8. ledna 2017 • 15:19

Česká jízda! Bezchybná Koukalová slaví čtvrtý triumf, Puskarčíková třetí

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Biatlonistka Gabriela Koukalová suverénně ovládla závod s hromadným startem v Oberhofu a čtvrtým vítězstvím v sezoně si upevnila vedení ve Světovém poháru. Český úspěch dnes umocnila bronzem Eva Puskarčíková, která rovněž bezchybně střílela. Na stupně vítězů pronikla podruhé v kariéře, poprvé se jí to podařilo před měsícem ve stíhacím závodu v Pokljuce.



Mezi české biatlonistky se vklínila Němka Laura Dahlmeierová, která na třetí nejrychlejší běžkyni závodu Koukalovou ztratila 31,5 sekundy. Puskarčíková za vítězkou zaostala o 45,4 sekundy. Obhájkyně celkového triumfu v seriálu Koukalová vytěžila z posledních čtyř závodů tři vítězství a jedno druhé místo.

"To se nedá popsat. Je to obrovská radost a obrovská euforie," řekl v rozhovoru pro Českou televizi kouč ženského týmu Zdeněk Vítek. Celý závod byl nervózní. "Hlavně když Gábina střílela druhou ležku, kterou měla celou vpravo a já jsem se bál, jestli z toho nějaká rána nevypadne," uvedl. Radost mu udělala i Puskarčíková. "Předvedla skvělý střelecký výkon, rychle a v rytmu. Už včera zrychlovala a dneska excelentní výkon."

Koukalová podruhé v sezoně vyjela do závodu se žlutým číslem vedoucí ženy Světového poháru a zpočátku se nehnala bezhlavě kupředu. Také na na první střelnici si poležela 38 sekund, pomalejší byla jen jedna ze soupeřek. Čistá střelba znamenala setrvání v popředí. Díky o 12 sekund rychlejší střelbě se do desítky dostala Puskarčíková.

Na stupních vítězů zleva Laura Dahlmeierová, Gabriela Koukalová a Eva Puskarčíková
Na stupních vítězů zleva Laura Dahlmeierová, Gabriela Koukalová a Eva Puskarčíková

Od druhého kola Koukalová zrychlovala

V druhém kole ale Koukalová zařadila vyšší rychlost, dohnala čelo závodu a druhou položku vleže odstřílela ze stavu číslo jedna opět bezchybně. Díky tomu jela v čele ve společnosti dvou soupeřek. Puskarčíková byla na střelnici také bezchybná a znovu velmi rychlá a držela se v elitní desítce.

Na první střelbu vestoje přijela Koukalová v zádech s Dahlmeierovou, která ale jeden terč netrefila a česká hvězda se osamostatnila v čele. Skvělý střelecký výkon opět předvedla Puskarčíková, která byla druhou nejrychlejší střelkyní a zařadila se za Koukalovou.

Česká střelecká paráda pokračovala i v závěrečné položce, na kterou Koukalová přijela s náskokem půl minuty. I proto si střelbu vestoje opět pohlídala a nula na kontě znamenala vítězství s obrovským náskokem.

Pro Koukalovou to bylo šestnácté prvenství v kariéře a 31. umístění na pódiu. Světový pohár vede o 15 bodů před Dahlmeierovou, která vynechala předchozí dva závody v Oberhofu a průběžné první místo v seriálu ztratila.

Puskarčíková měla nakonec v součtu čtyř položek druhou nejrychlejší střelbu a díky ní měl český biatlon poprvé dvě zástupkyně na stupních vítězů v závodu s hromadným startem. Čistě dnes střílely jen obě Češky.

Ženy - závod s hromadným startem na 12,5 km:

1. Koukalová (ČR) 37:20,5 (0),
2. Dahlmeierová (Něm.) -31,5 (1),
3. Puskarčíková (ČR) -45,4 (0),
4. Višněvská (Kaz.) -1:11,6 (1),
5. Džimová (Ukr.) -1:12,6 (3),
6. Hildebrandová (Něm.) -1:14,0 (2),
7. Gasparinová (Švýc.) 1:27,7 (1),
8. Mäkäräinenová (Fin.) -1:39,9 (7),
9. Dunkleeová (USA) -1:43,5 (3),
10. Olsbuová (Nor.) -1:46,6 (3).

Průběžné pořadí SP (po 11 z 26 závodů):

1. Koukalová 479,
2. Dahlmeierová 464,
3. Mäkäräinenová 448,
4. Dorinová-Habertová (Fr.) 426,
5. Hildebrandová 305,
6. Braisazová (Fr.) 299,
...9. Puskarčíková 280, 23. Vítková 177, 46. Charvátová (obě ČR) 52.



Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud