24. listopadu 2013 • 16:57

Paráda! Česká smíšená biatlonová štafeta vyhrála úvodní závod sezony

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští biatlonisté vstoupili do nové sezony Světového poháru vítězstvím ve smíšené štafetě v Östersundu. Čtveřice Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Zdeněk Vítek a Ondřej Moravec porazila druhé Norsko o deset sekund a vylepšila bronzovou příčku z loňského zahajovacího závodu.



"Veronika to skvěle rozeběhla, Gábina zaslouží jedničku za střelbu. Zdeněk jednoznačně potvrdil oprávněnost nominace a Ondra ukázal, že má nejen sebevědomí, ale i zkušenosti," řekl šéftrenér Ondřej Rybář na webu biatlonového svazu.

Štafetu slibně rozjely Vítková se Soukalovou, které od začátku držely druhé místo a díky dobré střelbě navyšovaly odstup od pronásledovatelek. Na třetím úseku sice zaváhal Vítek, který musel dvakrát dobíjet, ale ani soupeřům se ve větru na střelnici nedařilo. I Vítek tak předal na druhé pozici s půlminutovou ztrátou na vedoucí Francii.

Na závěrečný úsek vyrazil Moravec, který si obouval závodní lyže snad jen deset sekund před svým startem, protože mu je předtím omylem odnesla Soukalová. "Cením si toho klidu, s jakým to ustál, a jak potom zvládl závod," řekl Rybář.

Moravec hned na první střelbě musel dvakrát dobíjet, Nor Tarjei Bö snížil náskok českého reprezentanta na pouhých sedm vteřin. Na závěrečné položce ale přišlo velké zaváhání vedoucího Martina Fourcada. Pětinásobný mistr světa musel na tři trestná kola a Moravec se posunul na první příčku, kterou s přehledem udržel.

Dvojnásobný vítěz SP Fourcade byl navíc potrestán za nevystřelený náboj a francouzská štafeta klesla z třetího na páté místo. Bronz tak nakonec připadl Ukrajině.

Smíšené štafety (2x6 km + 2x7,5 km):
1. ČR (Vítková, Soukalová, Vítek, Moravec) 1:17:05,6 (0 tr. okruhů/8 dobíjení),
2. Norsko (Bergerová, Solemdalová, Christiansen, T. Bö) -10,2 (1/12),
3. Ukrajina (Pidhrušná, Valj Semerenková, Semjonov, Deryzemlja) -1:11,2 (0/12),
4. Itálie -1:12,5 (2/11),
5. Francie -2:11,1 (3/5),
6. Rusko -3:03,3 (3/13).

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud