak udělal Julian Bissette chybu po jeho přešlapu středové čáry vypukla v hale euforie.

Jenže hosté potvrzovali, že jsou pro Karlovarsko na začátek honby za Ligou mistrů snad nejtěžším možným protivníkem – srovnali na 2:2 a domácí v tu chvíli museli zvládnout dvě kratší sady.

Klasický tie-break ovládli s přehledem 15:9 a vynutili si tak zlatý set. V něm nejlépe bodující muž domácích Patrik Indra s reprezentantem Lukášem Vašinou zadělali na vedení domácích. Jenže Galati rázem odpovědělo Filipem Šestanem ze servisu.

Excelentní podání pak ovšem předvedli znovu svěřenci Jiřího Nováka a drželi těsné vedení až do konce. Mečbol proměnil blokem nejlepší hráč zápasu Wiese a karlovarští odvalili z cesty do Champions League velký kámen. „Probojovat se až do hlavní fáze bude nesmírně náročné. Předkola jdou v rychlém sledu. Teď nás čeká v extralize Příbram a pak se budeme připravovat na další předkolo Ligy mistrů,“ popisoval nahuštěný program západočeského celku manažer Hudeček.

„Moje hlavní přání je, aby kluci zůstali zdraví a ustáli to.“

Karlovarsko už získalo první trofej sezony, domácí Superpohár. Kromě vstupu do extraligy (3 vítězství) ale zvládlo i první dva těžké souboje v předkolech Ligy mistrů. Tým teď narazí na lepšího z utkání Mladost Záhřeb vs. Budva Volley. První zápas vyhrál tým z Černé Hory 3:2, odveta je na programu dnes. Postup do skupinové fáze Ligy mistrů si zajistí až celky z třetího předkola a mezi elitní dvacítku se dostanou jen dva týmy. Galati se do Čech vydá ještě jednou, bude totiž pokračovat v Poháru CEV, kde narazí na pražské Lvy.

Odvetné utkání 1. předkola volejbalové Ligy mistrů:

Karlovarsko - Galati (Rum.) 3:2 (19, -22, 30, -22, 9), zlatý set 15:10

Rozhodčí: Gerothodoros (Řec.), Schimpl (SR). Čas: 141 min. Diváci: 625. První zápas 2:3, postoupilo Karlovarsko.

Sestava a body Karlovarska: Vašina 11, Wilson 4, Indra 30, Wiese 27, Zajíček 8, Keemink 6, libero Pfeffer - Ihnát 1, Patočka 7, Římal 1, Kočka 1, Fišer. Trenér: Novák.

Nejvíce bodů Galati: Raič 24, Šestan 21, Bissette 12.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud