15. prosince 2016 • 20:58

Čeští fanoušci na biatlonu opět oslnili. Neskutečné, žasl hvězdný Fourcade

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Očekávané bouřlivé prostředí dnes vytvořili fanoušci biatlonistům při sprintu Světového poháru v Novém Městě na Moravě. Největší vřava se nesla stadionem, lidé hnali závodníky i u trati, ale čeští reprezentanti očekávají, že o víkendových závodech bude hluk ještě větší.



Diváci na Vysočině potvrdili svoji pověst a rozšířené tribuny pro 20 tisíc lidí v prostoru startu, cíle a střelnice se víceméně zaplnily. Od startu prvního závodníka běhal při povzbuzování mráz po zádech a největší řev si vysloužili Češi.

"Ten rachot, to je něco opravdu neskutečného," řekl v cíli osmý Ondřej Moravec. "Atmosféra byla jedinečná. Musím poděkovat, že nás přišli popohnat a podpořit, ale bohužel jsem se jim moc neodvděčil," řekl Michal Šlesingr, který skončil až na 44. místě.

Obecenstvo pochopitelně nejvíce povzbuzovalo domácí závodníky, ale velký aplaus se snášel také na ostatní borce. Hlasitěji se tleskalo norské legendě Olemu Einaru Björndalenovi nebo suverénovi Martinu Fourcadeovi z Francie.

Radost vítěze Martina Fourcada
Radost vítěze Martina Fourcada

"Je neskutečné, co se tady podařilo vytvořit. Jsem hrdý, že jsem mohl vyhrát v takové atmosféře," vysekl Fourcade poklonu organizátorům a divákům. "Je svátkem jezdit před takovou skvělou kulisou," dodal Nor Emil Hegle Svendsen.

V hledišti vlály převážně české vlajky, ale objevily se i ruské, ukrajinské, německé a francouzské. Diváci chodili oblečení v hokejových dresech a už více než dvě hodiny před startem zkoušeli sborově hlasivky a vyvolávali jména českých hvězd.

Zvýšený zájem obdivovatelů poznala před závodem mužů Eva Puskarčíková. Cestou na rozhovor ji "zajala" skupinka fanoušků, s kterými se fotila. "Je to trochu nezvyk, člověk se s tím musí popasovat. Nejdřív se tomu divím a pak je to potěšení," řekla a dodala, že po večerech podepisuje kartičky se svým portrétem. "Asi dvě stě třeba. Na jeden zátah. A je fakt, že z toho bolí ruka víc než z malorážky."

Pocta pro Čechy! 25 tisíc diváků hnalo biatlonisty v Novém Městě až do cíle
Video se připravuje ...

Při závodu se nadšeně křičelo po každé české ráně, která zasáhla cíl. Fanoušci ale biatlonisty nezatratili ani v momentě, kdy se jim úplně nedařilo. Jako třeba Michalu Krčmářovi, který musel po stojce na dva trestné okruhy, ale po trati ho lidé hnali dál. "Celý prosinec jsme na to čekali. Chtěl jsem si to užít. I kdybych tam měl pět trestných kol, tak jsem chtěl nechat na trati všechno a lidi byli skvělí," řekl Krčmář.

První český medailista z olympijských her Jaroslav Soukup střílel čistě, o to víc si užíval oslavné nálady. "Když jsem trefil a slyšel, jak povzbuzují, tak to je moc milé," řekl Soukup s tím, že nejhlučnější atmosféra panuje na stadionu. "Už když sem přijíždíme, tak to hučí. A když se trefuje, tak je to taky pěkný řev," uvedl.

Právě Soukup, bronzový ze sprintu na předloňských olympijských hrách v Soči, si ale všiml, že se v hledišti našla volná místa. "Nebylo to tak zaplněné jako jindy, ale myslím, že o víkendu to bude už i na těch tratích obrovské," očekával Soukup ještě větší rámus v sobotních stíhačkách a v nedělních závodech s hromadným startem.

SP V BIATLONU NOVÉ MĚSTO 2016 - AKTUALITY ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud