15. března 2015 • 21:00

Trojnásobný medailista Moravec: Ždímám tělo, pokud to jde!

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

 Biatlonista Ondřej Moravec znovu ukázal, že je mužem pro velké akce. Loni na olympijských hrách v Soči získal tři cenné kovy a stejnou bilanci má i po mistrovství světa v Kontiolahti, na kterém dnes zkompletoval svoji sbírku stříbrem v závodu s hromadným startem.



Moravec nejdříve ve Finsku finišoval pro zlato smíšené štafety a bronz vybojoval ve vytrvalostním závodu. "A teď jsem to zkompletoval. Jsem naprosto spokojen. Skoro bych to nejradši zabalil a jel domů," vtipkoval Moravec.

Moc dobře ale věděl, že v pondělí nasedne do speciálu a ještě ho čeká finále Světového poháru v Chanty Mansijsku. "Doufám, a zaklepu to, že se mi minimálně ještě jeden závod povede."

Před cestou na šampionát do Kontiolahti si třicetiletý Moravec konkrétní cíle nedával. Letos se zaměřoval na Světový pohár, v kterém je průběžně šestý, a zdá se, že poprvé v kariéře ukončí sezonu v elitní desítce. "A že si odsud odvezu dvě medaile z individuálních závodů, to je super a nad plán," zářil Moravec.

S třemi medailemi je třetím nejúspěšnějším mužem šampionátu. "Super," kývl spokojeně a zopakoval svá slova, které řekl na začátku zimy, že se nehodlá šetřit. "A potvrdil jsem si, že je dobře to tělo ždímat, dokud to jde," řekl.

Tři nejúspěšnější muži ze závodu na 15 kilometrů
Tři nejúspěšnější muži ze závodu na 15 kilometrů

Specialista na vrcholné akce

Stal se z něj specialista na vrcholné akce. Na individuální medaile skoro dosáhl v Ruhpoldingu 2012 i předloni v Novém Městě na Moravě, kde bral bronz se smíšenou štafetou. Loni v Soči měl dvě stříbrné medaile a jeden bronz. Tentokrát má zlato, stříbro a bronz.

"Jak to dělám?" ptal se Moravec sám sebe a hned si odpověděl: "Kdybych věděl, jak to umět přepnout, tak to dělám furt. Je těžké vydržet celou sezonu ve formě, ale snažím se to držet. To je klíč, aby se podařilo uspět i na té velké akci.

"V Soči Moravec oslňoval perfektní střelbou, především jeho stojka patřila k nejrychlejším. "Střílel jsem neskutečně, ale s tím během jsem nebyl spokojený," vzpomínal biatlonista. Nyní je na tom podle svých slov lépe běžecky i fyzicky.

Těží z chyb ostatních

"Jsem proto schopný se s tím na trati vypořádat a těžit z chyb ostatních."Ke stříbru v hromadném závodu v Kontiolahti mu pomohla i zkušenost ze Soči. Tam skončil ve stejném závodu třetí a stejně jako nyní se v závěrečném kole sešli v boji o medaile na trati čtyři.

"Trochu jsem si na to vzpomněl a říkal si, že takhle jsme tam stříleli a jeli taky. To se mi trochu vybavilo, takže jsem rád, že jsem byl schopný to udělat stejně jako tam a vyšel jsem z toho ještě o jednu příčku líp," pochvaloval si.

O stupně vítězů bojoval se Slovincem Jakovem Fakem a s norskou dvojicí Ole Einar Björndalen a Tarjei Bö. "Říkal jsem si, že Björndalena asi sfouknu," neměl strach z legendárního Nora, který má z čtyřicet medailí z mistrovství světa.

O medaili se nebál

"Takže jsem se nebál, že bych z toho vyšel bez medaile," věřil si Moravec.A měl pravdu. Nakonec se rozhodovalo mezi ním a Slovincem, s kterým často trénují v Pokljuce, kam Češi jezdí na soustředění.

"Věděl jsem, že bude Jakov silný. Znám ho moc dobře a vím, jak je rychlý a výbušný," řekl Moravec.Před stadionem Moravec na soupeře trošku ztratil a v cílové rovince už věděl, že zlato nezíská.

"Bylo to o kousek, ale už jsem neměl síly ani morál, takže jsem to pak už ani nezkoušel. Tak nějak jsem jel za ním, hlídal jsem si Tarjeiho, aby mě neohrožoval, a smířil s tím, že to zlato asi nebude. Přesto je to super," řekl Moravec.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud