Ivo Pospíšil
10. března 2019 • 10:40

Tady bojují biatlonisté. Östersund se topí ve sněhu a má i svou lochnesku

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO ZE ŠVÉDSKA | Přidělit jim tuhle akci, znamenalo rozmetat jednu tradici. Dlouhých 11 let platilo, co start biatlonové sezony, to Östersund. A když Östersund, tak prosinec. To čekání však stálo za to – vždyť místo Světového poháru nyní švédské město hostí rovnou mistrovství světa. A žije to nejen uvnitř stadionu, ale i ve městě. Podívejte se, jak to u jezera Storsjön vypadá.



MS v Östersundu, je MS v ryzím Švédsku. Zapadaným sněhem a minusovými teplotami, když už ve střední Evropě pomalu začíná jaro. Prý je to místo, kde se nalezly nejstarší švédské runy. Kde má i občas z blízkého jezera vykouknout příšera Storsjöodjuret, příbuzná s tou z Lochneského jezera (její plyšová verze se naopak stala roztomilým maskotem šampionátu). Město, které je sídlem Univerzity středního Švédska.

Nebo i lokalita, kde sníh takřka přirostl k silnici a řidiči vám raději před přechodem zastaví o patnáct metrů dřív.

„Já to tu měl docela rád, ta trať není jen dlouhé stoupání a sjezdy. Začátek je motokrosovitý, a ten konec je těžký. Měl jsem to tu jako závodník rád, dalo se zde něco vydělat,“ přiznal k tratím trenér Zdeněk Vítek.

Jinak je to ale švédský sever – necelých 400 kilometrů od polárního kruhu. A hrdý sever.

Když tak narazíte na propagační materiály ke kandidatuře Stockholmu s Aare na OH 2026 (Proti Cortině d´Ampezzo a Milánu), někteří pozvednou obočí. Ok, že by se ve Stockholmu konaly ledové sporty, ale proč třeba biatlon? Vždyť tady je ten sníh, říkají si.

Takhle to vypadá na MS v Östersundu
Video se připravuje ...

Anebo zrekonstruovaný areál, u nějž ční vodárenská věž, která zásobuje teplou vodou domácnosti poblíž a u jejíž střechy je restaurace s nádherným výhledem na celé město. Na Östersund, kde prý také trénují švédští bojovníci pro MMA. „Jinak je to ale dotek přírody. Pamatuji si, že když jsme tu jednou bydleli 30 kilometrů, tak jsem viděl, jak to vypadá tady na venkově, u každého třetího domu měli koně,“ vzpomíná Vítek.

Tomu pak odpovídá i zázemí ubytovacích kapacit, jejich počet nestačí. „Všude je plno. I my třeba pronajali svůj dům, odstěhovali se na chvíli k babičce, a co vím, v naší čtvrti to udělalo i šest dalších rodin,“ řekl například místní rezident Ola Bengtsson. Navíc, velký příval se do tribun s kapacitou šesti tisíc fanoušků ještě čeká.

Vždyť ty největší návštěvy mají být na závodech v Östersundu hlavně od příštího týdne.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud