25. ledna 2015 • 16:48

Skvělé Češky znovu mezi elitou, biatlonistky skončily druhé

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

České biatlonistky sice nevyhrály potřetí za sebou štafetu Světového poháru, ale stupně vítězů neopustily. V poryvech větru dnes v italské Anterselvě jako jediné nemusely na trestné kolo a v sestavě Eva Puskarčíková, Gabriela Soukalová, Jitka Landová a finišmanka Veronika Vítková skončily druhé. Z výhry se podruhé v sezoně radovaly Němky, třetí skončila Ukrajina.



Muži ve složení Michal Krčmář, Michal Šlesingr, Jaroslav Soukup a Ondřej Moravec dojeli šestí a zopakovali umístění z minulého týdne z Ruhpoldingu. Podruhé za sebou vyhráli Norové, na druhém místě dojeli Němci a třetí byla Francie.

Češky stály na stupních vítězů ve všech štafetových závodech této zimy. V Hochfilzenu dojely třetí, pak triumfovaly v Oberhofu a v Ruhpoldingu. "Byl to skvělý kolektivní výkon. Musím je pochválit, jak se popraly s těžkou střelnici a nešly ani jedno trestné kolo," řekl trenér žen Zdeněk Vítek v České televizi.

České biatlonistky vybojovaly v těžkých podmínkách druhé místoFoto ČTK
Na prvním úseku Puskarčíková úvodní dvě rány vleže minula a musela upravovat mířidla. Kritickou situaci zvládla a jela osmá. Na druhou střelbu přijela pátá a v silném větru si se stojkou poradila bravurně. Jednou dobíjela a dostala se do čela.

Soukalová přebírala štafetu těsně před Američankami a Polkami. Vleže dobíjela jednou a držela si mírný náskok. Vstoje prožila těžkou situaci. Jednou minula a to samé se jí přihodilo při první náhradní ráně. Pak přišel silný poryv větru, proto raději čekala, ránu odložila, udělala si i dřep, ale zase netrefila. Přesně zamířila až posledním třetím dodatečným nábojem, vyhnula se trestnému kolu a vedla o 17 vteřin před Ruskami.

Virolajnenová na trati Soukalovou dojela a Landová vyrážela na trať s Šumilovovou. Landová vleže i vstoje bojovala s větrem, který zvedal na střelnici sníh, a pokaždé jen těsně unikla trestnému kolu. Především při stojce strávila na střelnici hodně času a čelo závodu opustila. Finišmance Vítkové předávala na sedmém místě s minutovou ztrátou za Ruskami, ale stále ve skupině bojující o bronz.

Vítková po ležce jela stále o třetí místo s Francií a Ukrajinou a už na dohled Ruskám. Vstoje dobíjela jen jednou a do posledního kola vyrážela druhá. Sice daleko za vedoucími Němkami, ale s pohodlným náskokem před pronásledovatelkami. V cílové rovince už se Vítková usmívala a mávala nadšeně obecenstvu.

Mužský závod rozjel solidně Krčmář a Šlesingr přiblížil tým k bojům o stupně vítězů. Soukup na třetím úseku po čisté položce vleže jel skoro jedno kolo třetí, ale vstoje dvakrát opravoval a klesl na šesté místo. Dobíjet musel i finišman Moravec a do cíle dovezl štafetu šestou s odstupem skoro minuty a čtvrt za vítěznými Nory.

Příští zastávkou Světového poháru bude od 6. do 8. února Nové Město na Moravě, kde se očekává divácký rekord a bouřlivá atmosféra. Na programu na Vysočině budou smíšená štafeta dvojic a klasická smíšená štafeta, sprinty a stíhací závody.

Muži - štafeta 4x7,5 km:

1. Norsko (Björndalen, T. Bö, J. Bö, Svendsen) 1:15:36,7 (0 trest. okruhů+5 dobíjení),
2. Německo (Lesser, Böhm, Peiffer, Schempp) -16,4 (0+7),
3. Francie (S. Fourcade, Maillet, Desthieux, Beatrix) -42,0 (0+5),
4. Rakousko -49,8 (0+7),
5. Rusko -58,5 (0+6),
6. ČR (Krčmář, Šlesingr, Soukup, Moravec) -1:13,1 (0+8).

 Průběžné pořadí SP (po 4 ze 6 závodů):

1. Norsko 222 b.,
2. Rusko 208,
3. Francie 193, ...11. ČR 112.

Ženy - štafeta 4x6 km:

1. Německo (Hildebrandová, Preussová, Kummerová, Dahlmeierová) 1:18:47,7 (2+10),
2. ČR (Puskarčíková, Soukalová, Landová, Vítková) -35,0 (0+15),
3. Ukrajina (Džymová, Burdygová, Abramovová, Valj Semerenková) -45,3 (3+14), 4. Rusko -57,2 (1+9),
5. Francie -1:03,1 (2+15),
6. Bělorusko -1:18,2 (3+13).

Průběžné pořadí SP (po 4 ze 6 závodů):

1. ČR 222,
2. Německo 199,
3. Bělorusko 194.

České biatlonistky vybojovaly v těžkých podmínkách druhé místo
České biatlonistky vybojovaly v těžkých podmínkách druhé místo

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud