iSport.cz
14. února 2024 • 18:45

MS v biatlonu: Mikyskův životní závod bez tečky, bratři spolu na (B)bödně

Autor: iSport.cz, Romana Barboříková
Vstoupit do diskuse
6
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdo ví, jaký by to byl výsledek, kdyby se v létě nezranil. Tomáš Mikyska totiž už předtím cítil velkou formu. A že střelecky se toho opravdu nebojí, ukázal i ve středečním vytrvalostním závodu. Díky své odvaze si dojel pro životní Top 10 na MS. Dosud byla jeho nejlepším umístěním 14. příčka loni na MS v Oberhofu ve vytrvalostním a hromadném závodu. První dvě místa si rozebrali Johannes a Tarjei Böové, totální norskou nadvládu ale narušil Němec Benedikt Doll.



Startoval sice až s číslem 47, ale jakmile vyrazil na trať v Novém Městě na Moravě, brzy si získal pozornost všech domácích fanoušků. Tomáš Mikyska si totiž ve středečním vytrvalostním závodu vedl skvěle na střelnici. Napoprvé byl bezchybný za 25 sekund.

Také na druhé položce předvedl suverénní střelbu ve stejném čase, díky čemuž se vyhoupl v pořadí v danou chvíli na osmou příčku. I napotřetí byl český talent bezchybný, tentokrát za 27 sekund. Poslední položku začal v rychlém tempu, jenže závěrečná rána se do terče nevešla. Čas 24 sekund i s delší přípravou byl i tak skvělý, mezi ranami to byl navíc pořádný kvapík.

„Trošičku jsme se bál, že to bude jak loni v Oberhofu, začínal jsem cítit nervozitu, bál jsem se, že se mi začnou klepat nohy. Naštěstí jsem to ustál, byla to krajová rána,“ přiblížil Mikyska pro ČT sport.

Jenže na trati mu to s výrazným tréninkovým mankem kvůli letnímu zranění kolene tak neběželo. Po třetí střelbě bylo v kopci vidět, že se úplně svěže necítí. V posledním okruhu ze sebe ale vyždímal úplně všechno a cílem projel na desátém místě. Mohl si tak radostně zapumpovat rukama.

„Na lyžích se mi jelo dobře, měli jsme i dobré lyže, i když od třetího kola jsem měl úplně kouslé lýtko na zdravé noze. Takže jsem spokojený. Od začátku jsem tempo vlažil, nejel jsem závratné tempo a myslím, že se to vyplatilo,“ dodal pak závodník.

„Bylo by nádherné tady před fanoušky mít rozšířené pódium, kdyby trefil všechny. Tomáš ale zaslouží velkou pochvalu. Tomba udělal ve střelbě to, co umí. Nemůžete se ve střelbě bát, pokud chcete být ve špičce. Ukázal, že i my to umíme a je potřeba, aby se toho i ostatní chytli,“ chválil v televizním studiu Ondřej Rybář, sportovní ředitel českého svazu.

Michal Krčmář odstartoval do vytrvalostního závodu jako třináctý. První střeleckou položku vleže nezačal vůbec dobře, rána letěla hodně mimo menší terč, zbylé už ale napravil. Vestoje se mu dařilo mnohem lépe. Při druhé střelbě vleže se ale opakovala situace z té první, znovu nezasáhl hned první ranou. Při poslední stojce přišly pro českého závodníka potíže, po druhé ráně měl problém s nábojem, musel jej ručně vyhazovat a na poslední terč dobíjet. Poprvé navíc opět minul a střelba mu zabrala 51 sekund.

„Přebil jsem, vystřelil naprázdno, neposunul se mi nový náboj do komory, a jak jsem přebíjel, vyhodil jsem si náboj a musel jsem pak tu poslední dobíjet. Kdybych hrál o desítku, asi to mrzí, ale takhle to nic neřešilo,“ vysvětloval v České televizi Krčmář, který skončil na 26. místě.

Ty úplně nejvyšší příčky si opět vzali Norové, titul ve vytrvalostním závodu obhájil Johannes Thingnes Bö, k jeho velké radosti se dostal na stupně i se starším bratrem Tarjeiem, který získal stříbro. Stejně jako oni udělal jen jednu chybu na střelnici také německý biatlonista Benedikt Doll, který si díky skvělému výkonu na trati doběhl pro bronz.

Vítězslav Hornig projel cílem 46., Jakub Štvrtecký 63.

Muži - vytrvalostní závod (20 km)

1. J.T. Bö 45:49,0 min. (1 trest. minuta), 2. T. Bö (oba Nor.) -58,9 (1), 3. Doll (Něm.) -1:53,3 (1), 4. Rastorgujevs (Lot.) -2:50,2 (2), 5. Jacquelin -3:03,2 (1), 6. Fillon Maillet (oba Fr.) -3:16,2 (3), ...10. Mikyska -4:14,9 (1), 26. Krčmář -5:47,6 (3), 46. Hornig -7:17,5 (1), 63. Štvrtecký (všichni ČR) -8:37,3 (4).

 

Vstoupit do diskuse
6
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud