Ivo Pospíšil
1. února 2016 • 18:35

Biatlonisté do zámoří nechtěli. Ty závody jsou nesmysl, štve Moravce

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvě hodiny do Amsterdamu, dalších devět do Calgary a pak ještě 200 kilometrů do hotelu. Čekal je posun minus 8 hodin a nikomu se tam nechtělo. „Tyto podniky jsou nesmysl,“ přiznal Ondřej Moravec o zámořské misi SP v Canmore a Presque Isle, kam včera biatlonisté odcestovali. Vědí, že to bude skoro bez diváků. Že to bude finančně nákladné. Ale přesto tam i bez šéftrenéra Ondřeje Rybáře museli.



Slovy Járy Cimrmana: Mohou s tím nesouhlasit, mohou proti tomu vést spory, ale to je tak jediné, co s tím mohou dělat. „Důvody proti převažují, ale jednou už tam ten svěťák je, takže jedem,“ usmíval se hořce Ondřej Moravec .

V letadle si otevřel knížku, Gabriela Soukalová zase zapnula čtečku, zatímco Michal Šlesingr se snažil usnout. Masakr na cestě trval jedenáct hodin ve vzduchu, plus další tři hodiny jízdy autem.

„Jsem zvědavá, co se mnou navíc udělá ten časový posun,“ bála se Veronika Vítková před závody v kanadském Canmore a americkém Presque Isle, kam včera Češi odcestovali. Mohli jste v sedm ráno přecházet od jednoho k druhému, ale nenašli byste nikoho, kdo by tohle umístění SP chválil.

Program ProgramFoto Sport
„I co jsem se bavil s Američany, tak mi řekli, že je to pro ně stejná komplikace jako
pro nás. Taky musejí po závodech v Evropě jet tu cestu zpět,“ přiznal Moravec.

V Canmore se naposledy jelo MS juniorů 2009, v Presque Isle SP v roce 2011. Zázemí je dle závodníků na úrovni spíše českého mistrovství – jenže taková je volba Mezinárodní biatlonové unie (IBU). V rámci propagace biatlonu na všech kontinentech tak měsíc před MS v Oslu zvolila závody na druhé straně oceánu – Presque Isle je od Prahy 5760 kilometrů, Canmore dokonce 7800 km. I s přesunem v zámoří nalétají čeští biatlonisté téměř 18 tisíc kilometrů!

Ondřej Moravec si jede pro stříbrnou medaili v závodě s hromadným startem na SP v Ruhpoldingu
Ondřej Moravec si jede pro stříbrnou medaili v závodě s hromadným startem na SP v Ruhpoldingu

Biatlon v zámoří? Prakticky nezmány sport 

„Podle mě je to totální nesmysl. Canmore je hezké místo, ale i tady jde o tlak odjinud než od sportovců. Neříkám, že by to tam nemělo být, ale takhle před mistrovstvím světa to dobrý nápad není. Pokud by to bylo třeba na konec sezony a

Program ProgramFoto Sport
tři podniky jako trimestr, tak budiž, ale takhle ne. Navíc Presque Isle podle mě není ani místo pro Světový pohár, neboť je stadionem tak na IBU Cup,“ říká Moravec.

Tak si to shrňme: daleká lokalita s časovým posunem, jež měsíc před MS může závodníky rozhodit, drahá na cestování a také místo, kde je biatlon ne na druhé, ale zhruba dvacáté koleji.

„Obecně tam ti sportovci nemají touhu moc jet. Do Canmore se těším, ještě nikdy jsem tam nebyl, viděl jsem spoustu fotek a příroda je tam fajn, ale na druhou stranu, člověk tam jede závodit, takže na kochání nemáte čas. Jde o strategii v rozvoji sportů, a je fakt, že v Americe je ten sport, až na uzoučký okruh závodníků a jejich rodin, úplně neznámý. Nikoho to tam moc nezajímá, takže nevím, jestli to má význam,“ přiznal i Michal Šlesingr.

A tak zatímco Češi bojující o body, včetně lídra SP Gabriely Soukalové, museli nakonec skousnout zuby a vyrazit, takoví Norové se rozhodli dát raději přednost přípravě pro domácí MS v březnu.

V Canmore se jejich hvězdy vůbec neobjeví a ani o Presque Isle nemají v tuhle chvíli zcela jasno. SP v Canmore se otevře tento čtvrtek sprintem mužů. Pro české diváky v netradičním čase – 19.15.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud