17. března 2022 • 20:39

České volejbalistky narazí na mistrovství světa ve skupině na Brazílii a Čínu  

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

České volejbalistky si na mistrovství světa zahrají v „jihoamericko-asijské“ skupině D. Svěřenkyně řeckého kouče Jannise Athanasopulose budou hrát v nizozemském Arnhemu s Brazílií, Čínou, Japonskem, Kolumbií a Argentinou. Rozhodl od tom dnešní los, který byl kvůli vyřazení Ruska odložený a místo ve Varšavě se konal v Lausanne.



Šampionát žen se uskuteční od 23. září do 14. října v Nizozemsku a v Polsku. Češky se mezi 24 týmů dostaly ze světového žebříčku federace FIVB. Rusky, vyloučené kvůli invaze země na Ukrajinu, nahradilo z žebříčku Chorvatsko. Z každé ze čtyř šestičlenných skupin postoupí čtyři celky do dvou skupin ve druhé fázi, z které pak vzejdou dvojice pro čtvrtfinále.

Losování se konalo online a Češky byly vylosovány jako první. Dostaly se do déčka k nasazeným Brazilkám, dvojnásobným olympijským vítězkám a finalistkám z loňských her v Tokiu. Jako poslední doplnily složení Číňanky, které jsou trojnásobnými olympijskými šampionkami.

Naposledy se české volejbalistky zúčastnily mistrovství světa v Japonsku v roce 2010, kde obsadily pod vedením trenéra Jiřího Šillera patnácté místo. Lepšího výsledku dosáhl národní výběr po rozdělení Československa jen v roce 1994, v Brazílii byl tehdy devátý.

Los základních skupin:

Skupina A (Arnhem): Nizozemsko, Itálie, Belgie, Portoriko, Kamerun, Keňa.

Skupina B (Arnhem/Gdaňsk): Polsko, Turecko, Dominikánská republika, Korea, Thajsko, Chorvatsko.

Skupina C (Arnhem/Lodž): USA, Srbsko, Německo, Bulharsko, Kanada, Kazachstán.

Skupina D (Arnhem): Brazílie, Čína, Japonsko, Kolumbie, Argentina, ČR.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud