24. ledna 2016 • 14:40

Od slz na bednu! Charvátová obrečela chyby, Soukalová rozjela stíhačku

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nahoru dolů. A nahoru. Tak by se dal ve zkratce popsat výkon štafety českých biatlonistek v italské Anterselvě, kde nakonec získaly stříbrné medaile. Jako klíčový se ukázal tah kouče Zdeňka Vítka, který poslal Gabrielu Soukalovou nezvykle na třetí úsek.



Nejdřív šlo všechno jako po másle a Eva Puskarčíková s jediným dobíjením předávala na třetím místě s minimální ztrátou. I Lucie Charvátová jela výborně a po první střelbě dokonce vedla. Jenže pak přišla záludná „stojka“ a na ní propadák – Charvátové nestačily ani tři náboje navíc a musela dokonce na dvě trestná kola.

Lucie Charvátová se po svém úseku, kde se z prvního místa propadla na dvanácté, rozplakala. Nakonec z toho ale byla medaile.
Lucie Charvátová se po svém úseku, kde se z prvního místa propadla na dvanácté, rozplakala. Nakonec z toho ale byla medaile.

"Eva to rozjela fantasticky. U Lucky jsme měli ze stojky obavy. Rozhodla první rána, po níž ztratila koncentraci," komentoval pro Českou televizi úvodní dva úseky reprezentační trenér Zdeněk Vítek.

Pro Charvátovou to při štafetě na trestném kole nebyla premiéra - už v prosince při svém debutu v týmovém závodě musela kroužit jednou navíc. Tenkrát z toho bylo šesté místo, to teď i díky vlastnímu solidnímu běhu a první úspěšné střelbě zvládly Češky daleko lépe.

Na předávce Gábině Soukalové z toho bylo dvanácté místo a téměř minutová ztráta na čelo. Dvaadvacetiletá Češka svůj výpadek v cíli oplakala, zatímco se ji ale snažila utěšit Eva Puskarčíková, vedoucí žena SP Soukalová za to vzala a rozjela pořádnou stíhací jízdu.

Jen jednou dobíjela a finišmance Veronice Vítkové předávala jako čtvrtá s dvacetivteřinovou ztrátou. Vítková sice na první střelbě dvakrát dobíjela a opět klesla mimo medailové příčky, pak už ale jela fantasticky a dojela pro parádní stříbro.

"Klobouk dolů před oběma. Podaly fantastický výkon, jinak se to popsat nedá," řekl Vítek na adresu posledních dvou členek štafety. Klíčová byla závěrečná položka Vítkové. "Jela svůj úsek dobře takticky, nikam se před poslední střelbou nehnala. Z výsledku jsme nadšení," dodal kouč.

„Gabča náš tým vytáhla skvěle nahoru. Věděla jsem, že musím v její práci pokračovat,“ popisovala závěrečný úsek Veronika Vítková. „Tušila jsem, že Švédky tak silné nebudou a s ostatními to budu mu set vybojovat.“

V Anterselvě se ale cítila den ode dne lépe. „Přestože jsem toho ve druhém kole už měla plné zuby, na finiš jsem síly ještě našla. Pomohly mi také skvělé lyže, za kterým moc děkuju našemu servisu,“ řekla stránkám biatlonového svazu.

Ten na svou facebookovou stránku napsal: „Do prčic to byl teda závod! Nervy, nervy, nervy a nakonec bereme stříbro!!!“

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud