Ivo Pospíšil
1. března 2016 • 14:18

Co čekat od MS v biatlonu? Zvuk zvonů, mokrý sníh i strach z mlhy

Vstoupit do diskuse
0
  • Vrchol sezony je tu! Biatlonisté pojedou závody MS pod slavným skokanským můstkem v Oslo.Vrchol sezony je tu! Biatlonisté pojedou závody MS pod slavným skokanským můstkem v Oslo.FOTO: Koláž iSport.cz

    Říkají mu Holmes. A pokud jim to bude pálit jak Sherlockovi, mohou zde vydolovat hotový poklad. S velkolepým skokanským můstkem v pozadí, malebnými fjordy na dohled a v burácející norské vřavě budou už od čtvrtka čeští biatlonisté válčit o další medaile na mistrovství světa. „Už takhle je to Mekka lyžařských sportů,“ ví Ondřej Moravec, který rozebral pasti i výhody vyhlášené tratě.

  • Atmosféra

    I v daleké a studené Kanadě se najdou fanoušci českého biatlonuFoto Petr Slavík/Český biatlon

    Z tribun se nese zvuk zvonů, natrefíte na pomalované Vikingy a i ti nejmenší mají na hlavě helmy s rohy. Tady to bude mít grády! „Ač mám pocit, že na běžecké lyžování chodí na Holmesu více lidí, dá se očekávat, že i MS v biatlonu pro ně bude tak speciální, že jich přijde spousta. Uvidíme, zda budou stanovat a tábořit v lese jako při klasicích,“ říká Ondřej Moravec . Aréna je schopná pojmout 25 tisíc fanoušků denně a ceny lístků se pohybují od 205 do 2648 norských korun (cca 570–7400 českých korun). A euforii umocní ještě údajný konec/nekonec legendárního Oleho Einara Björndalena.

  • Sníh

    V Presque Isle jeli muži stíhačku v 17stupňovém mrazuFoto Petr Slavík/Český biatlon

    Přejí si nadílku mokrého sněhu, na nějž umí jejich servisman Danielo Müller připravit superrychlé lyže. „Může tam být jakýkoliv, ale ta pravděpodobnost, že tam bude ten, co nám sedí, by v tomhle období mohla být,“ usmívá se potutelně Moravec. Byl na OH v Soči, byl i vloni na MS v Kontiolahti a Češi díky němu na trati létali, a ač si občas Gabriela Soukalová stěžuje, že se do něj boří, i ona na něm vyhrává. „Mám rád, když to jede a když je sníh, který není kdovíjak těžký. Ale nakonec sníh vem čert. Důležité je, aby byly závody regulérní a neovlivnil je vítr nebo mlha,“ přeje si Moravec. 

  • Střelnice

    Česká závodnice na stupně vítězů nedosáhlaFoto Petr Slavík/Český biatlon

    Žádná Anterselva, kde před příjezdem do kopce na střelnici lapáte po dechu. Přesto se opovažte posvátný Holmenkollen urazit. „Před střelnicí je sjezd, dlouhé klesání, takže z tohoto pohledu je to jedna z nejjednodušších střelnic ve svěťáku,“ říká Moravec, ale okamžitě varuje: „Co jsem se ale bavil s Liv Grete Skjelbreidovou (bývalá manželka Raphaëla Poiréeho a dnes komentátorka norské televize), mají strach hlavně z mlhy, která v tomhle období bývá. Mistrovství světa sice trvá dlouho, ale zase ne tak dlouho, aby mohli odkládat větší počet závodů,“ tvrdí český biatlonista.

  • Trať

    Gabriela Soukalová závodila ve stíhačce se speciální ochranou proti mrazu i sluníčkuFoto Petr Slavík/Český biatlon

    Michal Šlesingr říká: „Tratě jsou náročné, ale spravedlivé.“ Veronika Vítková přikyvuje: „Nejsou jednoduché, ale ani ne kdovíjak těžké.“ A Ondřej Moravec, který zde vyhrál před třemi lety závod s hromadným startem, přizná: „Tahle trať mi sedí.“ Řada kopců, sjezdů, ale i krajina u majestátního skokanského můstku. Lahůdkou je pak pověstný exhibiční kopeček v cílové rovince před tribunou. „Je to Mekka lyžování. To prostředí je ve městě, ale zároveň na periferii. Je to pěkný kontrast. A stojí za to si projet i ten klasický okruh, na kterém se dříve jezdila padesátka,“ říká Moravec.

  • Zázemí

    Biatlonistka Gabriela Soukalová vyhrála sprint Světového poháru v americkém Presque IsleFoto Petr Slavík/Český biatlon

    Bydlet budou v hotelu zhruba tři kilometry od areálu a i ten splňuje veškeré moderní požadavky. „Nevidím tam absolutně žádný problém. Nedávno zvětšovali i buňky a měnili příchod a odchod na start, aby se tam člověk nemotal mezi diváky,“ všiml si Moravec. Přitom ovšem nejde o přílišný přepych se sprchami a záchody, jako je šokoval v této sezoně Hochfilzen. „Tak brutálně to tam vyšperkované nemají, jde jen o velikost, aby se tam vešel servis a my se měli kde převléct. My se stejně po závodě nesprchujeme, to se jde člověk jen vyjet a umyje se až v hotelu,“ dodal Moravec. 1892 V tomto roce bylo lyžařské středisko na Holmenkollenu otevřeno.

  • Program MS

    České biatlonistky nenašly ve štafetě konkurenci a slaví první místoFoto Petr Slavík/Český biatlon

    3. března smíšená štafeta 15.30 
    5. března sprint mužů 11.30 sprint žen 14.30 
    6. března stíhací závod mužů 13.30 stíhací závod žen 15.45 
    9. března vytrvalostní závod žen 15.30 
    10. března vytrvalostní závod mužů 15.30 
    11. března štafeta žen 15.30 
    12. března štafeta mužů 15.30 
    13. března závod s hrom. startem žen 13.00 závod s hrom. startem mužů 16.00

    Více o MS v biatlonu čtěte ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud