Ivo Pospíšil
29. listopadu 2015 • 04:57

Nová biatlonová sezona začíná: Ostrá palba na další glóby

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na špici se jim zalíbilo. Milují nával endorfinů v cíli i radost na stupních vítězů – a slibují, že budou škrábat a kousat zuby nehty, pokud se je někdo pokusí ohrozit. „Stále se máme kam posunout,“ říká šéftrenér Ondřej Rybář před startem biatlonového SP. Ženská štafeta v něm bude obhajovat Malý křišťálový glóbus. Gabriela Soukalová s Veronikou Vítkovou se budou chtít zapojit do boje o titul. A vše se otevře hned zítra v Östersundu smíšenou štafetou – zlatou českou disciplínou z MS.



Jako by s jejich cestou ze dna ke slávě ožil i citát burzovního makléře Jordana Belforta, slavného Vlka z Wall Street. „Na chudobě není nic šlechetného. Byl jsem bohatej, ale byl jsem taky chudej. A být v balíku je teda kur…a lepší.“

Urvali vloni jednadvacet pódií (sedmnáct v SP), přivezli domů díky ženským štafetám křišťálový glóbus, a když se čeští biatlonisté podívali do průzračného lesku „kamene kamenů“, shodli se, že by rádi další. Lov, verze 2015/16, začíná.

„S jídlem roste chuť. Už jsme toho dokázali hodně, ale vždy je to kam posouvat. Zdaleka jsme ještě nedosáhli všeho, čeho v biatlonu jde. Je před námi spousta možností a snů, které bychom si rádi splnili,“ netají se před zítřejším startem Světového poháru šéftrenér Ondřej Rybář.

Jinými slovy, držet příležitost. Dál mačkat zlatou biatlonovou generaci, jak to půjde. Dál zkoušet sbírat křišťálově průzračné trofeje. A že letos je ta paleta možností obzvlášť bohatá.

V ženské štafetě, do níž Češky jdou jako úřadující šampionky. „Minulou sezonu jsme si ukázaly, že můžeme bojovat s nejlepšími, a myslím, že jsme celý rok dělaly vše pro to, abychom to obhájily,“ přiznala Veronika Vítková.

Vysvětlivky: 1. řádek: pořadí ve SP (počet bodů), 2. střelecká bilance (úspěšnost v %), 3. počet ran/počet chyb, 4. střelba vleže (úspěšnost v %), 5. střelba vestoje (úspěšnost v %), 6. rychlost střelby (v sekundách), 7. rychlost běhu (km/h, průměr) Vysvětlivky: 1. řádek: pořadí ve SP (počet bodů), 2. střelecká bilance (úspěšnost v %), 3. počet ran/počet chyb, 4. střelba vleže (úspěšnost v %), 5. střelba vestoje (úspěšnost v %), 6. rychlost střelby (v sekundách), 7. rychlost běhu (km/h, průměr)Foto Sport
Ve smíšené štafetě, kde jsou coby aktuální mistři světa. „Tým je dost silný, jeden z nejsilnějších,“ netajil se Ondřej Moravec.

A zvídavě se dá pokoukávat i po dříve tak vzdáleném vítězství v celkovém ženském světovém poháru – tam totiž Veronika Vítková a Gabriela Soukalová mohou využít absence úřadující šampionky Darji Domračevové (dala si pauzu kvůli mononukleóze). „Věřím, že někde vysoko by naše holky mohly být,“ usmívá se opatrně Zdeněk Vítek a Rybář ho doplňuje: „Uvidíme, co sezona přinese. Holky přesto ukázaly, že mohou být vysoko. Verča určitě, jelikož byla v minulé sezoně jedna z mála, která dokázala prohánět nejlepší, a i Gabča se ve druhé půlce sezony zlepšila. Byl bych špatný trenér, kdybych si nemyslel, že jsou sportovci toho schopní.“

Vysvětlivky: 1. řádek: pořadí ve SP (počet bodů), 2. střelecká bilance (úspěšnost v %), 3. počet ran/počet chyb, 4. střelba vleže (úspěšnost v %), 5. střelba vestoje (úspěšnost v %), 6. rychlost střelby (v sekundách), 7. rychlost běhu (km/h, průměr) Vysvětlivky: 1. řádek: pořadí ve SP (počet bodů), 2. střelecká bilance (úspěšnost v %), 3. počet ran/počet chyb, 4. střelba vleže (úspěšnost v %), 5. střelba vestoje (úspěšnost v %), 6. rychlost střelby (v sekundách), 7. rychlost běhu (km/h, průměr)Foto Sport

Na druhou stranu, všichni varují, že jedna absence glóbus nedělá. O to víc, když se objevují stále nové a nové tváře. Veronika Vítková vás tak upozorní na to, že v SP stále působí rychlá Finka Kaisa Mäkäräinenová a na Gabrielu Soukalovou zase udělala dojem Laura Dahlmeierová z Německa. „Pro fanouška je to o tom, že odpadl soupeř, který to mohl našim závodníkům komplikovat, ale nemyslím si, že by to sportovci vítali. Každý chce spíš toho druhého porazit v přímé konfrontaci. Tihle závodníci navíc dělají dramatičnost toho sportu. Uvidíme, kdo z těch mladých zase vyskočí. V tom je trochu to kouzlo,“ říká Rybář.

Hlavní soupeři českých biatlonistů

ŽENY

Kaisa Mäkäräinenová (32 let/Fin.)

Valj Semerenková (29 let/Ukr.)

Tiril Eckhoffová (25 let/Nor.)

Dorothea Wiererová (25 let/It.)

Laura Dahlmeierová (22 let/Něm.)

MUŽI

Martin Fourcade (27 let/Fr.)

Johannes Thingnes Boe (22 let/Nor.)

Emil Hegle Svendsen (30 let/Nor.)

Simon Schempp (27 let/Něm.)

Anton Šipulin (28 let/Rus.)

A proto ani jeho tým nezahálel – byť biatlonisté vyměnili pár míst na přípravu (místo Pokljuky francouzský Premanon a za finské Vuokatti zase švédské Idre), nachystali řadu novinek. Vítková pilovala střelbu, Michal Šlesingr si nechal operovat nosní přepážku a Soukalová mandle.

Všichni, do jednoho, navíc zdokonalovali styl běhu.

„Hodně se soustředili na techniku a rychlost. A neplatilo to jen pro Idre, ale i předchozí fáze přípravy,“ vypráví Rybář. „Dobrá technika dokáže předcházet únavě. Ve finiši se nám často stávalo, že na soupeře nestačíme. Desetiny vteřiny se obracely náš neprospěch. A přestože je rychlostní výbava a výbušnost hodně dána geneticky, intenzivně jsme na rychlosti pracovali,“ podotkl Rybář.

Trenér českých biatlonistků Ondřej Rybár Trenér českých biatlonistků Ondřej RybárFoto Pavel Mazáč (Sport)

Za poslední dva roky získali jeho svěřenci tři Křišťálové glóby. Nejen z ženské (2015) smíšené (2014) štafety, ale za vítězství Gabriely Soukalové ve vytrvalostních závodech 2014). Všechny však zatím měly přízvisko „malé“, neboť ty velké se dávají jen vítězům celkového SP jednotlivců.

„Sny jsou vždycky a každý sportovec dělá vše pro to, aby vyhrával. Ať už jsou to individuální výhry v SP, nebo na MS… Někdo od toho byl kousíček, někomu se to povedlo a rád by to zopakoval. Když vyhrajete jednou, chcete dokázat, že vyhrajete i podruhé, a když vyhrajete, řeknete si, že byste rád vyhrál pětkrát jako ti další. Cíle jdou vždy posunout, a ač to bude těžké, můžu slíbit, že se budeme zase snažit o úspěchy,“ dodal na závěr Rybář.

Lov začíná už tento víkend ve švédském Östersundu.

Program SP v Östersundu (Švédsko)

29. 11. 2015

13.45 smíšená štafeta jednotlivců

15.30 smíšená štafeta – 2x6 km + 2x7,5 km

2. 12. 2015 17.15 vytrvalostní závod mužů – 20 km

3. 12. 2015 17.15 vytrvalostní závod žen – 15 km

5. 12. 2015 12.30 sprint mužů – 10 km

15.30 sprint žen – 7,5 km

6. 12. 2015 11.00 stíhací závod mužů – 12,5 km

13.30 stíhací závod žen – 10 km

Jak Soukalová vstoupila do Síně slávy? Nechala si obarvit tvář
Video se připravuje ...

Co zase Gábina provede? Moravec se kvůli Soukalové nestresuje
Video se připravuje ...

Šéfredaktor deníku Sport Lukáš Tomek předává Gabriele Soukalové upomínku na slavnostní uvedení do Síně slávy
Šéfredaktor deníku Sport Lukáš Tomek předává Gabriele Soukalové upomínku na slavnostní uvedení do Síně slávy

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud