Ivo Pospíšil
9. února 2021 • 17:00

Taháky MS v biatlonu: velké české loučení, lídr Bö má drsného soka

Vstoupit do diskuse
0
  • Na mistrovství světa pojede naposledy Ondřej Moravec, mezi hlavní hvězdy patří Nor Johannes BöNa mistrovství světa pojede naposledy Ondřej Moravec, mezi hlavní hvězdy patří Nor Johannes BöFOTO: Koláž iSport.cz

    Je to místo, jež umí psát velké české příběhy. Gabriela Koukalová tu před 9 lety odpálila kompletní medailovou sbírkou skvostnou kariéru. Markéta Davidová zase získala první „dospělácké“ pódium v SP. Přišel čas na další biatlonovou euforii? „Určitě chceme znovu bojovat o hezká místa,“ zní z úst trenéra Ondřeje Rybáře před startem MS v Pokljuce. Taháků je dost. A začíná se ve středu.

  • Pokljuka: české místo s virtuálními diváky

    Málokterou oblast v cizině znají jako tuto. Samota v lesích a horách. 1345 metrů nad mořem a areál, kde čeští biatlonisté často absolvují soustředění. Paradoxně při jednom z nich asi chytli Michal Krčmář a spol. koronavirus, avšak nyní by slovinská Pokljuka měla být místem jejich top zážitků. „Máme to tu rádi,“ připustil i Krčmář. Oproti dřívějšku zde organizátoři upravili příjezd na střelnici, který (sjezd z kopce) zvýhodňoval závodníky jedoucí v čele. A byť nakonec snaha o vpuštění 500 návštěvníků nevyšla, novinkou bude virtuální tribuna s on-line ne přihlášenými fanoušky.

    20 Po tolika letech bude Pokljuka hostit biatlonové MS. Češi tu v roce 2001 skončili bez medaile.

    Markéta Davidová si dojela v Pokljuce pro první medaili ve Světovém poháru, v individuálním závodě získala bronz Markéta Davidová si dojela v Pokljuce pro první medaili ve Světovém poháru, v individuálním závodě získala bronzFoto Petr Slavík, Český biatlon

  • Johannes vs. další Norové

    Není tak suverénní jako dřív, přesto v SP stále vede o 64 bodů. Jenže místo toho, aby měl úřadující šampion Johannes Thingnes Bö hlavní konkurenty ve Francouzích či Němcích, musí si dávat bacha hlavně na parťáky z norského týmu. Hned za ním je totiž Sturla Holm Laegreid, třetí Böeův bratr Tarjei a čtvrtý zase Johannes Dale. „Jeho největší slabina je v této sezoně na střelnici,“ všimli si v magazínu IBU. Zatímco Bö pálí s úspěšností 85 %, kometa této sezony Laegreid má 94 %. Navíc mu vyrostl i drsný sok do finiše – v lednu Johannesovu běžeckou dominanci dvakrát zničil Emilien Jacquelin.

    1 Jen tolik individuálních zlatých medailí získal na minulém MS Johannes Thingnes Bö.

    Johannes Bö na mistrovství světa Johannes Bö na mistrovství světaFoto Petr Slavík/Český biatlon

  • Moravcovo loučení

    V kariéře už projel 15 vrcholných akcí – z toho 11 světových šampionátů. Tenhle dvanáctý je však pro matadora Ondřeje Moravce poslední. „Po sezoně končím. Definitivně,“ uvedl jednoznačně 36letý reprezentant. A co se týče počtu medailí z vrcholných akcí, je už teď s devíti kousky nejlepším Čechem v historii, lepším než Gabriela Koukalová. Zaokrouhlí parádní bilanci ještě na 10? „Chci jít do sezony s čistou hlavou a užít si ji,“ ujistil. Rozhodně ho neodepisujte! Vždyť bude v mix štafetě obhajovat loňský bronz a ve vytrvalostním závodě byl v úvodu sezony i pátý.

    87,8 Tolika procentní úspěšnost střelby má v této sezoně Ondřej Moravec.

    Ondřej Moravec Ondřej MoravecFoto Petr Slavík/Český biatlon

  • Kdo sesadí královnu Marte?

    Loňské MS bylo jejím rajonem, ze sedmi závodů brala v Anterselvě sedm medailí z (5-0-2). A pokud se podíváte na aktuální pořadí SP, přečtete v čele právě její jméno. Najde se někdo, komu se v Pokljuce podaří zlomit panování tiché královny Marte Olsbuové Röiselandové? „Ve střelbě je dobrá, ač také dokáže odjet se čtyřmi trestnými koly. Na co má ale patent, jsou závěrečná běžecká kola, kde pokaždé zanechá výjimečnou stopu,“ uvedli v magazínu IBU. Za hlavní soupeřky jí určili Tiril Eckhoffovou, Hannu Öbergovou, Dorotheu Wiererovou či Franzisku Preussovou. Markétu Davidovou vynechali. Potrestá to Češka?

    30 Tolik let je letos Marte Olsbuové Röiselandové.

    Marte Olsbuová RöiselandováFoto Reuters

  • Rusové bez vlajky. Číňané bez účasti

    Alexandr Loginov bude na MS obhajovat zlato ze sprintu, pokud by se mu to ale povedlo, na stupních vítězů si poslechne místo té ruské jen hymnu IBU. Stejně jako u jména nebude svítit ruská vlaječka, ale monochromatické logo Ruské biatlonové unie. To vše schválila IBU na základě Mezinárodní sportovní arbitráže ve věci ruské dopingové kauzy. A tato opatření platí do 16. prosince 2022. Ještě hůř na tom jsou závodníci z Číny, kteří nedostali povolení úřadů do Pokljuky odcestovat. Ke smutku hvězdného trenérského dua Oleho Einara Björndalena a Darji Domračevové.

    2022 V tomto roce se má uskutečnit zimní olympiáda v Číně. Její závodníci si ale rok před startem poslední vrcholnou akci nevyzkouší.

    Usmívající se mistr světa Alexander Loginov na stupních vítězů po stíhačceFoto Petr Slavík/Český biatlon

  • Davidová: zlomí sezonu bez medaile?

    Obtesává to v tomto ročníku vydatně. Jednou čtvrtá, dvakrát pátá, jednou šestá… Dočká se Markéta Davidová první medaile v sezoně rovnou na vrcholném MS? Proč ne? Vysoké nadmořské výšky jí sedí a v Pokljuce získala vůbec první dospěláckou medaili v SP, ve vytrvalostním závodě. „S běžeckou formou může vždy atakovat ty nejlepší,“ ví asistent trenéra Jiří Holubec. Že bude hlavní českou nadějí, je nepochybné - v SP jí aktuálně patří 10. místo a osmkrát byla v top 10. Pokljuka je též místo, kde o sobě dala poprvé v roce 2012 vědět Gabriela Koukalová. Co zrealizuje Davidová?

    10 Tolikáté místo zatím v SP patří Markétě Davidové. Na kontě má 404 bodů.

    Markéta Davidová v HochfilzenuFoto Petr Slavík/Český biatlon

  • Česká nominace

    Muži: Michal Krčmář, Ondřej Moravec, Jakub Štvrtecký, Mikuláš Karlík, Milan Žemlička

    Ženy: Markéta Davidová, Lucie Charvátová, Jessica Jislová, Eva Puskarčíková, Tereza Voborníková

    Markéta Davidová předává Ondřeji Moravcovi ve smíšené štafetě, která urvala na začátek MS bronzFoto AP Photo

  • České medaile na posledních MS

    2020 - 2 (Charvátová) smíšená štafeta, sprint žen – Lucie

    2019 0

    2017 - 4 (sprint žen, stíhací závod žen, vytrvalostní   závod vytrvalostní žen – vše  Gabriela Koukalová, vytrvalostní závod mužů – Ondřej Moravec

    2016 - 0

    2015 - 4 (smíšená štafeta, vytrvalostní závod mužů, závod s hromadným startem mužů - oba Ondřej Moravec, vytravalostní závod žen - Gabriela Koukalová. 

    2017. Další velká medaile. Gabriela Koukalová vyhrála sprint na MS v Hochfilzenu. 2017. Další velká medaile. Gabriela Koukalová vyhrála sprint na MS v Hochfilzenu.Foto Archiv deníku Sport

     

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud