Ivo Pospíšil
21. ledna 2016 • 12:50

Česká zbraň v biatlonu! Před novinkou v mobilu žasnou i Norové

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vypadají, jako by si na střelnici psali SMS zprávy nebo surfovali na internetu. Do ruky mobil a v oku jiskru, jako když vám píše známý... Jen ale do chvíle, než ho biatlonový šéftrenér Ondřej Rybář upevní na dalekohled a snímá díky jeho kameře rány svých svěřenců. „Zatím to máme jen my,“ culí se před dnešními sprinty žen v SP v Anterselvě. A nad novinkou žasnou i jinak pokrokoví Norové.



Selfíčka ze stupňů vítězů a telefony plné gratulací po závodě... Gabriela Soukalová už není jediná, kdo má za všech okolností po ruce mobil s heslem: Vždy ve střehu.

I šéftrenér Ondřej Rybář poslední závody na střelnici vždy zaloví v kapse, vytáhne telefon a k překvapení všech ho zacvakne na držák u svého dalekohledu. „Něco takového máme jako jediní,“ pochlubí se nad novinkou. Je jedno, zda jde o trénink, nástřel nebo ostrý závod - Velký bratr se pod jeho dohledem dívá na každou ránu kteréhokoliv českého biatlonisty. A přitom vše pečlivě nahrává.

„Jde o přípravek na spektivy, který používáme od Meopty. Jmenuje se to MeoPix a je to takový rámeček na mobilní telefon, kdy se dá přes spektiv nahrávat a fotit,“ vypráví Rybář. Na první pohled jednoduché. Na druhý velmi účinné.

Díky držátku může kamera v mobilu přesně zachycovat, co je vidět v dalekohledu, a pokud je to málo, český šéftrenér si jen pohraje na displeji mobilu se zoomem a libovolně si zvětší položku, kterou chce právě vidět. Stačí navíc jeden klik a spustí se nahrávání klasického videa.

České biatlonistky si s absencí největší hvězdy poradily dobře
České biatlonistky si s absencí největší hvězdy poradily dobře

„Pro nás je jednoduché, že si můžeme analyzovat rány, které si pak zpětně přehrajeme na mobilu nebo na počítači, a dá se z toho odečíst, kam šly. Je to něco podobného, jako když bere televizní kamera detail a ukazuje jednotlivé rány,“ vypráví Rybář.

A vlastně z toho získává ještě víc. Vedle přesnosti střel může odečíst i rytmus spouštěných ran. Zda byly předržené, v rytmu nebo naopak rychle spuštěné. „Celkovou analýzu na tom sice nestavíme, ale je to takový náš malý pomocník,“ připouští Rybář.

Když je pak na střelnici sám a střílí dva jeho svěřenci souběžně, může koukat jedním dalekohledem na jednoho a k druhému namířit mobil s nahráváním, přičemž si jeho střelbu zkontrolovat až poté.

„Dnes je to doba tabletů a telefonů a v tom jde technologie dopředu. Už dříve byly ty spektivy s kamerami vbudované vevnitř, ale tohle je šťastnější. Jde to sundat, člověk to použije normálně a kvalitu si určíte, jak si to zazoomujete. Uvidíme, jak technologie půjde dál,“ přemítal. Není divu, že i procházející trenéři z ostatních týmů natahují krky. Zastaví se, prohlíží si to a ptají se. Češi jsou na střelnici s touto vymožeností unikátní. Zatím. „V tuhle chvíli to tu nemá nikdo jiný, ale co jsme slyšeli, chce to už použít norský komentátor pro mistrovství světa. Okukovali to i ostatní a nebude to dlouho trvat, než to budou mít taky. Pokud si to však nakonec nepořídí, vadit mi to nebude,“ směje se Rybář.

A že by mu během natáčení třeba někdo volal a jeho dalekohled rozklepal ve vibračním vyzvánění? Ani to nehrozí. Rybář má totiž pro tyto účely čistě mobilní telefon bez simkarty. „Bez signálu mi to navíc šetří baterku,“ usmál se na závěr.

CO JE MEOPIX

Rámeček s připevněním na dalekohled, do něhož je možné zaklapnout mobilní telefon. Jeho kamera se pak dá nastavit do optiky tak, že díky tomu může mobilní aparát nejen vidět na obrazovce, co je patrné v dalekohledu, ale i díky svým funkcím nahrávat přiblížené dění.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud