8. února 2015 • 13:39

Sníh zasypal naději. Soukalová bojovala o zlato, doma dojela pátá

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V neuvěřitelné drama se změnila stíhačka biatlonistek v Novém Městě na Moravě. Krásné počasí na domácím Světovém poháru vystřídala sněhová vánice, ve které předvedla skvělou stíhací jízdu Gabriala Soukalová. Ta se po třetí střelbě dostala z 21. místa na startu až do čela, ale na poslední položce v hustém sněžení dvakrát minula a dojela si nakonec pro páté místo. Vyhrála Běloruska Darja Domračevová.



Veronika Vítková startovala třetí, ale v těžkých podmínkých se pořadím lehce propadla, vše pak završila smůla na poslední střelbě. Němka Hildebrandová jí střílela do terče a česká závodnice dlouho stála s rukou nad hlavou, než si jí všimli rozhodčí. Nakonec jí odečetli 56 vteřin, což stačilo na 11. místo.

Vítkové stříleli do terče: Stála jsem tam věčnost a byla lehce vulgární
Video se připravuje ...

"Tohle je pro mě úžasný výsledek. Je to super a já mám opravdu asi radši takovéhle podmínky, než když je sluníčko. Je to trošku povzbuzení a dodá to sebevědomí. A minimálně mě to bude víc bavit," usmívala se Soukalová.

Vítková odstartovala 14 sekund po Dahlmeierové, ale už po kilometru a půl se na vedoucí dvojici dotáhla. Zatímco Dahlmeierová a její krajanka Fraziska Hildebrandová byly bezchybné, Vítková musela na trestné kolo. Domračevová i Mäkäreinenová minuly hned dvakrát, naopak čistou střelbou zahájila Soukalová atak stupňů vítězů.

Soukalová projela soupeřkám trať. A pak se lekla možné medaile
Video se připravuje ...

Soukalová nechybovala ani na druhé střelbě, byť se dramaticky změnilo počasí, začalo foukat a snažit. A protože Vítková podruhé rovněž jednou minula, obě české biatlonistky jely v polovině závodu vedle sebe.

Na první "stojku" biatlonistky přijely ve velké chumelenici a silném větru a pořadí se totálně promíchalo. Ze špičky všechny závodnice chybovaly, vedoucí Hildebrandová dokonce třikrát, Vítková dvakrát. Naopak Soukalová byla jednou ze dvou biatlonistek s čistým štítem i po třetí střelbě a ocitla se rázem v čele.

Veronika Vítková hlásí problém při poslední střelbě. Němka Hildebrandová jí pálila do terče
Veronika Vítková hlásí problém při poslední střelbě. Němka Hildebrandová jí pálila do terče

V poslední střelbě ale nebylo kvůli hustému sněžení skoro nic vidět a Soukalová dvakrát minula. Z první pozice klesla a na medaili jí nakonec chybělo osmnáct sekund. Do vedení se dostala Domračevová a už ho nepustila. Čtyři chyby na střelnici měla i nejrychlejší běžkyně Mäkäräinenová, Dahlmeierová se na stupně vítězů dostala díky čisté poslední střelbě.

Vítková si prožila na závěrečné položce dramatickou chvíli, neboť soupeřka na vedlejším stavu jí střílela do terčů. Kvůli tomu se na místě s rukou nad hlavou zdržela skoro minutu. Rozhodčí z výsledného času část odečetli, na medaili měla nakonec ztrátu 34 sekund. "Stála jsem tam strašně dlouho a odečetli mi neférový čas. Takže jsem z toho hodně zklamaná," řekla Vítková České televizi.

Životní výsledek si připsala Eva Puskarčíková, která minula v těžkých podmínkách jen třikrát a ve výsledcích je čtrnáctá. Barbora Tomešová skončila na 30. pozici, Jitka Landová na 34.

SP v biatlonu v Novém Městě n.Mor. (Žďársko):
Ženy - stíhací závod (10 km):
1. Domračevová (Běl.) 35:22,3 (4 tr. okruhy),
2. Mäkäräinenová (Fin.) -6,8 (4),
3. Dahlmeierová -14,9 (3),
4. Hinzová (obě Něm.) -24,0 (2),
5. Soukalová (ČR) -33,2 (2),
6. Glazyrinová (Rus.) -34,5 (3),
7. Džymová (Ukr.) -43,9 (2),
8. Tofalviová (Rum.) -45,5 (2),
9. Valj Semerenková (Ukr.) -48,2 (4),
10. Krjuková (Běl.) -49,1 (2),
11. Vítková -49,2 (5),
...14. Puskarčíková -1:12,9 (3), 30. Tomešová -3:42,3 (5), 34. Landová (všechny ČR) -4:33,9 (6).

Průběžné pořadí SP (po 16 z 25 závodů):
1. Mäkärainenová 750, 2. Domračevová 723, 3. Valj Semerenková 579, 4. Vítková 552, 5. Hildebrandová (Něm.) 504, 6. Wiererová (It.) 477, ...8. Soukalová 417, 35. Puskarčíková 136, 43. Landová 112, 77. Tomešová 11.

Biatlonová horečka v Novém Městě: Fanoušci jsou rádi i za místa, kde nevidí
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud